Ο Χακάν Φιντάν και ο Σεργκέι Λαβρόφ σφίγγουν τα χέρια στη συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, στη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov/Pool
Επικαιρότητα

Μόσχα: Λαβρόφ και Φιντάν προετοίμασαν τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας συζήτησαν στη Μόσχα για το πώς μπορεί να αναβιώσει η συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών ενόψει της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στο Σότσι, πιθανότατα τη Δευτέρα
Protagon Team

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα την Πέμπτη, για να συζητήσουν τρόπους αναβίωσης της συμφωνίας που θα επέτρεπε στις αποστολές σιτηρών να περάσουν από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς να αναφέρεται πρόοδος.

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι η Τουρκία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη, στην προσπάθεια να προσπαθήσει να αναβιώσει την προηγούμενη συμφωνία, που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, συμπεριλαμβάνοντας αλλαγές που θα λάμβαναν υπόψη τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποτρέψει «προηγούμενες οπισθοδρομήσεις» και να δημιουργήσει μια «πιο μόνιμη συμφωνία για τα σιτηρά».

«Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη και επίπονη δουλειά», είπε, προσθέτοντας ότι «η αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά ήταν κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των δύο υπουργών. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για αυτό».

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε για να προετοιμάσει τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας, είπε ο Φιντάν, η οποία ενδέχεται να γίνει την Δευτέρα.

Πριν από περίπου έξι εβδομάδες, η Ρωσία εγκατέλειψε την προηγούμενη συμφωνία, γνωστή ως Black Sea Grain Initiative, η οποία για ένα χρόνο είχε μειώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας στα ουκρανικά πλοία σιτηρών να παρακάμπτουν τα πολεμικά πλοία της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα. Έκτοτε, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα χτυπήσει το λιμάνι της Οδησσού, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία σιτηρών της Ουκρανίας, και η Μόσχα έχει προειδοποιήσει τα πολιτικά πλοία, που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια, ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο.

Την Πέμπτη, ο Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε τη δυνατότητα να παρακαμφθούν εντελώς τα ουκρανικά λιμάνια με την παράδοση ρωσικών σιτηρών απευθείας στην Τουρκία, που θα παραδοθούν στη συνέχεια σε επισιτιστικά επισφαλή έθνη.

Η πρόταση δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές. «Συζητήσαμε την πρωτοβουλία του προέδρου της Ρωσίας να οργανώσει παραδόσεις στην Τουρκία ρωσικών σιτηρών, έως και ενός εκατομμυρίου τόνων σε προνομιακή τιμή στην Τουρκία και να αποσταλεί σε πιο φτωχές χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Λαβρόφ.

«Το θέμα συζητείται με τους φίλους μας από το Κατάρ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην οικονομική πτυχή αυτής της συμφωνίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απάντησε την Πέμπτη ότι, «η υποστήριξη των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια θα ήταν σοβαρό πλήγμα στις διεθνείς υποχρεώσεις και το διεθνές Δίκαιο».

Το Κίεβο αναμένει ότι η Τουρκία θα «χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ρωσίας να παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και να εκβιάσει τον κόσμο με νέες κρίσεις τροφίμων».

Τέλος, ο Λαβρόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ρωσίας να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και να ξεκινήσει τη διαδικασία κατασκευής ενός ενιαίου κόμβου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία.