Φιαλίδια με υλικό για rapid tests κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ | Intime
Επικαιρότητα

Μόνο 13.000 τυχαιοποιημένα rapid tests έγιναν σε μία εβδομάδα

Αντί για 12.000 την ημέρα και 48.000 στη βάση του πενθήμερου σχεδιασμού. Τη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας μέσω του δωρεάν ελέγχου ζητά η κυβέρνηση
Protagon Team

Δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχία η συμμετοχή των πολιτών για δωρεάν τεστ Covid μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας δωρεάν ελέγχου testing.gov.gr, η οποία τέθηκε σε λειτουργία πριν από μία εβδομάδα και στόχο είχε την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας».

Η παρακολούθηση και η καταγραφή είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί μέσω ασυμπτωματικών εθελοντών και συνολικά 12.000 τεστ σε πολίτες καθημερινά.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας στο σύνολο της επικράτειας είναι απογοητευτικά, καθώς υποβλήθηκαν μόνο 25.786 αιτήσεις. Με βάση αυτές, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 13.000 τεστ μέχρι χθες.

Στην Αττική συμπληρώθηκαν 12.942 φόρμες αίτησης και στη Θεσσαλονίκη 3.361. Αντίθετα, σε νησιά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (όπως για παράδειγμα στην Καστοριά και στα Γρεβενά), ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ χαμηλότερος.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη του κάθε πολίτη στην προσπάθεια αυτή, όταν μάλιστα δίνεται σε όλες και όλους η δυνατότητα να κάνουν τεστ δωρεάν.

Η συμμετοχή των πολιτών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς.

«Η συμμετοχή όλων, είναι πολύτιμη. Για εμάς, για τον διπλανό μας, για τους δικούς μας ανθρώπους, για ολόκληρη την κοινωνία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.