374
Στιγμιότυπο από την ταινία «Mr Jones» που πραγματεύεται το «Γολοντομόρ», τον λιμό της εποχής του Στάλιν | Berlin Film Festival

Μόσχα: Εισβολή κουκουλοφόρων σε ταινία για την εποχή του Στάλιν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 14:05
Στιγμιότυπο από την ταινία «Mr Jones» που πραγματεύεται το «Γολοντομόρ», τον λιμό της εποχής του Στάλιν
|Berlin Film Festival

Μόσχα: Εισβολή κουκουλοφόρων σε ταινία για την εποχή του Στάλιν

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 14:05

Ομάδα μασκοφόρων εισέβαλε στα γραφεία γνωστής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μόσχα την Πέμπτη για να διακόψει την προβολή του «Mr Jones», μιας βρετανικής ταινίας για το «Γολοντομόρ», τον λιμό της εποχής του Στάλιν που σκότωσε εκατομμύρια αγρότες στη Σοβιετική Ουκρανία στη δεκαετία του 1930.

Η ταινία του 2019, με πρωταγωνιστή τον βρετανό ηθοποιό Τζέιμς Νόρτον και σε σκηνοθεσία της Πολωνής Αγκνιέσκα Χόλαντ, απεικονίζει την πραγματική ιστορία του Γκάρεθ Τζόουνς, ενός Ουαλού ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που κατέγραψε τον λιμό, μετά από αρκετές επισκέψεις στη Σοβιετική Ένωση.

Σε πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 30 άτομα εμφανίζονται να εισέρχονται στο γραφείο του «Memorial», της παλαιότερης ρωσικής ΜΚΟ, η οποία μεταξύ άλλων καταγράφει όσα έγιναν κατά την σοβιετική περίοδο. Οι εισβολείς ακούγονται να φωνάζουν «ντροπή» και να διατάζουν τους θεατές να φύγουν επειδή «η προβολή τελείωσε».

Η Ιρίνα Σερμπάκοβα, δικηγόρος της οργάνωσης, είπε ότι οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, κλείδωσαν τις πόρτες του κτιρίου όπου στεγάζεται η οργάνωση και έκλεισαν μέσα το προσωπικό και τους παρευρισκόμενους για ώρες.

«Ηταν περίεργο, η αστυνομία άρχισε να ανακρίνει εμάς και όχι αυτούς που διέκοψαν την προβολή της ταινίας. Αυτό μοιάζει με μια προγραμματισμένη επίθεση εναντίον μας για να μας τρομάξει, η οποία μάλιστα είχε εγκριθεί από τις Αρχές», είπε.

Οι εθνικιστικές οργανώσεις συχνά εισβάλουν σε φιλελεύθερες, φεμινιστικές και εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Ρωσία με τους επικριτές του Κρεμλίνου να ισχυρίζονται ότι οι εθνικιστές είναι σε θέση να λειτουργούν ελεύθερα έχοντας την ανοχή των Αρχών. «Αυτή δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία επίθεση εναντίον μας», δήλωσε η Σερμπάκοβα.

«Ξένος πράκτορας»

Η οργάνωση «Memorial», η οποία μιλάει επίσης για τις σημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, βρέθηκε κάτω από την αυξανόμενη πίεση των Αρχών τα τελευταία χρόνια. Το 2015 ήταν ένας από τους πρώτους οργανισμούς που χαρακτηρίστηκε ως «ξένος πράκτορας» βάσει νόμου του 2012 που υποχρεώνει τις ομάδες που θεωρούνται ότι έχουν διεθνή χρηματοδότηση να υποβάλλουν εκτενή έγγραφα κάθε τρεις μήνες.

Μάλιστα, η προβολή της ταινίας έρχεται σε μια εποχή όπου ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός Ρώσων βλέπει τον Στάλιν με θετικό μάτι. Σε δημοσκόπηση του Μαΐου από το ανεξάρτητο κέντρο Levada, το 56% των ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση ότι ο σοβιετικός δικτάτορας ήταν «μεγάλος ηγέτης» – διπλάσιος από τον αριθμό το 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...