Σαφή μηνύματα για τη συνέχιση της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της χώρας, τόσο στον Έβρο όσο και στη θάλασσα στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη με τους πρόσφυγες-μετανάστες μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια, εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου (δείτε τες κάτω). Οσον αφορά την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σημείωσε ότι πλέον ήρθε η ώρα για έργα και όχι άλλα λόγια.
Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική για το Μεταναστευτικό, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν για το νέο σύστημα ασύλου στην ΕΕ. Με αφορμή ωστόσο όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο, ξακαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε κάποιους να μετατρέψουν το δικαίωμα στο άσυλο σε ασυλία στην παρανομία.
Τα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο φανερώνουν πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, ειδικά όταν συνδυάζεται με την πανδημία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ στο Μαξίμου.
Οπως είπε, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, απομακρύνοντας ασυνόδευτα παιδιά και προστατεύοντας τους ευπαθείς. Ηδη οργανώθηκε ένα προσωρινό κέντρο υποδοχής με καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.
«Είναι ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη»
Πλέον όμως, σημείωσε, «πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, πρέπει η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα. Να ομολογήσουμε ότι στο παρελθόν έχουμε αποτύχει και ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, ταυτοποίησης, παροχής ασύλου, μετεγκατάστασης και επιστροφών […] Πρέπει να περάσουμε από τη Μόρια σε ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής, όπου θα κυματίζουν μαζί η ελληνική και η ευρωπαϊκή σημαία».
«Εχουμε συμφωνήσει και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και τη σκοτεινή στιγμή αυτή (της καταστροφής της Μόριας) μπορεί να τη διαδεχθεί μια φωτεινή εμπειρία. Η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. [Και ήρθε η ώρα] να περάσουμε στην ίδρυση ενός νέου, σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης».
«Οσοι έρχονται στη χώρα μας είναι υποχρεωμένοι να σέβονται την ελληνική νομοθεσία»
Η είσοδος στον προσωρινό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή της Μόριας, συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς, καθώς όπως κατήγγειλε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων εντός της νέας δομής εμποδίζεται από ομάδες αλλοδαπών που «διαδίδουν στους αιτούντες άσυλο ότι αν μείνουν εκτός δομής έχουν ελπίδες να φύγουν από τη Λέσβο»
Μέχρι στιγμής στη δομή έχουν εγκατασταθεί περίπου 1.000 άτομα, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με όσους είναι ακόμα δύσπιστοι να μπουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ (σε εξέλιξη είναι η διανομή φυλλαδίων με σχετική ενημέρωση στις γλώσσες τους και το μήνυμα ότι για να φύγουν από τη Λέσβο θα πρέπει πρώτα να εισέλθουν και να καταγραφούν στο Καρά Τεπέ). Στο τέλος, όμως, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε».
Αναφορικά με όσους ευθύνονται για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόριας, ο υπουργός δήλωσε ότι πρώτα θα τους αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, και αφού εκτίσουν την ποινή τους στις ελληνικές φυλακές, θα απελαθούν.
Συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ για την υποδοχή 1.500 από τη Λέσβο
Στη Γερμανία εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δηλωσαν έτοιμοι να δεχθούν στη χώρα τους 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο –κυρίως οικογένειες με παιδιά, όπως μεταδίδουν το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa και το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση ήταν του γερμανού υπουργού Εσωτερικών, την οποία αποδέχθηκε η Ανγκελα Μέρκελ. Το dpa διευκρινίζει μάλιστα ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει να στείλει αντιπροσωπεία στη Λέσβο για να εξακριβώσει ποιοι από τους εκεί πρόσφυγες χρήζουν άμεσης βοήθειας, προκειμένου να είναι «αντικειμενικά τα κριτήρια», όταν γίνει η επιλογή και «να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες συνέπειες».
Το μήνυμα στην Τουρκία και τους εταίρους
Οσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει έρθει η ώρα για έργα και όχι λόγια.
«Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου» και η στήριξη της ΕΕ αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει:
«Ολες οι εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία έχει χρόνο πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να συνεχίσει το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης. Η τελευταία πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος». Γιατί «δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και να επιβουλεύεσαι», παρατήρησε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας το μήνυμα «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».
«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία και μόνη διαφορά (αυτή για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών)», δήλωσε ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την αναφορά του Πρωθυπουργού για την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία:
«…έχει έρθει η ώρα για πράξεις κι όχι για λόγια. Είναι τα λόγια, άλλωστε, που εύκολα γίνονται συνθήματα, αιχμαλωτίζοντας προθέσεις και φέρνοντας συχνά αχρείαστες εντάσεις.
Η Τουρκία, έχει χρόνο ακόμα –πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής– να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση.
»Και η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να έχει συνέπεια. Γιατί έτσι μόνο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα –φυσικά– είναι πάντα ανοιχτή. Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά όχι μόνο από την αλλαγή της στάσης της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και έναντι άλλων κρατών-μελών που μπήκαν στο στόχαστρό της, λεκτικό ή και πραγματικό.
»Γιατί δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, ενώ απειλείς. Ο αμοιβαίος σεβασμός αλλά και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Σε ό,τι αφορά εμάς, ισχύει αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Και εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής κι αυτά συνεχιστούν είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα –το τονίζω– άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μία μείζονα διαφορά την οποία έχουμε: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ δηλαδή, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μισέλ: Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση στη Μόρια
Ο Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, τόνισε ότι το Μεταναστευτικό είναι πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να βρούμε την ικανότητα για να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Λέσβο, προκειμένου να έχει προσωπικά γνώμη για τα τεκταινόμενα στο νησί.
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Μιλάμε για την αλληλεγγύη, γιατί όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να γίνονται σεβαστά. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να γίνει πρόοδος. Πρέπει να είμαστε σταθεροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές και παράλληλα να ανοίξουμε το πνεύμα μας για να βρούμε μια κοινή ατζέντα.
Ενεργά θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε τη Σύνοδο, που είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα, γιατί στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΕ είναι να υπάρχει σταθερότητα, συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.