Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για όλα: για τον πήχη των εκλογών του Ιουνίου και την προσδοκία του από τη νέα εκλογική αναμέτρηση, για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησής του σε περίπτωση που πάρει εκ νέου ισχυρή εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες, για τους αντιπάλους του και το πώς αυτοί πορεύονται μετά το θριαμβευτικό για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, για τις… ρακές που δεν τολμά να πιει κατά τις προεκλογικές του περιοδείες στην Κρήτη -και όχι μόνο- για τον όρο που έχει θέσει στα παιδιά του σε περίπτωση που θελήσουν να ασχοληθούν με την πολιτική, για το Αγιο Ορος και τη σχέση του με την Εκκλησία και τη θρησκεία εν γένει, μέχρι για τη Μύκονο όπου για πρώτη φορά είδαμε μπουλντόζες να κατεδαφίζουν αυθαιρεσίες στον αιγιαλό.
«Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και σε αυτές τις εκλογές. Είναι κι ένα βάρος επιπλέον στους ώμους μου, όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από ότι στις προηγούμενες εκλογές», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει ξανά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για μία σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Οταν βάζεις τον πήχη ψηλά, πρέπει να πηδήξεις πιο ψηλά για να τον ξεπεράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά για το ποσοστό που επιδιώκει για τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου. «Δεν είναι αγώνας ρεβάνς για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, δεν είναι δεύτερος αγώνας, δεν μετράει το σκορ του πρώτου αγώνα. Είναι καινούργιες κάλπες», επανέλαβε, και «δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να χαλαρώσει ούτε να καβαλήσει το καλάμι».
«Αποφεύγω πάντα να κάνω προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος. Εγώ πίστευα μέσα μου ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Σε ανύποπτο χρόνο ειχα πει σε φίλους μου ότι πραγματική επιτυχία θα ήταν να δει ο κόσμος ότι κάναμε έργο και να μας ψηφίσουν περισσότεροι στις επόμενες εκλογές. Αυτό το κάναμε. Δεν περίμενα τις 20 μονάδες της διαφοράς, αλλά και πάλι δεν ήξερα πολύ τι κάνει η αντιπολίτευση, κοίταζα τι κάνουμε εμείς. Ηξερα βέβαια ότι λόγω της απλής αναλογικής θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση», πρόσθεσε και για το στόχο που έχει στις επικείμενες εκλογές, σημείωσε:
«Ο πήχης για εμένα είναι να έχω μια άνετη κυβερνητική πλειοψηφία. Εξηγώ στον ελληνικό λαό γιατί η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να κάνουμε τις αλλαγές που έχουμε υποσχεθεί».
Γυναίκες και rotation
Μιλώντας στη συνέχεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 (δείτε τη ολόκληρη εδώ) για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματίσει σε περίπτωση που του δοθεί η σχετική εντολή από τους εκλογείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον ποδοσφαιρικό όρο rotation, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευσή του για μεγαλύτερη παρουσία γυναικών.
«Είναι αρκετοί οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές και που είναι πάλι υποψήφιοι, πρόσωπα που εγώ έφερα στην ΝΔ και είναι μέρος της προσπάθειας που εγώ κάνω τα τελευταία επτά χρόνια. Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες, έχω δεσμευτεί για αυτό. Θα γίνει rotation, θα υπάρχει μεγάλη εναλλαγή, θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο το υπουργικό συμβούλιο, το τονίζω, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο κόσμος θα μας εκλέξει ξανά. Δεν νομίζω ότι πρέπει τι υπουργικό συμβούλιο να είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών. Σίγουρα μετράει η σταυροδοσία, αλλά…», τόνισε στη σχετική αναφορά του.
«Προσωπικό στοίχημα η “γαλάζια” η Κρήτη»
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δεν έπιασαν την τόσο μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας:
«Το έλεγα και στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι δεν κοιτάζω τόσο τις δημοσκοπήσεις, αλλά τον κόσμο. Ήταν πολύς κόσμος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, έβλεπα ότι δεν “περνούσε” το μαύρο μήνυμα που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για κατεστραμμένη χώρα που είναι χειρότερη από το 2019 και είδα και πολλούς που έλεγαν δεν σε ψήφισα το 2019 αλλά θα σε ψηφίσω τώρα».
«Μόλις γύρισα από την Κρήτη σε μια μεγάλη περιοδεία. Πολύ δυνατή εμπειρία για εμένα. Ηταν προσωπικό στοίχημα για μένα να είναι “γαλάζια” η Κρήτη. Θα το διατηρήσουμε στις επόμενες εκλογές και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς και των έργων που γίνονται στο νησί», είπε για την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Και αναφερόμενος στη συνέχεια στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για ένδεια επιχειρημάτων και «κρυφές ατζέντες»
«Με διαρκείς προσωπικές επιθέσεις δεν μπορεί να κάνει κανείς πολιτική σήμερα. Με εξυπνάδες και επιθέσεις δεν μπορείς να κάνεις πολιτική», επεσήμανε, τονίζοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν γίνει εδώ και χρόνια αντικείμενο συστηματικής στοχοποιησης.
«Υπάρχει πλήρης ένδεια επιχειρημάτων, όταν στην πρώτη πίεση αποκαλύπτονται τα κρυφά προγράμματα των κομμάτων, αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα για αύξηση φόρων. Υπάρχει οργανωμένη στρατηγική για να διασπείρουν ένα fake news, όπως ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, κάτι που εμείς έχουμε επισήμως διαψεύσει. Δεν συζητάμε για αμάθεια ή για ασχετοσύνη ορισμένων υποψηφίων», διευκρίνισε, για να συμπληρώσει:
«Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πιέζονται να μας πουν που θα βρουν τα λεφτά και τότε αρχίζει και αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων. Το είδαμε με τον κ. Κατρούγκαλο, το βλέπουμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ. Σε ένα πράγμα είναι ενωμένοι πράγματι: αγαπούν την υπεροφορολόγηση. Εμείς αντίθετα είμαστε υπέρ της μείωσης των φορών και το αποδείξαμε».
Για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του, εφόσον επανεκλεγεί ως Πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ήδη έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια». Το πρώτο -είπε- θα αφορά την επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε «επιτελικό κράτος» για την οργάνωση των υπουργείων και της κυβέρνησης. Θα υπάρξει νέο υπουργείο για τη στεγαστική πολιτική. Θα υπάρξουν αλλαγές και σε αρμοδιότητες υπουργείων. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά αλλαγές στην φορολόγηση».
Οι ρακές, ο Κουτσούμπας και ο Τσίπρας
Σε ερώτηση εξάλλου για την προτίμηση που εξέφρασε στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ όταν κλήθηκε να απαντήσει με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έκανε παρέα, μετέφερε τα… παράπονα του Δημήτρη Κουτσούμπα:
«Ο Κουτσούμπας μου έκανε σφοδρά παράπονα, μου είπε “τι μπύρα; Μόνο ρακές πίνουμε εμείς”»
«Πώς την “παλεύετε” με τις ρακές;», τον ρώτησε τότε ο Γιώργος Λιάγκας και εκείνος με αφοπλιστική ειλικρίνεια τού απάντησε:
«Μα δεν πίνω, προσποιούμαι ότι πίνω. Είσαι καλά; Θα έπινα πέντε ρακές και θα πρέπει να κάνω και ομιλία μετά;». Και στο σημείο αυτό διηγήθηκε τι είχε πάθει σε μία από τις περιοδείες του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:
«Το 1989 ακολούθησα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε μια περιοδεία του και του είπα “θα πιώ ότι πίνεις”. Στις 12 το μεσημέρι είχα “φύγει”, ήμουν αλλού. Δεν θέλω να προσβάλλω τους ανθρώπους, θα πεις ναι σε ένα κέρασμα, αλλά δεν μπορείς να πίνεις και να δουλεύεις. Το βράδυ, όταν τελειώσουμε την δουλειά, θα πιώ ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα».
Στην ερώτηση τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν ζητούσε την συμβουλή του για το μέλλον του και τι έπρεπε να πράξει μετά την ήττα στις 21 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο Τσίπρας είναι ήδη 15 χρόνια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς βιώνει και μεταβολίζει πολιτικά μια ήττα, αφορά τον ίδιο και το κόμμα του. Σε πολιτικό επίπεδο αν με ρωτάς αν πρέπει να δώσει και αυτήν την μάχη, αυτό δεν μου φαίνεται (ενν. λάθος)..». Και σε νέο ερώτημα του Γιώργου Λιάγκα αν θα πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές του Ιουνίου, απάντησε με ένα χαμόγελο.
«Για μένα -τόνισε- δεν είναι τόσο το θέμα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά της πολιτικής. Αυτές τις εκλογές οι πολίτες είπαν ότι θέλουν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής. Από το πρώτο δείγμα γραφής που πολιτεύονται, μου φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν πολλά».
Για τον Ερντογάν…
Οσον αφορά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών είπε: «Ούτε χάρηκα ούτε στενοχωρήθηκα με την εκλογή Ερντογάν. Δεν θα μπορούσα να παρέμβω στα εσωτερικά άλλης χώρας. Τον Πρόεδρο Ερντογάν τον γνωρίζω, τον έχω συναντήσει πολλές φορές. Ελπίζω να αφήσει στην άκρη τις μαξιμαλιστικές πολιτικές που είδαμε τα τελευταία χρόνια και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης να στραφεί περισσότερο προς την Δύση. Δεν είμαι αφελής. Δεν αλλάζει εύκολα η εξωτερική πολιτική μιας χώρας. Δεν αλλάζει ούτε της Ελλάδας».
…και την «γκαντεμιά»
Το κλίμα της συνέντευξής χαλάρωσε ακόμη περισσότερο όταν η κουβέντα ήρθε στο τρολάρισμα περί «γκαντεμιάς»:
«Θέλω να καταγγείλω την προσπάθεια κατατρομοκράτησης μου, με έχεις βάλει πάνω σε μια πλατφόρμα που τρέμει και νομίζω ότι θα γίνει σεισμός», είπε με ισχυρή δόση χιούμορ στον Γιώργο Λιάγκα.
«Γελάω πάρα πολύ και νομιζω πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί κάποιος και τέτοια θεματάκια, να τρολάρεται και λίγο, αυτό δεν βλάπτει. Πολλά από αυτά που λέγονται μπορεί εγώ να έχω την εμπειρία και να τα αντιμετωπίζω, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο για τα παιδιά. Καλό είναι να μην αναπαράγουμε τέτοια στερεότυπα», συμπλήρωσε χαμογελώντας.
Η Μαρέβα και τα παιδιά
Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη σχέση του με τη σύζυγό του, Μαρέβα, αλλά και τον όρο που έχει θέσει στα παιδιά του σε περίπτωση που θελήσουν κάποια στιγμή να μπουν στην πολιτική:
«Βεβαίως και συζητώ όλες τις πολιτικές αποφάσεις με την Μαρέβα, χωρίς να υπάρχει καμία ατζέντα, γιατί ξέρει τι είναι καλό για μένα. Δεν υπάρχει κανένα ζευγάρι που να μην επηρεάζει ο ένας τον άλλον. Έχουμε μια πολύ όμορφη σχέση. Η Μαρέβα μένει μακριά από την πολιτική, παρότι έχει πλούσιο κοινωνικό έργο που δεν θέλει να προβάλλει και βοηθάει κόσμο με τον τρόπο της. Έχει περισσότερο συναισθηματική νοημοσύνη και βλέπει πράγμα που εγώ δεν βλέπω ή δεν θέλω να τα βλέπω […].
»Τα παιδιά είναι και τα τρία στο εξωτερικό, επιστρέφουν σταδιακά ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τις σπουδές τους. Έρχονται να βοηθήσουν προεκλογικά, αλλά το βασικότερο είναι να περνάμε ποιοτικό οικογενειακό χρόνο οι πέντε μας. Δεν έχουν τόσο στενή σχέση με την πολιτική τα παιδιά. Αν μου πουν ότι θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική ούτε θα τα επιτρέψω ούτε θα τα ενθαρρύνω. Θα τους θέσω όμως έναν όρο ό,τι αν θέλουν να πολιτευτούν θα πρέπει να έχουν δουλέψει, αυτό είναι για μένα απαράβατος όρος».
Πόσο δύσκολη «δουλειά» είναι αυτή του Πρωθυπουργού, ήταν το επόμενο ερώτημα, με τον ίδιο να απαντά :
«Είναι δύσκολη δουλειά ο πρωθυπουργός, αλλά σου δίνει μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπεις ότι πάει η χώρα μπροστά και μένα είναι μεγάλη η ικανοποίηση μου για την χώρα, σε σχέση με το 2019. Έχει πάρα πολλές δύσκολες στιγμές, πρέπει να μπαίνει και ο Πρωθυπουργός στην μεγάλη λεπτομέρεια των θεμάτων και αυτό είναι καλό γιατί ξέρουν και οι υπουργοί ότι δεν μπορούν να με κοροϊδέψουν ή να μου παρουσιάσουν άλλη εικόνα».
«Μπαίνοντας στην πολιτική δεν φανταζόμουν ότι θα γινόμουν Πρωθυπουργός, θεώρησα ότι θα μπορούσα να προσφέρω. Δεν πιστεύω ότι θα κλείσω την καριέρα μου ως πολιτικός. Θα μπορούσα να διδάξω, θα μπορούσα να ασχοληθώ με πράγματα που με απασχολούν πολύ, όπως το Περιβάλλον και η τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε. «Εχουμε να κερδίσουμε εκλογές στις 25 Ιουνίου και να έχουμε μια καλή 4ετία. Στην πολιτική πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος για κάθε αποτέλεσμα. Οταν μάζεψα τα πράγματα μου από το Μαξίμου για να παραδώσω στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έπρεπε να είμαι έτοιμος ότι δεν θα ξαναγυρίσω. Δεν το πιστεύω, αλλά…».
Το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα
Στο ερώτημα πώς αντέδρασε μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου, εκμυστηρεύθηκε ότι δεν κοιμήθηκε εκείνο το βράδυ:
«Κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου την ικανοποίηση για τη μεγάλη νίκη. Ξέρω καλά πόσο εύκολο να εφησυχάσει κανείς. Το σκορ δεν μετράει, η κάλπη είνα άδεια τον Ιούνιο και το λέω σε όλους. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου ούτε να καβαλήσει το καλάμι ούτε να ξεφύγει.
»Είχα και επιτυχίες και αποτυχίες στην πολιτική μου καριέρα. Επειδή γνωρίζω ότι το απρόοπτο πάντα καραδοκεί δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Σε αυτές τις εκλογές μόνο εμείς μιλάμε για το μέλλον και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών χωρίς να αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες […]
»Το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα γιατί ήταν η νίκη, αλλά και η αίσθηση της ευθύνης. Όλοι όσοι σε ψηφίζουν σου δίνουν ένα ατομικό πληρεξούσιο για να φτιάξεις την ζωή τους και αυτό δεν μπορεί να μην σε βαραίνει».
Η επίσκεψη στον Αγιο Ορος
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψή του στο Αγιο Ορος, αλλά και τα περί εμπλοκής ρασοφόρων και μονών στις εκλογές με στήριξη συγκεκριμένων κομμάτων και υποψηφίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε :
«Εχω πάει πολλές φορές στο Άγιο Όρος. Είχα πει στον γιο μου θα τον πάω. Εχω καταπληκτικές αναμνήσεις από το 1986 όταν πήγα με τον πατέρα μου στο Αγιο Ορος. Από την άλλη, η Εκκλησία δεν ασχολείται με τις εκλογές και δεν πρέπει να ασχολείται. Δεν πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή (ενν. σε όσα ακούγονται). Τα μηνύματα της μη εμπλοκής της Εκκλησίας στις εκλογές έχουν σταλεί από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους, από τον Αρχιεπίσκοπο και από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που είναι ο πνευματικός επιστάτης του Αγίου Όρους».
Οσον αφορά τη σχέση του με την Εκκλησία και τη θρησκεία εν γένει, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την αποκάλεσε «βαθιά προσωπική».
Στη συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάγκα ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση και για το δυστύχημα στα Τέμπη.
«Ηταν εάν σοκ – επανέλαβε- μια βαθιά τραυματική εμπειρία για μένα και όλη την Ελλάδα. Προφανώς ξέραμε στον ΟΣΕ ότι υπήρχαν προβλήματα και γίνονταν καθυστερήσεις. Η σύμβαση δεν είχε ολοκληρωθεί, αν είχε ολοκληρωθεί είχαμε μεγάλε πιθανότητες να μην είχε συμβεί ότι συνέβη. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους φταίνε και έχει κινηθεί για να αποδοθούν οι προσωπικές ποινικές ευθύνες σε όσος φταίνε. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να πούμε “τελειώσαμε”. Δική μου ευθύνη είναι να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Συναντώ συχνά γονείς που μου ζητούν δύο πράγματα: Δικαιοσύνη και να μην ξαναγίνει. Οι άνθρωποι έχασαν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία, ότι και να πω δεν θα είναι βάλσαμο».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «δεν κρύφτηκα ούτε στα Τέμπη ούτε σε άλλες συμφορές όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, όπου δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινες γιατί δούλεψε το 112 και είπα πρέπει να δούμε πως δουλεύει η Πυροσβεστική και πέρσι είχαμε μια καλύτερη χρονιά. Αυτό πρέπει να γίνεται στην πολιτική».
Για το #MeToo, o Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε πως «δεν είναι “αμερικανιά” ή μόδα. Είναι μεγάλη κατάκτηση για την ισότητα και για τα δικαιώματα των γυναικών να βγαίνεις και να καταγγείλεις χωρίς να φοβάσαι. Σε αυτούς που μιλούν για ενδεχόμενες υπερβολές, ας δούμε την μεγάλη εικόνα: προφανώς συνέβαιναν και στο παρελθόν αυτά, αλλά δεν μπορούσαν να μιλήσουν οι γυναίκες. Μας βάζει και στην διαδικασία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, όπως κάνουμε και για το bullying».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε υπερήφανος που για πρώτη φορά η χώρα έχει συνολική στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είχε στενούς συνεργάτες στο Μαξίμου και στο Υπουργικό ομοφυλόφιλους, τους οποίους όμως επέλεξε με βάση την αξία και όχι τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
Σε ερώτηση τέλος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ή την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είπε ότι «έχουμε μια στρατηγική που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Κάθε πράγμα στον καιρό του, οι κοινωνίες ωριμάζουν… Στο θέμα των παιδιών, τα θέματα έχουν λυθεί. Για την νέα γενιά τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η ίδια η ζωή».
Τέλος, στην αναφορά του στη Μύκονο και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες (εδώ), σημείωσε:
«Μας έχει προβληματίσει εδώ και καιρό το ζήτημα. Στην πολιτική υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Κάποιοι νομίζουν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να περιφρονούν με τρόπο ξεδιάντροπο τον νομό που ισχύει για ολκούς τους άλλους. Μας απασχολεί η αυθαίρετη δόμηση. Ξεκινάς από τα μεγάλα ψάρια και στέλνεις ένα μήνυμα σε όλους ότι ο νόμος ισχύει για όλους και ότι έχουμε ένα φυσικό περιβάλλον που δεν το καταπατάς με τέτοιον τρόπο. Δεν μπορεί να τσιμεντώνεις όλη την παραλία και να θεωρείς ότι δεν τρέχει τίποτα. Στην πολιτική έχουν αξία και οι συμβολισμοί. Κανείς δεν πίστευε ότι θα γκρεμίζαμε αυθαίρετα».
Και με αφορμή την επίσημη -ημερολογιακά- έναρξη του καλοκαιριού, είπε στο τέλος της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1:
«Εχω προλάβει να κάνω δύο μπάνια στο πλαίσιο των περιοδειών μου. Προσπαθώ να γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά, τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Πρωτίστως για να διατηρώ την ψυχική μου ηρεμία, το προτείνω και στα νέα παιδιά, να αφήσουν το κινητό και να αθληθούν. Δεν έχω ποτέ ανοικτή τηλεόραση στο γραφείο».