«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση» εκτίμησε ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη σύνοδο του ΕΛΚ | EPA/OLIVIER MATTHYS
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Το ΕΛΚ διεκδικεί νέα θητεία για τη Φον ντερ Λάιεν

Δεν θα συζητηθούν μόνο οι «κατανομές των θέσεων αλλά και οι ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη πενταετία» τόνισε ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στις Βρυξέλλες, για την πρώτη -κρίσιμη, αν και άτυπη- Σύνοδο μετά τις ευρωεκλογές
Protagon Team

Την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπως τόνισε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στον χώρο της Συνόδου.

«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

»Το ΕΛΚ προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

»Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα, που προώθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση και ότι θα έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, ορίστηκαν ως οι δύο εισηγητές του ΕΛΚ στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Οπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ είχαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Πέρα από μια συμφωνία σχετικά με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία ακόμα πενταετία ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο πολωνός πρωθυπουργός είχαν νωρίτερα συνάντηση με τους επικεφαλής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς, και του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular) της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και συζήτησαν ζητήματα συντονισμού.

Σε χρόνο παράλληλο, η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν έχει ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τα χαρτοφυλάκια που κοιτάει η Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο». Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη πηγές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε:

-στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής,

-στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας,

στο χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μία ατζέντα που θα προτάξει: την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, το Μεταναστευτικό, την κοινή αμυντική πολιτική και την κοινή αγροτική πολιτική.