Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η φονική θεομηνία στη Χαλκιδική, τονίζει σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα ελικρινή του συλλυπητήρια στις οκογένειες των θυμάτων.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες του και τους συναρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Χαλκιδική, ενώ πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Ερωτηθείς αν ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις ουσιαστικά και δεν κάνουμε επικοινωνιακά σόου.
Το αν θα πάει ο Πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, είπε, «εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την εγκατάσταση ηλεκτρογεννητριών, έως ότου επιδιορθωθούν οι ζημιές στο δίκτυο υψηλής τάσης. Στόχος, η κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών για το νερό, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού.
«Πήρα προσωπικά τηλέφωνα όλους τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς της χώρας για να δούμε αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία να σταλούν επειγόντως εκεί. Υπάρχουν, αλλά λίγα, διότι και αυτά που υπάρχουν έχουν σταλεί από τη ΔΕΗ και από εκείνους στην Κρήτη και στη Σαντορίνη, διότι το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι στα όριά του πολλαπλώς», δήλωσε ο υπουργός.
Οπως έκανε γνώστο, υπήρξε επικοινωνία με εταιρεία ακόμη και στο Βέλγιο, αλλά οι ηλεκτρογεννήτριες που βρέθηκαν εκεί χρειάζονται τρεις ημέρες για να έρθουν και να εγκατασταθούν.
Παράλληλα, έγινε επαφή με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να στείλει και ο στρατός τις γεννήτριες που είναι διαθέσιμες.
Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία, με ταχύτητα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και τουρίστες, χωρίς με την όποια λύση δοθεί να έχουμε διακινδύνευση της ασφάλειας.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις συνέπειες για την καθημερινότητα των ανθρώπων, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, διαβεβαίωσε, ενώ ως προς τον χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχη της Χαλκιδικής, ανέφερε πως «η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη, στους τεχνικούς είναι να πάνε όσο πιο γρήγορα γίνεται». «Θα εκτιμήσουν οι ίδιοι την κατάσταση. Οι τεχνικοί έχουν τον πρώτο λόγο», κατέληξε στην συγκεκριμένη αναφορά του ο κ. Χατζηδάκης.
«Οι υπηρεσίες, η Γενική Διεύθυνση Καταστροφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται σε επαφή από την πρώτη στιγμή», διαβεβαίωσε με τη σειρά του και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.
«Οι υπηρεσίες περιμένουν να τελειώσει το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, για να κάνουν την καταγραφή. Όπως γνωρίζετε η καταγραφή γίνεται σε δεύτερη φάση. Στην πρώτη φάση πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν και άλλοι τραυματίες. Η κρατική μηχανή πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, έτσι ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να αρχίσει άμεσα η καταγραφή.
Οι μηχανικοί του υπουργείου είναι έτοιμοι να ανέβουν άμεσα, για να γίνουν οι καταγραφές και να δούμε πως μπορεί να αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών. Είναι πολύ νωρίς αυτήν τη στιγμή για να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση», σημείωσε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Καραμανλής.