Η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση –όπου αυτή χρειάζεται– είναι το αναγκαίο τρίπτυχο, έχοντας πάντα ως ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ».
Πρόκειται για «το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που έχει δρομολογηθεί στη χώρα, με πόρους που φτάνουν τα 2,1 δισ. ευρώ. Μία επένδυση πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα», όπως είπε.
Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε σε μια ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου ο οποίος είχε πει πως «όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για να αποτύχει», και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αυτό ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του «στους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής: αυτούς που σβήνουν πυρκαγιές, αυτούς που σώζουν ζωές στις πλημμύρες, αυτούς που παρεμβαίνουν με αυτοθυσία μετά από κάθε σεισμό, αυτούς που με το “112” προλαμβάνουν τα χειρότερα και με αυτοθυσία δίνουν όλες τις μάχες».
Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση καθαυτή, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μία κρίση που, δυστυχώς, το γνωρίζουμε πια όλοι, είναι ήδη παρούσα, απειλώντας όλο και πιο συχνά ζωές, περιουσίες και κρίσιμες υποδομές, παίρνοντας μάλιστα συχνά διαφορετικές μορφές».
«Το ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι με τις φλόγες να καίνε επί μέρες στη Ρόδο, στα Δερβενοχώρια, στην Πάρνηθα, στη Δαδιά, σε πολλά άλλα σημεία της χώρας, για να ακολουθήσουν μετά οι κυκλώνες “Daniel” και “Elias”, πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα τα οποία βύθισαν τεράστιες εκτάσεις, πρωτίστως στη Θεσσαλία αλλά και στη βόρεια Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα», θύμισε.
«Πρόκειται για ακραία φαινόμενα της εποχής, τα οποία, όμως, δηλώνουν ένα και μόνο πράγμα: τίποτα, μα τίποτα, δεν θα είναι όπως χθες. Και ότι είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες», υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης ότι στο μέτρο του δυνατού η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορούσε καλύτερο «για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους». «Με περισσότερους πυροσβέστες, με νέους δασοπυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν κατευθείαν μέσα στη φωτιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Προσέθεσε ότι εφέτος θα υπάρχουν δέκα νέες μονάδες δασοκομάντος, καθώς και τα περισσότερα αεροσκάφη που είχαμε ποτέ, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ λειτουργεί πλέον και ένα νέο, ακόμα πια αυστηρό επιχειρησιακό δόγμα, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό «να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φωτιά στον πρώτο χρόνο, αμέσως αφότου αυτή ξεσπάσει».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόκτηση επτά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair τύπου 515 που θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη Canadair τύπου 215, τα οποία πετούν εδώ και 50 χρόνια.
«Εχουμε πάρει λοιπόν μια απόφαση, ως Ελληνική Δημοκρατία, να αποκτήσουμε πια ιδιόκτητα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, τα οποία θα μπορούν ουσιαστικά να επιτελούν μια διπλή αποστολή: αφενός να συμβάλλουν στην κατάσβεση μεταφέροντας ένα ικανό φορτίο νερού και αφετέρου να είναι και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται στο ίδιο το πεδίο των επιχειρήσεων.
»Αυτά πλαισιώνονται από νέα αμφίβια αεροσκάφη, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά, πολύ αξιόπιστα αλλά αρκετά γερασμένα πια, PZL. Πάρα πολλά καινούργια πυροσβεστικά οχήματα. Αλλά, και συστήματα πυρανίχνευσης, αισθητήρες, θερμικές κάμερες για δάση, drones, 300 ασθενοφόρα, νοσοκομεία εκστρατείας. Ηταν μια ευκαιρία, μέσα από το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, να καλύψουμε και κάποιες συμπληρωματικές ανάγκες των υπουργείων Υγείας, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Με αφορμή τη συζήτηση για τους πόρους που απαιτούνται σε προσπάθειες όπως η παραπάνω και στη συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία αναφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές. Διότι στην εκλογική αναμέτρηση αυτή «θα κριθεί ποια είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία είναι ικανή να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερους πόρους για τη χώρα μας, όπως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία θα μπορέσει να διεκδικήσει μια πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες μας. Ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία θα διαμορφώσει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό ή θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αυτόνομης στρατηγικής άμυνας της ηπείρου μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχειρησιακό εξοπλισμό και εναέρια και επίγεια μέσα αντιμετώπισης (7 Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη, 1100 οχήματα της πυροσβεστικής κ.α), εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης και συντονισμού (3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη air-surveillance, 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 1 δικινητήριο αεροσκάφος, 101 drones, κινητά κέντρα επιχειρήσεων), συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης (εθνική βάση δεδομένων- τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα πυρανίχνευσης πυρόσβεσης, μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, αναβάθμιση του 112 με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών κ.α.) καθώς και αναβαθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων (πάρκο προσομοίωσης, εξοπλισμός εθελοντών, εκπαίδευση κ.α) –δείτε περισσότερα εδώ.
Μέσα σε 9 μήνες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί 1,5 δισ. ευρώ, έργα άλλων 320 εκατ. θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, ανεβάζοντας το ποσό σε 1 δισ. 820 εκατ. ευρώ, ενώ πριν τον Αύγουστο το ΑΙΓΙΣ θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Οι παραλαβές των έργων θα αρχίσουν από το 2025, σύμφωνα με τον ίδιο.