Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν | IntimeNews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στον Ερντογάν: «Οι διεθνείς συνθήκες μας δείχνουν τον δρόμο»

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επισήμανε στον τούρκο πρόεδρο ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Το ΥΠΕΞ μιλά για προκατασκευασμένη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό.

Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν τον δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά. Οταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Ελληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από  την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και τον σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου.

Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Οχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Eλληνες».

Το ΥΠΕΞ απαντά στην κριτική με επιχειρήματα από… τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα

Με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα επικοινωνίας ανάλογο με αυτό που έχει η Νότια με τη Βόρεια Κορέα (!) απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στα ομαδικά πυρά που δέχθηκε για την κακή προετοιμασία της επίσκεψης, την αποτυχία της  και την… αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων και αξιώσεων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μιλά μάλιστα για προκατασκευασμένη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για επιπόλαια κριτική από οπαδούς ενός ιδιόμορφου νέο-απομονωτισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής.

Προτού καν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου καθώς και μεταξύ των Υπουργών, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και μέσα του αντιπολιτευόμενου Τύπου εμφανίστηκαν να διαπιστώνουν την δήθεν αποτυχία της ιστορικής σημερινής επίσκεψης.

Η επιπόλαια αυτή κριτική σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζει έναν ιδιόμορφο νέο-απομονωτισμό και ανάγει την αδράνεια και την ακινησία σε ύψιστη αρχή. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ν. Κορέα, οι εκεί συνομιλητές του τόνισαν εμφατικά ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους βορείους γείτονές τους είναι η έλλειψη καναλιών επικοινωνίας.

Αυτοί οι παράγοντες δεν θέλουν να δουν το εποικοδομητικό κλίμα που κυριάρχησε κατά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα διότι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι υπήρξε καλή και λεπτομερής προετοιμασία τους. Αγνοούν δε επιδεικτικά το γεγονός ότι υπήρξαν εκατέρωθεν προπαρασκευαστικές επισκέψεις και συνεννοήσεις.

Αυτή η προκατασκευασμένη κριτική βάλλει ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσβάλλει και τους διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για την επιτυχία της σημερινής επίσκεψης.

Αιδώς Αργείοι».