Το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας που θα έχει ως στόχο να «ξανασυστήσουμε μια ανανεωμένη Ελλάδα στην υφήλιο» περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής” και στην Αριστοτελία Πελώνη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πανέτοιμος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, «ένα αναλυτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας», με «κλειδωμένη» την αρχιτεκτονική της νέας κυβέρνησης, καθώς και έτοιμο νομοθετικό έργο για ένα χρόνο.
«Ο λαός θα κρίνει», σημειώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος θέλει μέχρι το τέλος του χρόνου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει βγει οριστικά από την κρίση.
Άλλωστε, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «δεν θα χάσω ούτε μία μέρα».
«Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, ποια είναι τα ταξίδια που πρέπει να γίνουν. Το πρώτο εξάμηνο είναι πολύ ξεκάθαρο για το τι θέλω να πετύχω και πού θέλω να βρισκόμαστε στο τέλος του 2019», τονίζει, προσθέτοντας πως «επιθυμώ να φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα αμφισβητεί κανένας ότι η Ελλάδα έχει βγει οριστικά από την κρίση. Και αυτό να αντανακλάται στο κόστος δανεισμού και στις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, στην πρώτη αντίδραση της οικονομίας στις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ειδική μνεία στο «Πρότζεκτ 2021» και στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Αμέσως μετά τις εκλογές, όπως λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην εφημερίδα, «θα προχωρήσω στη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα. Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει την προετοιμασία του 2021, της χρονιάς δηλαδή που θα γιορτάσουμε τιμώντας τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας με την Ελληνική Eπανάσταση. Έχει ήδη γίνει προεργασία από το επιτελείο μου και στόχος μας είναι το 2021 να είναι μια χρονιά γιορτής για όλο τον Eλληνισμό. Θα διοργανωθούν εκδηλώσεις όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με κεντρικό στόχο να ξανασυστήσουμε μια αναγεννημένη και φωτεινή Ελλάδα σε όλον τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες κινήσεις
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού έργου, επανέλαβε ότι δεν θα ανοίξουν τα θερινά τμήματα της Βουλής και ότι θα υπάρξει μόνο μια μικρή διακοπή εργασιών κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.
Το πρόγραμμα της Πειραιώς προβλέπει, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, στις 8 Ιουλίου ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, αναγγελία της νέας κυβέρνησης, στις 9 Ιουλίου ορκωμοσία της κυβέρνησης και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου για την ανάδειξη Προέδρου και αντιπροέδρων και αμέσως μετά θα προχωρήσει η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Την επομένη θα αρχίσουν να καταφτάνουν προς ψήφιση τα νομοσχέδια στη Βουλή -εκ των οποίων το πρώτο αφορά την δομή και οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους, «μαζί και διατάξεις για την αποκατάσταση των θεσμών».
Μεταξύ των ρυθμίσεων του πρώτου νομοσχεδίου θα είναι η κατάργηση του ασύλου και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων ώστε να μην παραλύσουν τα πάντα λόγω απλής αναλογικής.
Τα νομοσχέδια που θα έρθουν κατά προτεραιότητα
Όπως σημειώνει, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις για να διευκολυνθεί «ο τρόπος λήψης αποφάσεων στους δήμους και στις Περιφέρειες, προσφέροντας εργαλεία ώστε να μπορούν να ξεφύγουν από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της λήψης όλων των αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο».
Το επόμενο πακέτο νομοσχεδίων θα αφορά την Οικονομία και θα περιλαμβάνει τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Φειδωλός ήταν και όσον αφορά στο υπουργικό συμβούλιο που θα συγκροτήσει, τονίζοντας ότι τον ενδιαφέρει μόνο «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά».
Επισήμανε πάντως ότι ο ίδιος δεν θα αναλάβει κανένα υπουργείο και ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία του έργου των υπουργών του.
«Δεν με ενδιαφέρουν οι ποσοστώσεις, οι γεωγραφικές κατανομές, ούτε τόσο η επικοινωνιακή δεινότητα. Με ενδιαφέρουν η δουλειά και η αποτελεσματικότητα. Η δουλειά μιλάει από μόνη της», επεσήμανε.
«Η ΔΕΗ θα διασωθεί»
Όσον αφορά τη «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η επιχείρηση θα διασωθεί, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.
Παράλληλα, κατηγορεί την «απερχόμενη κυβέρνηση» ότι πολέμησε το σχέδιο της ΝΔ για μια μικρή ΔΕΗ, το οποίο θα την κρατούσε όρθια.
«Η καταστροφή που συνέβη [στη ΔΕΗ] δεν έχει προηγούμενο», λέει, καταλήγοντας πως οι υπαίτιοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.