Στις πρώην Φυλακές Ωρωπού, τον τόπο όπου φυλακίστηκαν δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας και παραχωρείται, έπειτα από 46 χρόνια αναμονής, στον Δήμο Ωρωπού ώστε να μετατραπεί σε Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού, βρέθηκε απόψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
«Τιμούμε την αντίσταση στη χούντα, στο πρόσωπο των αγωνιστών που φυλακίστηκαν εδώ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει αμέσως μετά: «Πιστοί στο κάλεσμα του Μίκη “δεν ξεχνάμε τον Ωρωπό”. Αλλά και κάνοντας ένα βήμα μπροστά, του δίνουμε νέα ζωή. Γιατί η Δημοκρατία δεν ξεχνά, αλλά προχωρά».
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, στον χώρο, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής σημασίας, και επισκέφθηκαν κατά την άφιξή τους το κελί όπου κρατήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η αντιδικτατορική πάλη ένωσε αγωνιστές που προέρχονταν από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, ενώ τόποι φυλάκισης όπως ο Ωρωπός λειτούργησαν ως μήτρα για την βαθιά ωρίμανση μίας κοινής δημοκρατικής συνείδησης, η οποία δεν συγχέει τυφλά τους πολιτικούς αντιπάλους με εχθρούς του πολιτεύματος.
«Σε αυτό, λοιπόν, το έδαφος γεννήθηκε και σταδιακά ενηλικιώθηκε η Δημοκρατία μας. Στην κεντρική αρχή ότι είναι άλλο ο “εχθρός της Δημοκρατίας” και άλλο ο “πολιτικός αντίπαλος”. Και σε αυτό, από τον έναν ή τον άλλο δρόμο, τελικά συνέκλιναν όλοι. Γιατί στην τολμηρή κίνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1974, να νομιμοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ανταποκρίθηκε με ωριμότητα το σύνολο της Αριστεράς», σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η δικτατορία των Συνταγματαρχών καταπάτησε κάθε ελευθερία και κάθε νομιμότητα, ανέκοψε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας και την απέκοψε απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη. «Μία επτάχρονη τυραννία, που πλήγωσε τον εθνικό μας κορμό στην Κύπρο. Και διέλυσε την πολιτική, αλλά και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων».
Στάθηκε όμως ιδιαίτερα και στην αξία της ενότητας, αναφερόμενος στην εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας: «Χρειάστηκε καιρός για να συνειδητοποιήσουμε τη ζημιά που μας έφερε αυτός ο νέος διχασμός, που απλώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όμως, τώρα πια ξέρουμε τα ολέθρια διδάγματα αυτής της αρνητικής εμπειρίας. Έχουμε γυρίσει σελίδα. Έχουμε γυρίσει την πλάτη στην οπισθοδρόμηση. Συνυπάρχουμε, ανταλλάσσοντας τις απόψεις και τα επιχειρήματά μας. Πολύ ωραία η κυρία Λεντάκη τα είχε πει ο Ανδρέας Λεντάκης σε μια από τις πρώτες κοινοβουλευτικές του ομιλίες (…) Συζητώντας και όχι ενοχοποιώντας ο ένας τον άλλον. Και προτάσσοντας, πάντα, το συμφέρον του τόπου και το Δημοκρατικό Κεκτημένο του. Κεκτημένο, αλλά όχι πάντα αυτονόητο. Γιατί το πολίτευμά μας και η ελευθερία των Ελλήνων δεν απειλούνται, σήμερα, ούτε από Συνταγματάρχες, ούτε από άρματα μάχης. Από αλλού κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν από τον δημαγωγικό λαϊκισμό. Από τις εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα, σύνθετα, ερωτήματα. Και από τα άδεια λόγια αντί των μεστών, των αποτελεσματικών έργων».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η ανάδειξη ιστορικών τόπων και μνημείων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από πράξη σεβασμού στην Ιστορία, καλλιεργεί και μία αναπτυξιακή δυναμική προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η ανάπτυξη τέτοιων πόλων, ανέφερε, «στρέφει δυναμικά το νόημά στο μέλλον, δημιουργώντας γύρω του μία κυψέλη ανάπτυξης. Έτσι ώστε το χθες να γίνει γόνιμο λίπασμα για το σήμερα και για το αύριο».
Οι προκλήσεις όμως, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν εντοπίζονται μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά πηγάζουν κι από ένα «ασταθές» περιβάλλον το οποίο φορτίζεται συνεχώς λόγω ενεργειών γειτόνων μας. «Είμαστε, όμως, συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής. Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο Δίκαιο. Γι΄ αυτό, άλλωστε, μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.