Μοσχοβίτες νεολαίοι περιμένουν το λεωφορείο παίζοντας με τα κινητά τους: ενημερώνονται από το web, έτσι τάσσονται κατά του πολέμου | EPA/YURI KOCHETKOV
Επικαιρότητα

Μυστική δημοσκόπηση: η ρωσική νεολαία θέλει ειρήνη

Μυστική δημοσκόπηση του Κρεμλίνου δείχνει ότι η συναίνεση για την εισβολή στην Ουκρανία φθίνει: κυρίως αντιδρούν οι νέοι στρατεύσιμης ηλικίας και χρήστες του Ιντερνετ, ενώ επιμένουν στις απόψεις τους οι μεγαλύτερης ηλικίας και τηλεθεατές
Protagon Team

Η βιτρίνα της συναίνεσης όσον αφορά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας, δηλαδή την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία» που αποφάσισε ο Πούτιν αρχίζει να σπάει, μεταδίδει ο Φεντερίκο Φουμπίνι στην Corriere della Sera. Φαινομενικώς οι Ρώσοι εξακολουθούν να επιδοκιμάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, ιδιαιτέρως στις μικρότερες ηλικίες οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί και να επιστρατευθούν. Οι νεαρότεροι Ρώσοι δεν φαίνεται να ερμηνεύουν το ρωσικό εθνικό συμφέρον με τον τρόπο του Πούτιν.

Οι περισσότεροι νέοι της Ρωσίας τάσσονται υπέρ της άμεσης έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών. Αν εξακολουθεί να θέλει να έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, από τούδε και στο εξής ο Πούτιν πρέπει να αρχίσει να βλέπει ότι τα περιθώρια ελιγμών έχουν στενέψει. Ο ιταλός δημοσιογράφος επικαλέστηκε έρευνα της 23ης Ιουνίου 2022 με τίτλο «Ειδική στρατιωτική επιχείρηση: προβληματικές περιοχές». Τα σχετικά έγγραφα που τη συνοδεύουν είναι της ρωσικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Vciom, η οποία ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Η Corriere σημείωσε ότι τα κατέχει και ότι οι Ρώσοι δεν τα προόριζαν για δημοσίευση.

Κατά πάσα πιθανότητα, εξήγησε ο Φουμπίνι, αυτοί οι πίνακες προορίζονταν για παρουσίαση και συζήτηση είτε στο Κρεμλίνο το ίδιο είτε στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Για ποιον λόγο η Vciom δεν γνωστοποίησε το περιεχόμενο του γκάλοπ της; Είναι σαφέστατο αυτό: επειδή δείχνει ότι πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, καταγράφεται σημαντική μεταστροφή  στη ρωσική κοινή γνώμη. Και ο Φουμπίνι έγινε ο ίδιος σαφέστερος.

Εκ πρώτης όψεως, η υποστήριξη όσων ρώσων δήλωσαν υπέρ της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» παραμένει ψηλά, στο 70% (ήταν 72% στην τελευταία επίσημη έρευνα της Vciom στις 26 Μαΐου και 76% στις 24 Μαρτίου). Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά όταν η έρευνα αναλύεται σε ηλικιακές ομάδες. Οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών είπαν ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο σε ποσοστό 38%, ενώ σε ποσοστό 37% δήλωσαν απολύτως αντίθετοι. Υπάρχουν και αυτοί (ποσοστό 23%) που είπαν ότι δυσκολεύονται να απαντήσουν.

Και ενώ η υποστήριξη για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» πήρε ποσοστό 81% στους τηλεθεατές της ελεγχόμενης από το καθεστώς τηλεόρασης, στους χρήστες του Ιντερνετ φρενάρισε στο 45%. Μεταξύ των λεγομένων «φτωχών» στρωμάτων, εκείνων που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ύφεση που προκαλείται από τις κυρώσεις της Δύσης, η υποστήριξη στον πόλεμο είναι πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο έγραψε ο Φουμπίνι. Το ερώτημα ετέθη από την εταιρεία Vciom ως εξής: «Πόλεμος ή ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις;» Ηταν έξυπνη η διατύπωση, σχολίασε ο Ιταλός, καθώς οι δημοσκόποι προσπάθησαν να διαλύσουν την απροθυμία των πολιτών να δώσουν ανεπιθύμητες στο καθεστώς απαντήσεις.

Υπήρχε και συνέχεια στο ερώτημα του γκάλοπ. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, άλλοι ότι είναι πιο σημαντικό να διεξάγονται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Εσείς τι γνώμη έχετε;» Και από τις απαντήσεις έγινε σαφές ότι η βιτρίνα της συναίνεσης έσπασε, έγραψε ο Φουμπίνι. Μόνο το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «είναι πιο σημαντικό να πολεμήσει κανείς», ενώ ένα άλλο 44% προτίμησε τις διαπραγματεύσεις. Το  12% «δυσκολεύτηκε να απαντήσει».

Μεταξύ των νέων ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την επιστράτευση, μόνο το 9% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του πολέμου. Το 79% ζήτησε την άμεση έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Σαφή κλίση στη διαπραγμάτευση και όχι στον πόλεμο επέδειξαν και οι ερωτηθέντες των ηλικιακών ομάδων 25-34 και 35-44. Μόνο οι παλαιότερες γενιές, αυτές που γαλουχήθηκαν στη Σοβιετική Ενωση, απάντησαν ότι προτιμούν τον πόλεμο – στον οποίο άλλοι θα πολεμήσουν, σχολίασε ο Ιταλός. Αλλαγή σελίδας προτίμησαν και οι κάτοικοι των δύο πιο πλουσίων αστικών κέντρων της Ρωσίας, της Μόσχας και του Λένινγκραντ.

Τέλος, ένα σημαντικό εύρημα: σε ποσοστό 36% απάντησαν ότι προτιμούν τις διαπραγματεύσεις και όχι τον πόλεμο και αυτοί που δήλωσαν υποστηρικτές του Πούτιν.

Ο συντάκτης της Corriere μίλησε με ειδικούς του Carnegie Endownment for International Peace, ενός ιδρύματος που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, και μετέφερε τις εκτιμήσεις τους. Αυτοί πιστεύουν ότι τα στοιχεία του γκάλοπ είναι σωστά και ότι προκύπτει σαν συμπέρασμα πως ακόμη και μεταξύ αυτών που τάσσονται γενικώς υπέρ του πολέμου είναι αρκετοί πλέον οι διστακτικοί.

Ο Φουμπίνι έκρινε ότι αρχίζει να αυξάνεται το μερίδιο όσων Ρώσων ζητούν να σταματήσουν οι στρατιωτικές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατόν. Αυτοί οι πολίτες είναι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου, αλλά αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ των νέων και χρηστών Ιντερνετ. Ζήτησε και τη γνώμη της εταιρείας Vciom που διενήργησε τη δημοσκόπηση, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση.