Το εγκώμιο της μεσαίας τάξης που –όπως είπε– άντεξε, παρά τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που της επιβλήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, έπλεξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Future of Retail» της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για άμεσες και γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις.
«Αποτελεί πρώτη μου προτεραιότητα να βάλουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη φορολογική πολιορκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και ήδη, όπως είπε, «ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί, ο συντελεστής φόρου στις επιχειρήσεις έπεσε ήδη από 28% στο 24% και ο φόρος στα μερίσματα από 10% στο 5%. Μειώσεις 1,2 δισ. στους φόρους που ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2020 τα – 700 εκατ. αφορούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, μεγάλης, μεσαίας και μικρής».
«Ο σχεδιασμός μας όπως τον έχουμε παρουσιάσει είναι συνολικός», υπογράμμισε: «Φορολογικές αλλά και ασφαλιστικές παρεμβάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά προς όφελος του φορολογούμενου, του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου».
Ειδικά για τον κλάδο του λιανεμπορίου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τόσο η αξία όσο και ο όγκος των πωλήσεων στη λιανική κινούνται σε θετική τροχιά και αποτυπώνουν το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας το οποίο επικρατεί στην αγορά».
«Ομως δεν έχω αυταπάτες», έσπευσε να συμπληρώσει. «Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μακρύς, αν αναλογιστούμε την κατάσταση σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Το μερίδιο του λιανεμπορίου στο εθνικό εισόδημα είναι τώρα πάνω από 10%. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ξεπερνούν τις 700.000, δηλαδή το 18% του συνόλου των εργαζομένων».
«Ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει μια μοναδική κοινωνική διασπορά. Εσείς είστε η μεσαία τάξη της χώρας που πιέστηκε, αλλά άντεξε τα χρόνια της κρίσης. Το λιανεμπόριο υπήρξε πάντα μέτρο ευημερίας του τόπου. Μια παράδοση που καλείται να προσαρμοστεί δημιουργικά στις ανάγκες του συνολικού μετασχηματισμού της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο συνέδριο της ΕΣΕΕ.
Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Στην αναφορά για τη μείωση του εργοδοτικού κόστους, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «αμέσως μόλις υπάρξει περιθώριο -και θα υπάρξει- το πρώτο μέλημα θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της εργασίας. Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί. Και νωρίτερα από το 2021, όπως είχαμε πει προεκλογικά. Είναι κάτι που αφορά και τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεσαίων, των μικρών, αλλά και την τελική απόδοση των εταιρειών σας».
«Πρώτον», ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω το κράτος να γίνεται συνεταίρος σας. Δεύτερον, το ρίσκο που αναλαμβάνετε -και κάθε επιχειρηματίας αναλαμβάνει ένα ρίσκο- πρέπει να επιβραβεύεται. Τρίτον, όσες μεγαλύτερες εισφορές δίνετε τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνετε. Και τέταρτον, εμείς θα είμαστε εντάξει μαζί σας μειώνοντας τη φορολογία, απλοποιώντας το αδειοδοτικό περιβάλλον, δίνοντάς σας εργαλεία -και θα μιλήσω σε λίγο γι’ αυτό- για να εκσυγχρονίσετε τη λειτουργία των επιχειρήσεών σας, αρκεί να είστε και εσείς εντάξει, όχι απλά απέναντί μας αλλά και εντάξει απέναντι στους εργαζομένους σας. Να τους φέρεστε με σεβασμό, να τους βλέπετε ως συνεταίρους, ως συμμέτοχους στην επιχειρηματική προσπάθεια την οποία κάνετε».
Η ανάπτυξη της Ελλάδας περνά μέσα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
«Η ανάπτυξη της Ελλάδος θα περάσει μέσα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι’ αυτό και «το κράτος οφείλει να στέκεται αρωγός στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο χωρίς περιττά ρυθμιστικά εμπόδια, χωρίς υψηλή φορολογική επιβάρυνση, να αναδεικνύει και όχι να καταπνίγει την επιχειρηματικότητα»
Σύντομα, συνέχισε, η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πτώχευσης που θα δίνει μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα «να ξεκινήσουν από την αρχή την επιχειρηματική τους δραστηριότητα απαλλαγμένα από χρέη του παρελθόντος, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις».
Η κατάσταση κέντρο της Αθήνας
Το ίδιο σύντομα, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, θα ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας με τις νέες ρυθμίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, τηνώρα που συνεχίζεται και κερδίζεται ο πόλεμος κατά της πληγής του παραεμπορίου. Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι σχετικοί έλεγχοι υπερδιπλασιάστηκαν, τα πρόστιμα αυξήθηκαν κατά 125%.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις της κυβέρνησης, όπως η προστασία του ελληνικού σήματος και των προϊόντων εγχώριας παραγωγής (όπως το συλλογικό εμπορικό σήμα των Μακεδονικών προϊόντων), η διεύρυνση της «Υπηρεσίας Μιας Στάσης», ο εκσυγχρονισμός του ΓΕΜΗ,η αναβάθμιση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων, ενώ μίλησε και για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες τεχνολογίες.
«Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα είναι οι λέξεις-κλειδιά για το σύγχρονο εμπόριο. Δεν πρέπει να φοβηθείτε να έρθετε σε επαφή με τις νέες τάσεις για την οργάνωση του εμπορίου, την ψηφιοποίηση, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα καινούργια εργαλεία διευκόλυνσης της επαφής του πελάτη με το προϊόν ή την υπηρεσία. Αλλά φυσικά και τη συνεχή εκπαίδευση των ανθρώπων που απασχολείτε, την καινοτομία» είπε ο Πρωθυπουργός, δεσμευόμενος πως «θα σταθούμε αρωγοί, κυρίως στη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση, η οποία θα κάνει τη συνειδητή προσπάθεια να προσαρμοστεί και να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει αυτός ο καινούργιος ψηφιακός κόσμος».
Αλλά αυτό που δεν πρέπει να ανεχθούμε και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, τόνισε, είναι να διχαστεί ο κόσμος του εμπορίου σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Από τη μία στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν την τεχνογνωσία, τη δυνατότητα και τους πόρους να προσαρμοστούν και να εκμεταλλευτούν αυτές τις νέες μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες. Και από την άλλη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα αισθάνονται ουραγοί, ξεχασμένοι από τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα και θα αντιμετωπίσουν πια το φάσμα ενός ανταγωνισμού, ο οποίος θα γίνει αδυσώπητος και θα οδηγήσει τελικά στη συρρίκνωση της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας.
Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και τα εργαλεία -και θα διαθέσουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση- και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν το ψηφιακό άλμα και να προσαρμοστούν ακριβώς σε αυτήν τη νέα εποχή, η οποία ανοίγεται. Οσο και αν φαντάζεται κανείς τη διείσδυση των ρομπότ στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης θέλω να πιστεύω, ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί και δεν πρόκειται να βρεθεί σύντομα υποκατάστατο για έναν καλό πωλητή ή μία καλή πωλήτρια.
Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «έρχονται καλύτερες μέρες για το εμπόριο. Για πρώτη φορά, άλλωστε, σημείωσε, μία κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά εμπιστεύεται και τους ανθρώπους της.