| INTIMEnews/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή

Η κάλπη είναι άδεια, το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται, πρέπει να την ξαναγεμίσουν, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία την Κυριακή. Τι είπε για τη σύνθεση και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τους στόχους της δεύτερης τετραετίας, την αντιπολίτευση, τον Ερντογάν και το... Tik Tok. Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας του με ομιλία στο Σύνταγμα
Protagon Team

Λίγες ώρες πριν από το φινάλε της προεκλογικής περιόδου με την ομιλία του στη συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά και την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης – τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του σε περίπτωση που οι πολίτες τον εμπιστευθούν ξανά για τη διακυβέρνηση της χώρας, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο κ.ά.

Για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογική διαδικασία.

Σε καμία περίπτωση –επανέλαβε– δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Σκοπός μου μέχρι την τελευταία ημέρα, είπε, είναι να πείσω να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη και να μην την εγκαταλείψουν για την παραλία, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί.

Η κάλπη είναι άδεια, το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προσμετράται, πρέπει να ξαναγεμίσουν οι κάλπες, τόνισε και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εκφράζοντας την ελπίδα να μη χρειαστεί να ξαναστηθούν κάλπες τον Αύγουστο.

«Λυπάμαι που είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ξαναπάνε στις κάλπες, όπως επίσης λυπάμαι και για το ότι η νέα Βουλή μόνο πολυφωνική μπορεί να μην είναι ακόμη και αν μπουν πολλά κόμματα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν και τι θα πάρουν την επόμενη μέρα», πρόσθεσε, γιατί «κάποιοι δοξάζονται κρυπτόμενοι».

Οσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του –σε περίπτωση που επιτύχει η ΝΔ τον εκλογικό στόχο της στην αναμέτρηση της Κυριακής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει, θα αφορά την επικαιροποίηση της οργάνωσης του κράτους, για να ακολουθήσει η νομοθετική αποτύπωση των οικονομικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

«Ζητάμε μια ασφαλή και λειτουργική αυτοδυναμία δεν χρειαζόμαστε κατ’ ανάγκη κάτι παραπάνω. Δεν θα ήθελα μια πλειοψηφία του ενός βουλευτή. Είχαμε 156 βουλευτές, θέλουμε ποσοστό που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα», υπογράμμισε αναφερόμενος στον στόχο της αυτοδυναμίας και απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης περί «επικίνδυνης παντοδυναμίας».

Δεν θέλω να υπάρξουν σημάδια αλαζονείας, δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα, όσο μεγαλύτερη η εντολή του λαού, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη, τόσο περισσότερο πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά, επανέλαβε.

Οσο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μίλησε ξανά για rotation που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σημαίνει ότι «κάποιοι μπορεί να κάτσουν στον πάγκο και κάποιοι από τον πάγκο να παίξουν βασικοί». Αλλά δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, ξεκαθάρισε, προσπαθώ να είμαι πολύ προσγειωμένος αν και έχω υποχρέωση να είμαστε προετοιμασμένοι.

H δεύτερη τετραετία θα είναι μια τετραετία αλμάτων για τη χώρα που ενίοτε σημαίνει ρήξεις και συγκρούσεις με κατεστημένα και νοοτροπίες, τόνισε και αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Υγείας, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και διοικητές νοσοκομείων που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην περιφέρεια που δεν λειτουργούν άρτια και προανήγγειλε σειρά αλλαγών που θα δρομολογηθούν άμεσα, με γνώμονα πάντα τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

« Θα εφαρμόσουμε σκληρή αξιοκρατία και συνεχή αξιολόγηση. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις λίστες στα χειρουργεία. Αν χρειαστεί να αγοράσουμε υπηρεσίες για να έχει ο πολίτης δωρεάν υπηρεσία, θα το κάνουμε. Θα μισθώσουμε υπηρεσίες ελικοπτέρων με έξι βάσεις από το εξωτερικό. Θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην υγεία. Θα μπουν στο 1+1. Δεν είμαστε πια σε σκληρούς μνημονιακούς περιορισμούς», δεσμεύθηκε στην αναφορά του για την αναμόρφωση ΕΣΥ.

Αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παρεμβάσεις που θα γίνουν με προτεραιότητα τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όσα έχει εξαγγείλει στο πρόγραμμά του και για τον ιδιωτικό τομέα. Αυξήσεις 25% στον ιδιωτικό τομέα: είναι η εκτίμησή μας, προφανώς δεν νομοθετούμε. Βλέπουμε πως υπάρχει μια μέση αύξηση στους μισθούς, η ανεργία πέφτει, οι εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενους και τους λέμε πληρώστε παραπάνω, γίνονται επενδύσεις σε πόλεις περιφερειακές με καλά δημόσια πανεπιστήμια, υπάρχουν συμβάσεις.

Και επανέλαβε ότι σε ορίζοντα τετραετίας θα πάει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Εφαρμόστηκε ο νόμος στη Μύκονο

Μεγάλη προτεραιότητα, τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξής του ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: ηλεκτρονικές συναλλαγές, δυνατότητα της ΑΑΔΕ να χρησιμοποιεί τα big data για στοχευμένους ελέγχους.

Εφαρμόσαμε το νόμο στη Μύκονο που ήταν η αρχή. Ο τουρισμός μας κινδυνεύει από την υπερεκμετάλλευση και την αυθαίρετη δόμηση, Κατεδαφίσεις θα γίνουν και σε άλλα νησιά. Παραλίες αποδόθηκαν στους πολίτες. Θα στείλουμε το μήνυμα ότι ο νόμος ισχύει για όλους και πρωτίστως για τους ισχυρούς.

«Ακουγα τον Γ. Τσίπρα και ήταν σαν να ακούω τον Ερντογάν»

Για τα εξοπλιστικά και την πολιτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας θα συνεχιστεί διότι είναι πρωτίστως μία αμυντική δύναμη.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν «σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά» είπε ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει καμία δουλειά  να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς θα εξοπλίζεται. Εκτίμησε πάντως πως είναι δυνατή μία συνάντηση μαζί (ίσως και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Βίλνιους).

Οπως επανέλαβε, εκεί θα θέσει και το θέμα της Ροδόπης στον Τούρκο πρόεδρο και αναφέρθηκε στον κίνδυνο οι υποψήφιοι σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή να κάνουν ενδεχομένως μία δήλωση που θα δημιουργήσει εντάσεις και πρόβλημα.

«Θα θέσω το θέμα της Ροδόπης στον Ερντογάν, να σταματήσει το τουρκικό προξενείο να παρεμβαίνει και να λέει στους Έλληνες πολίτες τι θα ψηφίσουν. η μειονότητα είναι μουσουλμανική, θα δώσω αγώνα να νιώθουν ότι απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή στη ζωή ανεξαρτήτως από το τι θα ψηφίσουν την Κυριακή. Υπάρχει σχέδιο για περιοχή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε. Λυπάμαι που δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τολμούν να το κάνουν γιατί παίρνουν εντολές από το τουρκικό προξενείο. Ως εδώ με τις παρεμβάσεις και ειδικά στην εκλογική διαδικασία», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι «ο κίνδυνος είναι την επόμενη μέρα να πουν ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα».

Και αναφερόμενος σε τοποθετήσεις όπως αυτή του Γιώργου Τσίπρα (εδώ)  για την UNCLOS και το Αιγαίο, παρατήρησε: «Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, ή είναι απλά άσχετοι, ας μη μιλάνε καλύτερα για τα θέματα αυτά. Ακούγοντας τον Γιώργο Τσίπρα ήταν σαν να ακούω τον Ερντογάν».

«Θεωρώ ότι μάλλον θα έχουμε μια περίοδο ηρεμίας. Έχει αποφύγει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μπορούμε να πάμε σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης χωρίς να έχουμε λύσει την κεντρική μας διαφορά», κατέληξε στην αναφορά του στα Ελληνοτουρκικά.

«Δεν κλείνω το Tik Tok μετά τις εκλογές»

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για προεκλογική του καμπάνια στο Tik Tok.

Οπως είπε, η δημοφιλής πλατφόρμα τού έδωσε τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη δημόσια εικόνα του και σε άλλες πτυχές του χαρακτήρα του επισημαίνοντας ότι του αρέσει ακόμη και να αυτοτρολάρεται.

Το Tik Tok δεν πρόκειται να κλείσει μετά τις εκλογές, θα είναι ένα ακόμη εργαλείο που θα χρησιμοποιούμε στην επαφή μας με τους πολίτες, τόνισε.

«Στη διακαναλική ο Τσίπρας αναφέρθηκε σε μένα 49 φορές»

«Εφερα την Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί. πληρώνουμε ακόμη βαρύ τίμημα από τη 10ετη κρίση. Προτεραιότητά μου είναι η μείωση των ανισοτήτων και η βελτίωση εισοδήματών. Θέλω να μπορεί ο πολίτης να τα βγάζει πέρα χωρίς άγχος. Η δημόσια παιδεία έχει σημασία για εμένα και εστιάζω στις περιπτώσεις ακραίας φτώχιας. Για μένα αυτό είναι το όραμά μου μαζί με την πράσινη και ψηφιακή ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξω συναίνεση», πρόσθεσε, παρά τη ρητορική στην οποία επιμένει -ακόμη και μετά την ήττα της 21ης Μαΐου- μο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε στις 21 Μαΐου, επιμένουν σε τοξικότητα και στα fake news. Στη διακαναλική του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μένα 49 φορές, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Δική μου υποχρέωση είναι να ξεκαθαρίσω ότι είμαι πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες. Να διαμορφώσουμε συναινέσεις», ανέφερε και ομοίως εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, «θα σταματήσει την οριακά παιδιάστικη άρνηση να συναντηθεί μαζί μου»

Σε ερώτηση τέλος, για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ (σε περίπτωση και νέας εκλογικής πανωλεθρίας την Κυριακή), είπε: Δεν είναι δικό μου θέμα τι θα γίνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέστη ήττα ο πολακισμός και η πολιτική των προσωπικών επιθέσεων, υπήρξε όμως και ήττα ιδεών. Οι δικές μας ιδέες αποδείχτηκαν κυρίαρχες στην ελληνική κοινωνία.

Αυλαία με συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με την οποία πέφτει την Παρασκευή η αυλαία της προεκλογικής του εκστρατείας, είπε ότι αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν τη σημασία τους και είναι μια ένδειξη κινητοποίησης μέχρι την τελευταία στιγμή.

Την Κυριακή η ευθύνη περνά στο λαό, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκλεισε τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δηλώνοντας πως έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού.