Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινδυνεύει να πληγεί από ένα άλλο σκάνδαλο, με ευρωπαϊκά ΜΜΕ να κάνουν πλέον λόγο για «Μόσχαγκεϊτ» και να εστιάζουν την προσοχή τους σε διαφορετικά πρόσωπα, που προέρχονται σχεδόν όλα από την Aκροδεξιά. Οπως εξηγεί στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Κλάουντιο Τίτο της Repubblica, το σκάνδαλο ευρωπαίων πολιτικών που πληρώνονται από το Κρεμλίνο μέσω του τσεχικού ιστοτόπου Voice of Europe βρίσκεται στο κατώφλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (DG Safe) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τις βελγικές αρχές τα ονόματα όλων των ευρωβουλευτών που εμπλέκονται στις έρευνες. Επιπλέον, ακόμη και ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο κατήγγειλε την αντιευρωπαϊκή δράση παραπληροφόρησης και διαφθοράς, πίσω από την οποία βρίσκεται η Ρωσία.
Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, όπως εξηγεί ο ιταλός ανταποκριτής, ο κατάλογος των εμπλεκομένων ευρωβουλευτών θα πρέπει να παραδοθεί στα γραφεία του μοναδικού αιρετού θεσμικού οργάνου της ΕΕ. Στη συνέχεια η DG Safe θα λάβει πιθανά αντίμετρα και θα πραγματοποιήσει προκαταρκτικούς ελέγχους.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση, που αρχίζει να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο, εκείνο της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, κατάληξη της οποίας ενδέχεται να είναι η διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας. Το προεδρείο θα μπορούσε να συνεδριάσει πριν από τις 22 Απριλίου – δηλαδή πριν από την τελευταία σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο–, ούτως ώστε να επισημοποιηθεί η σχετική απόφαση.
Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες όσον αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Οι ευρωβουλευτές που φέρεται να έλαβαν χρήματα από τον ιστότοπο Voice of Europe για να κάνουν φιλορωσική και αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα εξελέγησαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε έξι χώρες: Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Η προσοχή είναι στραμμένη σε ακροδεξιούς πολιτικούς σχηματισμούς που πρόσκεινται στην πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ ανησυχία επικρατεί και στο Κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), επικεφαλής του οποίου είναι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Συγκεκριμένα, υποψίες στρέφονται εναντίον του ολλανδικού κόμματος Juiste Antwoord 2021 (JA21), που ίδρυσαν πρώην μέλη του ακροδεξιού Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του Τιερί Μποντέ. Οσον αφορά τη Γερμανία, οι αμφιβολίες επικεντρώνονται στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το νεοναζιστικό κόμμα που στις δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερο, μπροστά από το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.
Στην Ουγγαρία, το κόμμα που τείνει περισσότερο προς τη Μόσχα είναι το Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος εδώ και χρόνια δεν κρύβει την ιδιαίτερη σχέση του με το Κρεμλίνο και που με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει τη στήριξή του στον ρώσο πρόεδρο, εξακολουθώντας να είναι το μαύρο πρόβατο της ΕΕ.
Στο Βέλγιο οι προβολείς φωτίζουν τις δραστηριότητες της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας, ενός δεξιού λαϊκιστικού κόμματος που απαιτεί την ανεξαρτησία της Φλάνδρας και προήλθε από τις στάχτες του Vlaams Blok (Φλαμανδικό Μπλοκ), το οποίο διαλύθηκε μετά από καταδίκη για παραβίαση του νόμου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Στη Βαρσοβία οι υποψίες αφορούν το κόμμα Κυρίαρχη Πολωνία, ενώ στη Γαλλία την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, αλλά και το Reconquete (Ανακατάληψη) του Ερίκ Ζεμούρ.
Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του ευρωβουλευτή του κόμματος του Ζεμούρ, η έρευνα θα επεκταθεί αναπόφευκτα και στους κόλπους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), στους οποίους ανήκουν και τα Αδέλφια της Ιταλίας, της ιταλίδας πρωθυπουργού. Το Reconquete προσχώρησε στο ECR πριν από λίγους μήνες, οπότε επικρατεί μια σχετική ανησυχία, ενώ αν επιβεβαιωθεί και η εμπλοκή του Fidesz, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο ECR μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τότε οι Συντηρητικοί θα καταλήξουν, αναπόφευκτα, στη μαύρη λίστα των φιλορωσικών δυνάμεων στην καρδιά της Ευρώπης.
Οσον αφορά τη ρωσική προπαγάνδα και τις όποιες δραστηριότητες αύξησης επιρροής σε ευρωπαϊκά κράτη μέσω του Voice of Europe, ο αρθρογράφος της Repubblica Τζουλιάνο Φοσκίνι κάνει λόγο για πρωτότυπο υλικό γραμμένο στη γλώσσα της εκάστοτε χώρας, agit prop, στοχευμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποδέκτες δημοφιλείς influencers.
Πλέον, το Voice of Europe δεν είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο, ωστόσο τα δημοσιεύματά του δεν εξαφανίστηκαν. «Είναι δυνατό να ανακτηθούν από τις αρχειοθετημένες σελίδες, περίπου 2.000 παλιά στιγμιότυπα οθόνης που επιβεβαιώνουν αυτά που λέγονται τις τελευταίες ημέρες: πρόκειται για έναν συνδυασμό της χειρότερης ρωσικής προπαγάνδας με μια ψευδοεπιστημονική επιλογή των θεμάτων προς ανάδειξη, σε πλήρη συμμόρφωση με την ατζέντα της Μόσχας» αναφέρει ο Φοσκίνι.
Από τα δημοσιεύματα του 2019 διαπιστώνεται, για παράδειγμα, πως τότε η «έκτακτη ανάγκη» ήταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που «εισβάλλουν στην Ευρώπη», ενώ το 2022 το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο, με τον ιστότοπο να κατηγορεί τη γερμανίδα πλοίαρχο και ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε ότι «διακινεί λαθραία» πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.
Τα δεινά της εμπόλεμης Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ξεκάθαρα ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα θέματα, ενώ το προηγούμενο διάστημα αναδείχθηκαν υπέρ το δέον οι κινητοποιήσεις των ευρωπαίων αγροτών. Ενδεικτική είναι και η γραμμή όσον αφορά τον κορονοϊό και την πανδημία, «σκεπτικισμός ανάμεικτος με λαϊκισμό απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια».
Η Voice of Europe αναφερόταν πολύ συχνά και στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία του Πούτιν και, ως εκ τούτου, η Ουγγαρία και η Σερβία βρίσκονταν συχνά στις υψηλότερες θέσεις των αρχικών σελίδων. Οπως εξηγεί ο ιταλός αρθρογράφος, «το αφήγημα είναι πάντα της “τάξης και ασφάλειας”, της σιδηράς πυγμής απέναντι στους ξένους, της ποιότητας ζωής και της ικανοποίησης των πολιτών που μπορούν “να αφήνουν τις κόρες τους να βγαίνουν μόνες το βράδυ χωρίς να φοβούνται”».
Σε αυτό το πλαίσιο, στο Voice of Europe μίλησαν διάφορα πρόσωπα, μεταξύ άλλων ο ούγγρος πολιτικός, στέλεχος του Fidesz και επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γκέργκελι Γκούλιας, ο Ρομπέρτο Βακέρο του σφοδρά ευρωσκεπτικιστικού ισπανικού κόμματος Frente Obrero, και ο Στάνισλαφ Στογιάνοφ, του ακροδεξιού και υπερεθνικιστικού βουλγαρικού κόμματος Αναγέννηση.
Ενας από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του προπαγανδιστικού ιστοτόπου ήταν ο γερμανός Μαξιμίλιαν Κραχ, ευρωβουλευτής του AfD. Το 2019, πολύ πριν την εκλογική επιτυχία του, το Voice of Europe είχε αφιερώσει πολλά άρθρα στον επικεφαλής της Ακροδεξιάς στη Σουηδία, Τζίμι Ακεσον, ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει και τον Τιερί Μποντέ, ηγέτη της Ακροδεξιάς στην Ολλανδία.
Μεταξύ των συνομιλητών του ιστοτόπου συγκαταλέγονταν επίσης οι ευρωβουλευτές Πατρισιά Σανιόν της Εθνικής Συσπείρωσης, ο Εσθονός Γιακ Μάντισον του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Εσθονίας (ανήκει στην ευρωπαϊκή πολιτική Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία) και ο Ολλανδός Μαρσέλ ντε Γκάαφ, του Φόρουμ για τη Δημοκρατία.