Με 122 ψήφους υπέρ και 90 κατά, πέρασε αργά το βράδυ του Σαββάτου η πρόταση να είναι μυστική, με κάλπη, η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης, μετά τα όσα συνέβησαν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η ψηφοφορία θα γίνει το πρωί της Κυριακής από τις 10:00 έως τις 13:00.
Προηγήθηκε μια έντονη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή —κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα μιας επεισοδιακής συνεδρίασης— για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.
Τη διαδικασία σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον βρίσκεται υπό προθεσμία. «Τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν», είπε, εμφανώς εκνευρισμένος.
Όπως αναμενόταν, ο κ. Κασσελάκης ήθελε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική —με σκοπό να καταγγείλει όσους τον καταψηφίζουν ως υπονομευτές. Αντίθετα οι επικριτές ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη, για τους ίδιους λόγους. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Αυτό αφορούσε και το σκωπτικό σχόλιο του κ. Κασσελάκη στους δημοσιογράφους, σε κάποια στιγμή που βγήκε για λίγο από την αίθουσα. Όταν μάλιστα δημοσιογράφος τον ρώτησε «γιατί να είναι τρεις από κάθε άποψη και όχι ένας», είπε: «για να σας απαντήσω θέλω πρώτα να επιχειρηματολογήσουν τρία άτομα». Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% συν μία ψήφο επί του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
♦ Διαβάστε: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» από Κασσελάκη
Καθώς πολλά συνέβησαν στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε και ένα ενδιαφέρον, αν όχι τεταμένο, τετ α τετ με την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία ως γνωστόν, ορκίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτής Επικρατείας, εμποδίζοντάς τον έτσι να γίνει ο ίδιος βουλευτής μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου.