Αντεπίθεση εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης εναντίον των τζιχαντιστών στην πόλη Πάλμα, που βρίσκεται στα χέρια των τρομοκρατών από τις 26 Μαρτίου.
Οι επιχειρήσεις «δεν έχουν ακόμη τερματιστεί, όμως μεγάλος αριθμός τρομοκρατών σκοτώθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων, Τσόνγκο Βιτζιγκάλ.
Πριν από 11 ημέρες, ομάδες ενόπλων εξαπέλυσαν έφοδο στη μικρή πόλη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, μόλις μερικά χιλιόμετρα από κολοσσιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου που επρόκειτο να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοινοπραξία υπό τη γαλλική Total. Το έργο είναι αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην πόλη των 75.000 κατοίκων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, όπως κατέγραψαν κάμερες της μοζαμβικανής τηλεόρασης, ο αξιωματικός του στρατού είπε πως είναι πλέον αισθητή η «οσμή των πτωμάτων των τρομοκρατών».
Στα πλάνα εικονίζονται πτώματα στους δρόμους, γκρεμισμένα σπίτια, καμμένα αυτοκίνητα.
Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «δεκάδες» άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός.
Ο γαλλικός όμιλος Total απομάκρυνε το προσωπικό του από το κοίτασμα αερίου στη χερσόνησο Αφούνγκι και το έργο έχει ανασταλεί.
Εδώ και αρκετές ημέρες, ο στρατός της Μοζαμβίκης προσπαθεί να ανακαταλάβει την Πάλμα. Η επίθεση στην πόλη είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση αφότου άρχισαν τα βίαια επεισόδια με τους ισλαμιστές στην περιοχή πριν από τρία χρόνια.
Χιλιάδες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αλλά από τις πρώτες επιθέσεις, το 2017, οι κυβερνητικές δυνάμεις φάνηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αντάρτες, που τρομοκρατούν την φτωχή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, στα σύνορα με την Τανζανία.
Γνωστοί στη Μοζαμβίκη με το όνομα «Σεμπάμπ» («οι νεολαίοι», στα αραβικά), έχουν ορκιστεί πίστη στο ISIS.
Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας της επίθεσης στην Πάλμα, υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πάνω από 670.000 άνθρωποι είχαν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Acled είχε καταμετρήσει πριν από την επίθεση στην Πάλμα 2.600 θανάτους, με τα μισά θύματα να είναι άμαχοι.