Κυριάκος Μητσοτάκης και Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Στόχος μου να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία

«Είμαι ο πέμπτος έλληνας πρωθυπουργός που συναντάτε από την έναρξη της κρίσης και είμαι αυτός που θα την οδηγήσει οριστικά εκτός κρίσης», τόνισε στα γερμανικά, απευθυνόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ
Protagon Team

Ταύτιση απόψεων στο Μεταναστευτικό, βούληση για περαιτέρω βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, κοινές δράσεις για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και διαβεβαιώσεις για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων από την Αθήνα, ήταν τα κύρια σημεία της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο -της πρώτης μετά την εκλογή του αρχηγού της ΝΔ στην πρωθυπουργία.

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», ανέφερε ο Πρωθυπουργός θέτοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα τη ανάκτηση της πολιτικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνοντας την ειλικρινή βούλησή του για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, σημείωσε μεταξύ άλλων πως δεν θέλει να μιλάει μόνο για το χρέος, αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες για επενδύσεις, όπως επίσης για τις κοινές προκλήσεις.

«Δεν θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας», γιατί «όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο μεγάλη θα είναι η μείωση του χρέους. Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις», ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσω επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέχεια της πρόσκλησης που απήθυνε προς τους γερμανούς επενδυτές δια του Τύπου.

Για τα πλεονάσματα

Οσον αφορά τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων, θέλησε να υπογραμμίσει ότι πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Αν και όπως είπε, θεωρεί υψηλά τα πλεονάσματα που έχουν τεθεί, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020, σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε ότι τα θέματα αυτά αφορούν τους Θεσμούς και θα συζητηθούν με τους Θεσμούς.

Για το Μεταναστευτικό

Στο φλέγον ζήτημα του Μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει σύμπτωση απόψεων με την καγκελάριο. Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως είναι άδικο να σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που εκμεταλλεύονται τα οφέλη του Σένγκεν και ταυτόχρονα αρνούνται να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος», είπε. Και ζητώντας πιο ουσιαστική  αλληλεγγύη από την Ευρώπη, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός.

Από την πλευρά της η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή προς την Τουρκία. Προσβλέπουμε, είπε, στη στήριξη της Γερμανίας για το Μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Επιθυμία της Ελλάδας, τόνισε, είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας να δουλέψει προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειαζόμαστε επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία και για να γίνει αυτό χρειάζεται σε πρώτη φάση αλλαγή των πολιτικών ασύλου της Ελλάδας, το οποίο θα γίνει εντός των επόμενων μηνών.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην αναφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις του για τη Συμφωνία: ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια.

Μέρκελ και Μητσοτάκης συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί ένα κοινό συνέδριο Ελλάδας – Γερμανίας στις αρχές του επόμενου έτους με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη και στις πράσινες τεχνολογίες

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι πλέον η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολη. «Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του Πρωθυπουργού […] Πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες, καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», είπε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η γερμανίδα καγκελάριος.

«Η νέα κυβέρνηση έχει εργαστεί παρά πολύ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχει ήδη προχωρήσει κάποια πράγματα, κάτι το οποίο πιστεύω έχει βελτιώσει το κλίμα και τη δυναμική στην Ελλάδα» .

Εκτίμησή της  επίσης ήταν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων «πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις. Σίγουρα είναι κάτι που η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως».

Στην αναφορά της στο Μεταναστευτικό είπε πως  διαπίστωσε και εκείνη την αύξηση των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με πέρυσι. Οπως είπε, συμμερίζεται τη γνώμη του έλληνα Πρωθυπουργού ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει βάλει το θέμα αυτό σε σημαντική προτεραιότητα. Παραδέχθηκε όμως ότι βρισκόμαστε μακριά ακόμη από μία ριζική λύση στο Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Μητσοτάκη, στη συνάντηση με την καγκελάριο συζήτησαν και για τη τουρκική προκλητικότητα στη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αμφότεροι συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες, για αυτό άλλωστε και υπήρξε κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για το θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τις δηλώσεις του στα γερμανικά,  απευθυνόμενος στην Ανγκελα Μέρκελ: «Είμαι ο πέμπτος έλληνας πρωθυπουργός που συναντάτε από την έναρξη της κρίσης και είμαι αυτός που θα την οδηγήσει οριστικά εκτός κρίσης», είπε, δήλωση που έγινε δεκτή με ένα χαμόγελο έκπληξης από την καγκελάριο.