Το μουσείο στο Βερολίνο είναι ιδέα της δεξαμενής σκέψης για την οικονομία της αγοράς, INSM. | INSM
Επικαιρότητα

Μουσείο που σατιρίζει τη γραφειοκρατία στη Γερμανία

Δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι η χώρα που προτρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού για να είναι πιο παραγωγικά αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στην ψηφιοποίηση αρχείων
Protagon Team

Η Γερμανία είναι διαβόητη για τη γραφειοκρατία της. Μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν να περιορίσει τον αριθμό των ισχυόντων νόμων. Πολλοί όμως εκτιμούν πως η νέα νομοθεσία που πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο στα τέλη Ιουνίου δεν επαρκεί.

Η INSM, μία δεξαμενή σκέψης για την οικονομία της αγοράς, έχει δημιουργήσει ένα ποπ μουσείο αφιερωμένο στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και ειδικά σχεδιασμένο για να ασκήσει πίεση στη γερμανική κυβέρνηση. «Γραφειοκρατία υπάρχει σε όλες τις χώρες. Αλλά στη Γερμανία ως επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελεί πλέον το νούμερο ένα μειονέκτημα – περισσότερο και από τη φορολογία και το κόστος της ενέργειας», λέει ο Τόρστεν Aλσλεμπεν, διευθύνων σύμβουλος στην INSM, προσθέτοντας πως η γραφειοκρατία αποτελεί από μόνη της λόγο αποτροπής επενδύσεων στη χώρα για το 58% των επιχειρήσεων. Ο Αλσλεμπεν κατηγορεί τη γερμανική πολιτική και γραφειοκρατία πως σκοτώνουν την καινοτομία και το επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Χάνονται πολλές ώρες

Η γερμανική γραφειοκρατία τρώει σε όλους πολύ χρόνο – τόσο στις εταιρείες όσο και στους πολίτες, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Πολλές υπηρεσίες, όπως μία αίτηση για ένα δίπλωμα οδήγησης ή μία ταυτότητα, απαιτούν διά ζώσης ραντεβού και το να βρει κανείς διαθέσιμη ημερομηνία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Σύμφωνα με το Μουσείο Γραφειοκρατίας τέτοιου είδους επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες κρατούν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 21 λεπτά. Την ίδια στιγμή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αφιερώνουν κατά μέσο όρο 13 ώρες την εβδομάδα για να αρχειοθετήσουν τα χαρτιά τους.

Κόβονται 52 δέντρα την ημέρα

Και τα χαρτιά τους είναι πραγματικά πολλά, γι’ αυτό και ο χώρος μετά την είσοδο του μουσείου έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να θυμίζει κούφιο δέντρο, συμβολίζοντας τα 52 δέντρα που κόβονται κάθε μέρα για να παραχθεί το χαρτί που καταναλώνει ο διοικητικός μηχανισμός της γερμανικής κυβέρνησης.

Είσοδος σαν κούφιο δέντρο, συμβολίζει τα δέντρα που κόβονται κάθε μέρα για να παραχθεί το χαρτί που καταναλώνει ο διοικητικός μηχανισμός / INSM

Η Γερμανία είναι ουραγός στην ψηφιοποίηση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι από τους τομείς που έχουν μείνει πιο πίσω από όλους τους υπόλοιπους. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα κυβερνητικά γραφεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συστηματικά fax, το οποίο έχει γίνει πλέον σύμβολο της γερμανικής γραφειοκρατίας.

Το 2017 θεσπίστηκε ένας νόμος που υποχρέωνε τις αρχές να ψηφιοποιήσουν περίπου 580 υπηρεσίες μέχρι το τέλος του 2022. Στις αρχές του 2024 όμως μόλις 81 υπηρεσίες ήταν πλήρως και 96 μερικώς διαθέσιμες ψηφιακά.