Εχασε πέναλτι μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Δημήτρης Πέλκας το εκτέλεσε στο κέντρο της εστίας, πάνω στον τερματοφύλακα της Κράσνονταρ. Στα παιχνίδια με τον Αρη και τον Ατρόμητο είχε αστοχήσει ο Σβιντέρσκι. Εναντίον της Μπεσίκτας, ο Ακπομ. Ελάχιστες ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης αποτυγχάνουν να σκοράρουν από την άσπρη βούλα τόσο συχνά, όσο ο ΠΑΟΚ.
Προηγήθηκε στο σκορ (Πέλκας στο 33′), είχε δοκάρι (Ελ Καντουρί), δημιούργησε πολύ περισσότερες τελικές προσπάθειες από την αντίπαλό του (12-8), κέρδισε σχεδόν τα διπλάσια κόρνερ (7-4), έτρεξε πολύ στο χορτάρι (105,2 χιλιόμετρα) και στο τελευταίο εικοσάλεπτο έκλεισε τη ρωσική ομάδα στο μισό γήπεδο. Στο τέλος, όμως, δεν πήρε ούτε την ισοπαλία. Του αρέσει, του «Δικέφαλου», να βάζει δύσκολα στον εαυτό του.
Αυτό το 2-1 σημαίνει για τον ΠΑΟΚ μια εβδομάδα μεγάλης αγωνίας, την οποία θα μπορούσε να έχει αποφύγει. Οπως φάνηκε ξεκάθαρα χθες (Τρίτη), είναι καλύτερη ομάδα από την Κράσνονταρ – και η Τούμπα του δίνει φτερά. Αλλά η ρεβάνς θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Οι αντίπαλοι θα ταμπουρωθούν πίσω, και η διάσπαση μιας κλειστής άμυνας δεν είναι το δυνατό σημείο των «ασπρόμαυρων». Χθες, που βρήκαν αρκετούς ελεύθερους χώρους, η εξαιρετικά δημιουργική αριστερή τους πτέρυγα σκόρπισε αρκετές φορές τον πανικό. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, τα ρωσικά τείχη δεν θα πέσουν εύκολα με αυτή τη μονόπλευρη ανάπτυξη. Ισως, τότε, να είναι η ώρα του Μούσα Ουαγκέ: του 22χρονου ταλέντου της Μπαρτσελόνα, που έστειλαν δανεικό στον ΠΑΟΚ… ο κορονοϊός και ο Λιονέλ Μέσι.
Εφτασε προχθές. Δεν έχει προλάβει να μάθει ούτε τα ονόματα των νέων του συμπαικτών. Αλλά, για μια ομάδα που διεκδικεί την παρθενική της συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και παίζει το τελευταίο της χαρτί, το ρίσκο είναι, συχνά, αναπόφευκτο. Δεξιό μπακ σαν τον Ουαγκέ -ταχύτατο, δημιουργικό και με φοβερές αντοχές- ο ΠΑΟΚ δεν έχει άλλον. Στη Ρωσία έπαιξε τη θέση, αναγκαστικά, ο Κρέσπο, που δεν βοήθησε και πολύ. Ο ρόλος του κεντρικού αμυντικού του πηγαίνει πολύ καλύτερα.
Η απόκτηση του Ουαγκέ, για μια σεζόν, ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ μερικές ώρες πριν από τη σέντρα του κρίσιμου αγώνα στο Κράσνονταρ, γι’ αυτό δεν έτυχε της δημοσιότητας που άξιζε η άφιξη ενός παίκτη της Μπαρτσελόνα, ο οποίος έχει ρήτρα εξαγοράς 10 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ο νεαρότερος Αφρικανός που σκόραρε, ποτέ, σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (2018).
Σε δυο εβδομάδες θα κλείσει τα 22. Είναι ο πρώτος (και τελευταίος μέχρι σήμερα) ποδοσφαιριστής από τη Σενεγάλη που φόρεσε την «μπλαουγκράνα» φανέλα. Με συμβόλαιο πέντε ετών (έως το 2023) και ετήσιες αποδοχές ενός εκατομμυρίου ευρώ (ίδιες με εκείνες του Ανσού Φατί). Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που εκείνη την εποχή ήταν προπονητής της «Μπάρτσα», είχε διακρίνει το ταλέντο του και του είχε δώσει 404 λεπτά συμμετοχής (σε τέσσερις αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος και δυο του Τσάμπιονς Λιγκ). Από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Εάν οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές, ίσως ο σενεγαλέζος μπακ να είχε παραμείνει στη Βαρκελώνη.
Δεν ήταν, όμως. Ο Βαλβέρδε απολύθηκε, και η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν χρήματα για να κάνει μεταγραφές. Ο πρόεδρος Μπαρτομέου ζήτησε τη γνώμη του Μέσι -ποιοί θα έπρεπε να αποχωρήσουν, είτε με πώληση είτε με δανεισμό- κι εκείνος, σύμφωνα με το «everythingbarca» (ιστότοπο που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της Μπαρτσελόνα) πρότεινε να πουληθούν τέσσερις (Ντεμπελέ, Κουτίνιο, Ραφίνια και Τοντίμπο), και να δοθεί δανεικός ο Ουαγκέ. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ εκτιμούσε το ταλέντο του νεαρού Σενεγαλέζου, ενώ ο Σουάρες με τον Πικέ τον συμπαθούσαν πολύ. Του έλεγαν διάφορα αστεία για να τον αποφορτίσουν από το άγχος που ένιωθε δίπλα στον «Λίο». Οταν ήταν πιτσιρικάς, φορούσε τη φανέλα του.
Παραχωρήθηκε ως δανεικός με οψιόν αγοράς στη Νις, την 1η Φεβρουαρίου 2020. Αλλά δεν πρόλαβε να αγωνιστεί, παρά μόνο σε πέντε ματς. Η πανδημία διέκοψε οριστικά το γαλλικό πρωτάθλημα, κι έτσι ο Ουαγκέ επέστρεψε στη Βαρκελώνη.
Είναι απόφοιτος του αφρικανικού παραρτήματος της Aspire Academy. Στα 18 του πέρασε στην Ευρώπη, στη βελγική Εουπεν, όπου αγωνίστηκε σε 43 ματς υπό τις οδηγίες του Κλοντ Μακελελέ. Από εκεί εξαγόρασε τα δικαιώματά του η Μπαρτσελόνα, το καλοκαίρι του 2018, έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ενα χρόνο αργότερα έπαιξε με τη Σενεγάλη στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής.
Είναι ένα αξιαγάπητο παιδί, που δεν ξεχνά τη φτώχεια των παιδικών του χρόνων, δεν παραλείπει να προσευχηθεί πριν από κάθε παιχνίδι, και για ίνδαλμά του δεν έχει κάποιον ποδοσφαιριστή, αλλά τον πατέρα του. Που, όπως λέει ο ίδιος ο Μούσα, του κληροδότησε την (αυτο)πεποίθηση πως είναι ανίκητος. Στην Τούμπα, όπου θα φορά τη φανέλα με το «18», θα πολεμήσει για μια θέση στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα 2020-2021.