Τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας για την ασφάλειά της δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσινγκτον, δήλωσε το Κρεμλίνο, την Πέμπτη, αλλά άφησε ανοικτή την πόρτα του διαλόγου.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι υπάρχει «χώρος» για να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι δεν θα σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα για τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον στα αιτήματά του.
Ο Πεσκόφ είπε ότι οι εντάσεις στην Ευρώπη θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει την απάντηση των ΗΠΑ στα «σαρωτικά αιτήματα ασφαλείας» της Ρωσίας.
Ο ίδιος δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσινγκτον να συνεχίσουν τον διάλογο, αν και πρόσθεσε πως σχόλια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας είναι απαράδεκτα, δεν αφήνουν πολύ χώρο για αισιοδοξία.
«Δεν μπορούμε να πουμε πως οι απόψεις μας ελήφθησαν υπόψη ή ότι υπήρξε βούληση να εξεταστούν οι ανησυχίες μας», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα «δεν θα βιαστεί» να αντιδράσει.
Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε επίσης την Πέμπτη, πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν θετική απάντηση στο «κύριο» αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή να τερματισθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα» μέσα στα έγγραφα που η Μόσχα παρέλαβε εκ μέρους της Ουάσινγκτον, αλλά «υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα ζητήματα», αναφέρει ο Λαβρόφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρωσίας αναφορικά με τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παρελήφθησαν χθες, δήλωσε ο Λαβρόφ.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή.
«Εχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την οποία «υποδαυλίζουν ορισμένες χώρες», είναι μια τεχνητή σύγκρουση και πως η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη «βοήθεια» της Δύσης η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό.
Παράλληλα ο Ζάιτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο για συνομιλίες στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη και ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή.
«Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ζητάμε, και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των προτάσεών μας στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο Ζάιτσεφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.