Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αιτιάσεις που προβάλλει έναντι του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αφενός υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις περιοχές Νatura, ενώ χαρακτήρισε άθλια την εικόνα της διαδήλωσης κατά του νομοσχεδίου το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα.
«Ούτε στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας δεν μπορούσατε να κρατήσετε και μετά εκνευρίζεστε γιατί οι πολίτες εύλογα αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν διαχειριζόσασταν εσείς την πανδημία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για να σημειώσει:
«Η κυβέρνηση δεν θα περιορίσει ποτέ το δικαίωμα της δημόσιας συνάθροισης, στη διαμαρτυρία. Απαιτώ από κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς να έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών και να μην παρουσιάζουν αυτή την άθλια εικόνα που είδαμε χθες στη Βουλή».
«Πήρε το μάτι μου και την αφίσα της συγκέντρωσης. Κατήγγειλε οικολογικό πραξικόπημα. Θυμηθήκατε τα Μνημόνια. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα. Σε αυτά έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης», συνέχισε στο ίδιο αυστηρό ύφος.
«Θα χρησιμοποιήσω ένα παλιό σύνθημα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Την ουσία του μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να κάνει πράξη,“Ναι, ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός”», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Οσο για την κουβέντα για τις περιοχές Natura, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «έγινε μεγάλη φασαρία, υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή».
«Τι κάνουμε λοιπόν; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε, «τις χωρίζουμε σε 4 ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Αλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του φαραγγιού της Σαμαριάς που πρέπει να είναι απόλυτη. Η σημερινή αδιαφάνεια, οι συχνές τοπικές αυθαιρεσίες, δίνουν τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».
Στο ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, σημείωσε ότι αποτελεί σημαντική διαφωνία επί της αρχής.
«Φαντάζομαι ότι η κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική διότι ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. Οικόπεδα που αδειοδοτήσατε ήταν Natura» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αν και όπως σχολίασε, «με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα, είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».
«Η συζήτηση», παρατήρησε, «μπορεί να είναι περί όνου σκιάς γιατί με τις τιμές πετρελαίου σήμερα μπορεί να είναι ανώφελο. Εδώ η περιοχή του Πρίνου κινδυνεύει γιατί η επένδυση αυτή δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές. Είναι πολύ πιθανό όλη αυτή η συζήτηση να ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στην αγορά».
«Αυτό το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών»
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης όψιμη την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο και τον υπουργό Κωστή Χαζηδάκη: «αν και συζητείται εδώ και μήνες, η αντιπολίτευση το θυμήθηκε εδώ και λίγες μέρες. Η διαβούλευση υπήρξε εξαντλητική εδώ και μήνες. Η σπουδή για εισαγωγή του νομοσχεδίου, ναι, υπάρχει αίσθηση πια του επείγοντος. Επενδυτές περιμένουν χρόνια».
«Εμείς λέμε, πλήρης απολιγνιτοποίηση. Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση του κ. Τσίπρα σε αυτό το θέμα. Η ανάπτυξη τρέχει και το περιβάλλον δεν μπορεί να μας περιμένει.
»Από το 2011 ζητούσα στη Βουλή ένα νέο πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Όσα υποστήριζα τότε, τα λέω και σήμερα. Με τη διαφορά ότι τώρα έχω την ευκαιρία να κάνω τα λόγια πράξη, και αυτό κάνουμε», τόνισε .
Υπερασπιζόμενος του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην υπερ-ρύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος.
«Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας ότι αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.
«Το νομοσχέδιο που συζητούμε έχει βασικές κατευθύνσεις σε τρία πεδία: μεταρρύθμιση νομοθεσίας για περιβαλλοντικές άδειες, προστασία δασών, διαχείριση αποβλήτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «δραματικές ελλείψεις για ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος».
«Αυτό το νομοσχέδιο φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Ειδικά «για τις περιβαλλοντικές άδειες εναρμονιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο. Η διάρκεια των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια» και «στόχος του νομοσχεδίου», τόνισε, «είναι να διευκολύνονται σημαντικά επενδυτικά σχέδια που σήμερα λιμνάζουν».
»Η μετατροπή της πράσινης οικονομίας σε μοχλό ανάπτυξης είναι συνετή και συνεπής επιλογή μου. Αυτό που κάνουμε στο πεδίο των αδειοδοτήσεων, δεν είναι εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μου συνείδηση. Ασχολήθηκα με το περιβάλλον από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου το 2004 και δεν ανέχομαι να μου ασκούν κριτικοί κάποιοι μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από συγκεκριμένο χώρο. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια και έχουν να επιδείξουν μη έργο», παρατήρησε απαντώντας στα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχους για περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία. Ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός που επέμεινε ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό και γι’ αυτό «δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».