Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε την Τετάρτη τη διάλυση και του Κέντρου Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial, αφού την προηγούμενη ημέρα, είχε δώσει εντολή να διαλυθεί και η οργάνωση.
Πρόκειται για την παλαιότερη οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, και η δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Το δικαστήριο «αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα του εισαγγελέα να διαλυθεί η οργάνωση προάσπισης δικαιωμάτων Memorial και όλες οι συνδεόμενες με αυτήν οντότητες», δήλωσε ο δικαστής Μιχαήλ Καζάκοφ.
Το Κέντρο καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη Ρωσία, κυρίως τις πολιτικές διώξεις που θέτουν στο στόχαστρο τους αντιπάλους του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε διατάξει την απαγόρευση της μητρικής Memorial International και των δομών της που ερευνούν τις διώξεις στη Σοβιετική Ενωση.
Το Κέντρο διαλύθηκε επειδή παραβίασε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τους «ξένους πράκτορες» και υπερασπίστηκε «την τρομοκρατία» και τον «εξτρεμισμό», σύμφωνα με τους δικαστές.
Ο χαρακτηρισμός αυτός αναγκάζει τα πρόσωπα ή τις οντότητες που τίθενται στο στόχαστρο να υποβάλλονται σε διοικητικές διατυπώσεις και να αναφέρουν το καθεστώς αυτό σε κάθε δημοσίευσή τους.
Για αυτό κατηγορήθηκαν η Memorial και το Κέντρο, ότι παρέλειψαν αυτήν την τελευταία υποχρέωσή τους σε ορισμένες δημοσιεύσεις και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυσή τους.
Το Κέντρο κατηγορήθηκε επίσης ότι υπερασπίστηκε την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, δημοσιεύοντας έναν κατάλογο κρατουμένων που περιελάμβανε τα ονόματα μελών θρησκευτικών ή πολιτικών οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία.
Μετά την ίδρυσή της το 1987, από τον Αντρέι Ζαχάροφ και άλλους σοβιετικούς αντιφρονούντες, που ήθελαν να διαφυλάξουν τη μνήμη των θυμάτων των εγκλημάτων του σταλινισμού, η Memorial έγινε στη συνέχεια πυλώνας της κοινωνίας των πολιτών προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου για τη δέσμευσή της υπέρ της προάσπισης των δημόσιων ελευθεριών.
Παρά το δριμύ ψύχος, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη μπροστά από το δικαστήριο στη Μόσχα, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην εμβληματική οργάνωση.
«Αν διαλυθούμε, θα επιβεβαιωθεί πως οι διώξεις με πολιτικά κίνητρα έχουν γίνει μια συστηματική πραγματικότητα στις ζωές μας», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Αλεξάντρ Τσερκάσοφ, που διευθύνει το Κέντρο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η διάλυση των δύο οργανώσεων χθες και σήμερα δείχνουν πως ξεπεράστηκε άλλο ένα επίπεδο στην καταστολή των επικριτών του Κρεμλίνου.
Διεθνής κατακραυγή
Η απαγόρευση της Memorial προκάλεσε κατακραυγή σε όλο τον κόσμο, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν να κάνει λόγο για «δίωξη» και «προσβολή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο «διωγμός» της οργάνωσης φέρνει στη μνήμη «τα θύματα των γκούλαγκ» και αποτελεί «προσβολή στην ευγενή αποστολή της και στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Για τον εκτελεστικό διευθυντή της ΜΚΟ Human Rights Watch του ΟΗΕ, Κένεθ Ροθ,«η ρωσική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να ανέχεται την αντικειμενική και έντιμη καταγραφή της συμπεριφοράς της. Αν αυτό που βλέπει κάποιος στον καθρέφτη είναι πολύ φρικτό, η απάντηση είναι να αλλάξει συμπεριφορά, όχι να σπάσει τον καθρέφτη», ανέφερε.
«Λυπούμαστε βαθιά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κλείσει τη Memorial International και εκείνην δικαστηρίου της Μόσχας να κλείσει την αδελφή οργάνωσή της, το Κέντρο υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταλήγουν στη διάλυση των δύο πιο έγκριτων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την παρακμάζουσα κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Μια ελεύθερη, ποικιλόμορφη και ενεργή κοινωνία των πολιτών είναι κρίσιμης σημασίας για κάθε κοινωνία και οι νόμιμες φωνές της κοινωνίας των πολιτών δεν πρέπει να στιγματίζονται, περιλαμβανομένης και της χρήσης της έκφρασης ξένος πράκτορας», είπε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.
«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τα πρόσωπα και τις οργανώσεις που εργάζονται για την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση, που προκαλεί «μεγάλη ανησυχία».
«Η απόφαση ενισχύει την μεγάλη μας ανησυχία, όχι μόνο επειδή αφαιρεί τη φωνή από τα θύματα της καταπίεσης και της καταστολής», ανέφερε.
Η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λίζ Τρας, δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα, λέγοντας ότι το κλείσιμο της οργάνωσης αποτελεί άλλο ένα «ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία».
«Η Memorial εργάζεται ακούραστα εδώ και δεκαετίες για να διασφαλίσει ότι οι καταχρήσεις της σοβιετικής εποχής δεν θα ξεχαστούν ποτέ», δήλωσε.