Περιπολία ρώσων και ρωσοφώνων στη Μαριούπολη στις 17 Μαΐου – τώρα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στις προμήθειες του ρωσικού στρατού | REUTERS/Alexander Ermochenko
Επικαιρότητα

Πώς οι μίζες αποδυνάμωσαν τον ρωσικό στρατό

Σε διαπλοκή με την εξουσία του Κρεμλίνου βρίσκονται άτομα που πούλησαν ακόμη και σάπιες κονσέρβες στο υπουργείο Αμυνας, όπως ο «μάγειρας του Πούτιν» Πριγκόζιν. Τώρα, στη Ρωσία γίνονται έρανοι υπέρ... εξοπλισμού των φαντάρων
Protagon Team

Οι δωροδοκίες, οι δωροληψίες, οι μίζες και η καμαρίλα της εξουσίας παιανίζουν το μαρς στο τέμπο του οποίου καλείται να βαδίσει (προς τη νίκη, υποτίθεται) ο ρωσικός στρατός. Οι μέθοδοι του υποκόσμου είναι ο κανόνας στον χώρο των εξοπλισμών, και τα αποτελέσματά τους φαίνονται στον πόλεμο, στο πεδίο της μάχης. Ετσι στην Ουκρανία οι ρώσοι φαντάροι ντρέπονται για την κακή ποιότητα του εξοπλισμού που τους έχουν δώσει και φοβούνται για την προσωπική ασφάλειά τους.

Ολα τα υλικά είναι προϊόντα βρώμικων deals: drones, αεροπλάνα, τανκς, πύραυλοι, αλεξίσφαιρα γιλέκα – ακόμη και τα συσσίτια είναι κακής ποιότητας. Οι Ουκρανοί ξέρουν καλά το θέμα, για αυτό και… ευχαρίστησαν τη Μόσχα: «Η διαφθορά σας είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας» είπε η κυβέρνηση του Κιέβου απευθυνόμενη στη ρωσική ηγεσία. Oλα τα παραπάνω έγραψε στη Repubblica ο Τζανλούκα Ντι Φέο. Και συμβουλευθείς την αντιπουτινική ρωσική ιστοσελίδα Moscow Times συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.

Οι εικόνες των drones Orlan 10 που κατέρριψαν οι Ουκρανοί εξόργισαν τους ρώσους σχολιαστές. Είναι πιθανόν αυτά τα αρχαία αεροπλανάκια να έχουν πληρωθεί 100.000 ευρώ έκαστο; Τα Δυτικά μοντέλα κοστίζουν τα μισά λεφτά και έχουν καλύτερη απόδοση. Τα συντρίμμια των μαχητικών Sukhoi έδειξαν ότι, παρά τις τεράστιες δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό τους, στην καμπίνα τοποθετήθηκαν GPS δεύτερης ποιότητας, ανάλογα με εκείνα των αυτοκινήτων.

Και, πράγματι, πού να έχουν πάει εκείνα τα τανκς τελευταίας γενιάς, τα οποία παρελαύνουν εδώ και χρόνια στις παρελάσεις, όμως δεν έχουν αναλάβει ποτέ δράση; Στις ρητορικές ερωτήσεις του απάντησε μόνος του ο Ντι Φέο: «Αυτό συμβαίνει επειδή οι συμβάσεις για κάθε καινοτομία και αναβάθμιση στον στρατό ανατίθενται όλες στην ίδια εταιρεία, η οποία είναι αρεστή στο Κρεμλίνο».

Ολόκληρο το σχέδιο, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο υλοποίησε ο Πούτιν με στόχο να κάνει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ικανές να αμφισβητήσουν το ΝΑΤΟ, δείχνει σάπιο, με φουσκωμένες τιμές και με μίζες που κατέληξαν στην καμαρίλα της εξουσίας, σε άτομα της αυλής του Κρεμλίνου.

«Η Moscow Times, μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες ιστοσελίδες», έγραψε ο Ντι Φέο, «αποκάλυψε τη μυστική έρευνα των οικονομικών ντετέκτιβ του Κρεμλίνου που αφορά προμήθειες σε συμβάσεις πολεμικού υλικού. Μέχρι 27 τράπεζες ανέφεραν τεράστιες μεταφορές μετρητών ύστερα από συμβάσεις πολεμικού υλικού. Υπάρχουν απίστευτες καταστάσεις».

Στις 21 Απριλίου το κέντρο αεροδιαστημικής έρευνας του Tβερ, ο χώρος όπου σχεδιάζονται οι πιο προηγμένοι πύραυλοι, πήρε φωτιά. Γιατί; Επειδή το σύστημα πυρόσβεσης ήταν ελαττωματικό. «Καμία έκπληξη» υπογράμμισε τη φράση του ο Ιταλός και μας πληροφόρησε ότι ο μακροβιότερος διευθυντής του εν λόγω ιδρύματος κατέληξε στη φυλακή το 2019. «Ο στρατηγός Σεργκέι Γιαγκόλνικοφ είχε δημιουργήσει μια παράλληλη εταιρεία, στο όνομα των συνταξιούχων του ερευνητικού κέντρου, η οποία έπαιρνε συμβόλαια για την κατασκευή στρατιωτικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας».

Η προτροπή του Ντι Φέο στους αναγνώστες του είναι η εξής: «Για να συνειδητοποιήσετε πόσο διαδεδομένη είναι η διαφθορά, ρίξτε μια ματιά στους εράνους που ξεκίνησαν στο Telegram κάποι “ρώσοι πατριώτες” υπέρ των στρατιωτών της πρώτης γραμμής. Ζητούν δωρεές για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων, διοπτρών νυχτερινής όρασης, κ.λπ. Ομως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει το 2017 ότι 200.000 στρατιώτες διέθεταν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, κόστους 3.500 ευρώ για κάθε φαντάρο».

Την εξήγηση του συγκεκριμένου… θαύματος, να χρειάζονται εξοπλισμό οι εξοπλισμένοι, την έδωσε και πάλι ο ίδιος ο συντάκτης. Εγραψε ότι εκείνος ο προηγμένος εξοπλισμός αφαιρέθηκε από τους φαντάρους και δημοπρατήθηκε στο web. «Αυτός ήταν ο τελευταίος κρίκος σε μία αλυσίδα ληστειών, η οποία ακουμπά την κορυφή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων».

Ανέφερε την περίπτωση κάποιου επιτελικού ονόματι Χαλίλ Αρσλάνοφ, ο οποίος το 2020 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για κομπίνα με τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας του στρατεύματος. Είχε διπλασιάσει το κόστος τους. Ο κομπιναδόρος συνελήφθη και εκτίει ποινή, όμως οι ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο Ντι Φέο έγραψε ότι οι ρώσοι μαφιόζοι κατάφεραν να πουλήσουν ακόμη και ληγμένες κονσέρβες στον ρωσικό στρατό, τις οποίες τώρα τις καταναλώνουν οι στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία. «Οι φήμες οργιάζουν ότι πίσω από τις σάπιες κονσέρβες κρύβεται ο ‘‘μάγειρας του Πούτιν’’, ο Εβγκένι Πριγκόζιν. Είναι ο ίδιος που έχει την εταιρεία μισθοφόρων Wagner…»