Με ανάκτηση γης από τη Μεσόγειο, η Μαρετέρα είναι η πολυτελέστερη περιοχή ακινήτων στον πλανήτη. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος μπορεί να χαίρεται | Mareterra / Shutterstock / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μονακό: Το ακριβότερο φιλέτο ακινήτων στον κόσμο

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος διοργάνωσε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για να εγκαινιάσει την Μαρετέρα, μια οικολογική περιοχή έκτασης 60.000 τετραγωνικών μέτρων γης, που έχει ανακτηθεί από τη θάλασσα
Protagon Team

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό έδωσε εντολή για τη διοργάνωση συναυλιών, εκτόξευσης πυροτεχνημάτων και πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον εορτασμό των εγκαινίων μιας νέας γειτονιάς που διαθέτει τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Ο μονάρχης, που έχει αντιμετωπίσει προβλήματα τα τελευταία χρόνια με φήμες για εξωσυζυγικά σκάνδαλα, εξώγαμα παιδιά και κατηγορίες διαφθοράς, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των εγκαινίων για να προσφέρει στη χώρα του ένα οικολογικό όραμα. Ο Αλβέρτος σκοπεύει να υπογραμμίσει τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της νέας περιοχής, παρά τον τεράστιο πλούτο των ανθρώπων που θα ζήσουν εκεί.

Η Ματερέρα, μια περιοχή έκτασης 60.000 τετραγωνικών σε γη που ανακτήθηκε από τη θάλασσα, η οποία άνοιξε επισήμως τις πύλες της την Τετάρτη, περιλαμβάνει 100 διαμερίσματα που λέγεται ότι η αξία τους ξεπερνά τα 100.000 δολάρια (95.000 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο – και τέσσερις βίλες που φημολογείται ότι πουλήθηκαν για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια (190 εκατ. ευρώ) η καθεμία.

Ο Αλβέρτος, η Σαρλίν, και τα δύο παιδιά τους στα επίσημα εγκαίνια της Μαρετέρα (Philippe Fitte/Mareterra)

Ως μέτρο σύγκρισης, οι ακριβότερες περιοχές του Παρισιού κοστολογούνται στα 15.000 δολάρια (14.250 ευρώ) το τετραγωνικό. Ακόμη και για το Μονακό, τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο, οι τιμές είναι εντυπωσιακές – αν και αυτό δεν συνιστά πρόβλημα για τους αγοραστές. Η ανάπτυξη της περιοχής κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τα υπερπολυτελή κτίρια στη νέα γειτονιά που σχεδιάστηκαν από μερικούς απ’ τους πιο εξέχοντες αρχιτέκτονες του κόσμου, όπως ο ιταλός Ρέντζο Πιάνο, ο γάλλος Ντενί Βαλόντ, ο βρετανός Λόρδος Φόστερ και ο ιάπωνας Ταντάο Αντο, σχεδόν όλα τα ρετιρέ, τα αρχοντικά και οι βίλες της περιοχής έχουν ήδη αγοραστεί.

Το μεσογειακό πριγκιπάτο μπορεί να έχει πληθυσμό μόλις 39.000 κατοίκων, αλλά η έκτασή του είναι περιορισμένη. Με τη Γαλλία να έχει αρπάξει το 95% της γης της σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας του Μονακό το 1861, η χώρα –η οποία έχει συνταγματική μοναρχία από το 1911– εκτείνεται σε μόλις 514 στρέμματα.

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα του Μονακό κόβουν την κορδέλα εγκαινίων της Μαρετέρα (Mareterra/Monacolife)

Κτηματομεσίτες ισχυρίζονται ότι αυτή η περιορισμένη έκταση, μετά βίας αρκεί για το σύνολο των πλουσίων που επιθυμούν να μετακομίσουν στο Μονακό, λόγω της χαμηλής του φορολογίας και της ανύπαρκτης εγκληματικότητας. Η χώρα έχει δύο επιλογές – είτε να χτίσει προς τα πάνω, με τη μορφή ουρανοξυστών, είτε να επεκταθεί προς τη θάλασσα.

Το πριγκιπάτο έχει ανακτήσει περίπου 150 στρέμματα γης από τη Μεσόγειο μέσα στον 20ο αιώνα, αλλά η νέα πρωτοβουλία που μόλις εγκαινιάστηκε είναι χωρίς προηγούμενο. Η Ματερέρα είναι πλήρως πεζοδρομημένη, περιλαμβάνει ένα καταπράσινο πάρκο, έναν κομψό παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου, ένα μικρό λιμάνι, υπόγειο χώρο στάθμευσης, κατοικίες και καταστήματα.

Με τον Αλβέρτο αποφασισμένο να προωθήσει το περιβαλλοντικό του προφίλ, η νέα συνοικία διαφημίζεται ως «οικολογική περιοχή, που δίνει προτεραιότητα σε μια σειρά από μέτρα τα οποία σχετίζονται με το οικοσύστημα, τη βιωσιμότητα και την υπεύθυνη ανάπτυξη της τοποθεσίας». Περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα του θαλασσίου φυτού ποσειδωνία μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο της θάλασσας ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του, ενώ προστατεύτηκε και ένας κοραλλιογενής ύφαλος.

Ωστόσο, οι οικολογικοί ακτιβιστές δεν πείθονται, αναφέροντας στους Times ότι με την κατασκευή της Μαρετέρα η βιοποικιλότητα καταστράφηκε, ενώ μιλούν και για «ακρωτηριασμό της θαλάσσιας ζωής». Απτόητος από την κριτική, ο Αλβέρτος σχεδίασε τους εορτασμούς με πυροτεχνήματα και επιδείξεις drones, ορατά σε όλο το πριγκιπάτο, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Σαρλίν, και τα δύο παιδιά τους.

Οι εκδηλώσεις ήταν μια μορφή ανάπαυλας για τον πρίγκιπα, ο γάμος του οποίου φημολογείται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα από τότε που η σύζυγός του πέρασε σχεδόν ένα χρόνο μακριά του στη Νότια Αφρική το 2021 – επισήμως για λόγους υγείας.

Ο Αλβέρτος αντιμετωπίζει και καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά γύρω από ακίνητα που συνδέονται με το παλάτι, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο Les Dossiers du Rocher – έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε ανώνυμα, και βασίζεται σε email που διέρρευσαν μεταξύ βασικών συμβούλων του πρίγκιπα. Η αντίδραση του Αλβέρτου ήταν να εκκινήσει μια επιχείρηση «καθαρά χέρια», για την εξάλειψη της διαφθοράς στο πριγκιπάτο.