Τουρκικές τράπεζες και εταιρείες και ο γαμπρός του Ερντογάν εμφανίζονται στα έγγραφα που αποκάλυψε διεθνής δημοσιογραφική έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω πολλών κορυφαίων τραπεζών.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μεταξύ των τραπεζών που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, είναι και η τουρκική Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank, η οποία κατηγορείται ότι προέβη σε ξέπλυμα χρήματος για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει τον γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard, ενώ υπάρχουν στοιχεία και για ύποπτες δραστηριότητες στη βιομηχανία πορνό.
Η Aktif Bank ανήκει στον όμιλο Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες και έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές ο Ρέζα Ζαράμπ, ο τούρκος λαθρέμπορος χρυσού που είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2016 από το FBI στο Μαϊάμι, με την κατηγορία της συνωμοσίας για την παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν, η τράπεζα αυτή εμπλέκεται στην υπόθεση, η οποία φαίνεται ότι απέφερε στον Ερντογάν και άλλους τούρκους πολιτικούς έως και 800 εκατ. δολάρια!
Οι ύποπτες συναλλαγές που εντοπίστηκαν και περιλαμβάνονται στα FinCEN Files, έγιναν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.
Στοιχεία για τις παράνομες συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται ο Ερντογάν και ο γαμπρός του αποκάλυψε στο βιβλίο του και ο Τζον Μπόλτον.
Τα στοιχεία εναντίον της τράπεζας Aktif προέρχονται από αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR), που οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλλουν στην αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία καταπολέμησης οικονομικών εγκλημάτων, όταν υποπτεύονται πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών. Σημειώνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως η Aktif Bank, υποχρεούνται να υποβάλλουν SAR.
Σύμφωνα με τα FinCEN Files, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2014, η Aktif Bank επεξεργάστηκε ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 77,3 εκατ. ευρώ μέσω των συνεργατών της στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, τα έγγραφα ρίχνουν φως στο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφίας και μιας εταιρείας που είναι ύποπτη για επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.
Η γερμανική Wirecard, πελάτης της Aktif Bank, εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank συμμετείχε σε 561 «ύποπτες» μεταφορές χρημάτων αξίας 29,8 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς της στο Αφγανιστάν. Χωρίς διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες ή την πραγματική τους δραστηριότητα, οι αφγανικές εταιρείες υποπτεύονται ότι ήταν εικονικές εταιρείες, γεγονός που υποδηλώνει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Εκπρόσωπος της Aktif Bank δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να σχολιάσει άμεσα τα όσα αποκαλύφθηκαν από τα FinCEN Files. Ωστόσο, είπε ότι η υποβολή ενός SAR δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εν λόγω συναλλαγές ήταν απαγορευμένες ή παράνομες. Η τράπεζα επεσήμανε ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θέσπισε ο MASAK, ανακριτής οικονομικών εγκλημάτων της Τουρκίας.