Σινεφίλ μπαίνουν σε κινηματογράφο μοσχοβίτικου mall, τον Αύγουστο, κάποιοι για να δουν την «Barbie» χρησιμοποιώντας... παρασύνθημα | Hannah Wagner/picture alliance via Getty Images
Επικαιρότητα

Μόσχα: Ουρές για την «Βarbie» στα σινεμά – και ας απαγορεύεται η προβολή της

Η τεράστια κινηματογραφική επιτυχία «δεν συνάδει με τους σκοπούς και τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρός μας για τη διατήρηση και την ενίσχυση των παραδοσιακών ρωσικών ηθικών και πνευματικών αξιών», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού, όμως οι κινηματογράφοι προβάλλουν πειρατικά αντίγραφά της και γεμίζουν με θεατές
Protagon Team

Επισήμως, η ταινία «Barbie», από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του σινεμά, δεν προβάλλεται στη Ρωσία. Ανεπίσημα, όμως, είναι μια άλλη ιστορία…

Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, συντάκτης του BBC, βρέθηκε σε ένα εμπορικό κέντρο της Μόσχας, όπου ένα γιγαντιαίο ροζ σπίτι έχει στηθεί δίπλα σε ένα καφέ με ροζ έπιπλα, ροζ ποπ κορν και χάρτινες φιγούρες της Μπάρμπι και του Kεν σε φυσικό μέγεθος, οι οποίες χαμογελούν από αυτί σε αυτί.

Στον κινηματογράφο εντός του μοσχοβίτικου mall –όπως και σε κάθε multiplex εμπορικού κέντρου στον πλανήτη– η ταινία συγκεντρώνει πλήθη Ρώσων, παρά το γεγονός ότι οι Δυτικές κυρώσεις κάνουν αδύνατη την εισαγωγή επίσημης κόπιας. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια σειρά από στούντιο του Χόλιγουντ σταμάτησαν να κυκλοφορούν τις ταινίες τους στη Ρωσία. Αλλά πειρατικά αντίγραφα περνούν τα σύνορα και μεταγλωττίζονται στα ρωσικά.

Μέσα στον κινηματογράφο επικρατεί μυστικοπάθεια. Οι θεατές πρέπει να πουν στο ταμείο το… παρασύνθημα για να βγάλουν εισιτήριο. Ο βρετανός δημοσιογράφος ρωτάει έναν θεατή ποια ταινία ήρθε να δει, εκείνος ονομάζει μια άγνωστη 15λεπτη ρωσική ταινία και χαμογελάει.

Για να αποφύγουν προβλήματα με τις ρωσικές αρχές, ορισμένοι κινηματογράφοι στη Ρωσία πωλούν εισιτήρια για μικρού μήκους ταινίες ρωσικής παραγωγής και προβάλλουν πριν από αυτές την «Barbie».

Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού δεν χαίρεται ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη. Τον περασμένο μήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταινία «δεν συνάδει με τους σκοπούς και τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρός μας για τη διατήρηση και την ενίσχυση των παραδοσιακών ρωσικών ηθικών και πνευματικών αξιών».

Οι θεατές, όμως, που μιλούν στο BBC, είναι ενθουσιασμένοι. «Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τι θα παρακολουθούν» λέει η Καρίνα. «Νομίζω ότι είναι καλό που οι ρωσικοί κινηματογράφοι είναι σε θέση να προβάλλουν αυτές τις ταινίες για να τις δούμε».

«Το θέμα είναι να είμαστε ανοιχτόμυαλοι απέναντι στους πολιτισμούς των άλλων» σημειώνει η Αλιόνα. «Ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με τα πρότυπα άλλων ανθρώπων, είναι σημαντικό να μπορείς να τα γνωρίσεις».

Αλλά η ρωσίδα βουλευτής Μαρία Μπούτινα πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα σπουδαίο στην Μπάρμπι – ούτε στην κούκλα ούτε στην ταινία. «Εχω πρόβλημα με την Μπάρμπι ως γυναικεία μορφή» δηλώνει στο BBC. «Κάποια κορίτσια –ειδικά στην εφηβεία τους– προσπαθούν να μοιάσουν σε μια Μπάρμπι και εξαντλούν το σώμα τους».

Η Μπούτινα προσθέτει ότι η ταινία δεν έχει λάβει άδεια να προβληθεί στους ρωσικούς κινηματογράφους. «Μην παραβιάζετε τον νόμο. Εχω καταθέσει αρκετά αιτήματα στους κινηματογράφους ρωτώντας πώς και γιατί προβάλλουν την ταινία» λέει.