Ολοκληρωμένη πολιτική που θα δημιουργήσει συνθήκες αξιοπρέπειας για κάθε ηλικιωμένο προβλέπει το σχέδιο της Ν.Δ. που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή περιλαμβάνοντας οκτώ δράσεις.
Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Μεροπείου Ιδρύματος από όπου τόνισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως μια εθνική στρατηγική για την τρίτη ηλικία, την οποία το κράτος σήμερα δυστυχώς δεν έχει».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του ιδρύματος, συναντήθηκε με τις γυναίκες που ζουν σε αυτό και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συνεχάρη το προσωπικό για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Μερόπειο.
«Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Ήθελα να έρθω να χαιρετίσω και να στηρίξω την προσπάθειά σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι χρήζουν βοήθειας, καθώς όπως τόνισε «η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως μια εθνική στρατηγική για την τρίτη ηλικία, την οποία το κράτος σήμερα δυστυχώς δεν έχει».
Στο Μερόπειο Ίδρυμα φιλοξενούνται σήμερα 33 γυναίκες ηλικίας 70 έως 100 ετών. Πολλές εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας. Για την περίθαλψη των γυναικών απασχολείται στο ίδρυμα εξειδικευμένο προσωπικό που περιλαμβάνει γιατρό, φυσικοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Ν.Δ. έχει ως στόχο κάθε ηλικιωμένος να ζει σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οκτώ δράσεις που είναι οι εξής:
– Ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των ηλικιωμένων μέσω της μείωσης των άμεσων, αλλά και των έμμεσων άδικων φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση.
– Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λ.π.) προκειμένου να πάψει η απαράδεκτη «τιμωρία» τους να περιμένουν επί ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους.
– Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
– Όλοι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να ζουν σε συνθήκες οικογένειας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, γεωγραφικής περιοχής ή ύπαρξης οικογενειακού πλαισίου.
– Οι δημόσιες υπηρεσίες, θα γίνουν φιλικές προς τους ηλικιωμένους, με εκπαίδευση των υπαλλήλων τους που θα γνωρίζουν πως να τους εξυπηρετούν.
– Στοχευμένες δράσεις οι οποίες θα εξειδικεύονται βάσει των διαφορετικών αναγκών φροντίδας που έχουν οι ηλικιωμένοι, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν άνοια.
– Πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία, προκειμένου να καταπολεμηθούν στερεότυπα που αφορούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
– Στήριξη δομών μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.»