Καθαρή νίκη για μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα, ποιος θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός», είναι ο στόχος που έθεσε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Open, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα – προς απάντηση σχετικών σεναρίων- πως «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ χωρίς αυτή να στηρίζεται από τους εκλεγμένους βουλευτές της».
«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική -όπως υπογράμμισε για ακόμη μία φορά – κάλπη της 21ης Μαΐου. Θέλω προφανώς να νικήσουμε και με διαφορά από τον δεύτερο. Θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για τις 19 μέρες που μένουν έχω να πείσω τους αναποφάσιστους πολίτες μας» και «ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξετάσω τις κινήσεις μου», απάντησε ο Πρωθυπουργός.σε σχετική ερώτηση που του έγινε.
Ομοίως, αναφερόμενος στα περί κυβέρνησης ηττημένων-ανοχής και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για «μυστική» συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη στο Σούνιο, με αντικείμενο τη μετεκλογική τους συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανοιχτό κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 που «ονειρεύεται» «Δήμητρες» στη θέση του ευρώ, για να επαναλάβει ότι η μόνη απάντηση σε όλα αυτά, είναι ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου.
«Εχουν δεν έχουν συναντηθεί, Τσίπρας και Βαρουφάκης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον Βαρουφάκη τον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ σας με “Δήμητρες”. Ένας τρόπος υπάρχει για να κλέσει κάθε “χαραμάδα” σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκή, να είναι πολύ ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου», τόνισε για να προσθέσει:
«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα μια είναι ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας. Με ρωτάτε για τη δυνατότητα σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σας πω εγώ τι έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα πειστικός όταν μας λέει πως επί της αρχής ότι δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, θα σας πως μόνο πως σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, έχουμε μεγάλες διαφορές. Εγώ δεν έχω κρύψει την επιθυμία μου να έχουμε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση».
Στο ερώτημα, μάλιστα, αν ετοιμάζεται κάποιο σχέδιο που θα παρουσιαστεί μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης «υπενθύμισε« ότι «το 2015 ο κ. Τσίπρας έκανε ένα δημοψήφισμα και μετά έκανε το εντελώς ανάποδο. Δεν έχει ακριβώς λευκό μητρώο αξιοπιστίας σε ό,τι λέει. Οταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτο που ξέρεις. Ο κ. Τσίπρας έχει επενδύσει στην τοξικότητα. Δεν άλλαξε ούτε στα σποτ. Εδειξε μέχρι και μαύρες αγκινάρες. Αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν μας ταιριάζει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του ότι ψαρεύουν σε θολά νερά ακόμη και στο θέμα Κασιδιάρη:
«Και ο κ. Τσίπρας ψαρεύει. Βεβαίως θέλουν να πάρουν τις ψήφους Κασιδιάρη», υποστήριξε. «Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον Αρειο Πάγο ότι το κόμμα των φονιάδων και του μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. σε αντίθεση με τη ΝΔ) δεν κατέθεσε υπόμνημα; Γιατί το παίζει δίπορτο. Εγώ βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο ότι “αφού μας κόβετε θα ψηφίσουμε Τσίπρα”», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και έκλεισε τη σχετική αναφορά του λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. «Ρωτήστε αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα αισθάνεται αν κοπεί το κόμμα Κασιδιάρη», παρατήρησε με νόημα.
Για Ελληνοτουρκικά: «Δεν έχουμε αυταπάτες»
Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ουδείς τρέφει αυταπάτες και αφού χαρακτήρισε το αφήγημα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» ως εν δυνάμει απειλή για την Ελλάδα, ξέκοψε κάθε συζήτηση για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας:
«Καλωσορίζω την αλλαγή στην τουρκική ρητορική αλλά δεν τρέφω και αυταπάτες, η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι δομικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και είναι εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας. Δεν πρόκειται να συζητήσω οτιδήποτε αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εφόσον επανεκλεγώ, θα επιχειρήσω μία προσωπική επαφή με το νικητή των εκεί εκλογών ώστε να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της πρόσφατης βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως δεν τον αφορά η συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
«Αν η Τουρκία δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να καθίσει και να συζητήσει με την Ελλάδα (ως καλοί γείτονες που πρέπει να είμαστε), πρέπει να δεχτεί ότι πρώτον λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο, και συγκεριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
»Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Ούτε προφανώς ζητήματα που έχουν να κάνει με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ούτε ζητήματα που έχουν να κάνει με την εντός εισαγωγικών αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν από την απέναντι πλευρά έχω την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη όλης της Μεσογείου στα ελληνικά νησιά», ήταν το σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.
Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην επαναλαμβανόμενη κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση περί υπέρμετρων δαπανών και «σπατάλης» στα Εξοπλιστικά.
«Αν θέλουμε να προτάσσουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική και να μας λογαριάζουν οι γείτονες, πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά. Δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία, που να μην μπορεί κανείς να διανοηθεί να κάνει σκέψεις, που ενδεχομένως να μας μπλέξουν σε μια πολεμική σύρραξη», είπε, για να σημειώσει με νόημα ότι στις τελευταίες προμήθειες οπλικών συστημάτων, «οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν είναι οι μεσάζοντες».
«Κάναμε μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, δεν τινάξαμε την μπάνκα στον αέρα», τόνισε και οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν είναι οι μεσάζοντες γιατί στα Rafale ή στις φρεγάτες πήγαμε κατευθείαν διακρατικά.
«Ο κ. Τσίπρας που κόπτεται για ξαφνικά για την εγχώρια βιομηχανία, η οποία έχει προστιθέμενη αξία, μήπως τελικά κόπτεται για τους μεσάζοντες;» διερωτήθηκε.
«Και στα F-35 έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα και ξαφνικά είδαμε μια κουβέντα έξω από το ποσό της αμιγούς αγοράς. Ευχαριστώ δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θα αγοράσω το αεροσκάφος και τις όποιες υποδομές θα τις φτιάξουμε μόνοι μας και οι διάφοροι μεσάζοντες μπορούν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του με αφορμή κονδυλοφόρους που πιέζουν για σύναψη υπερκοστολογημένης συμφωνίας SSI των F-35, την οποία σκόπιμα συσχετίζουν με τη βιομηχανική συμμετοχή.
Ερωτηθείς τέλος, για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης. ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας.
«Αντιπαράθεση με ψέματα δεν γίνεται»
Στη συνέντευξή του στο OPEN, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του για καλύτερους μισθούς: «κεντρικός στόχος, η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%», επανέλαβε και «ο καλύτερος τρόπος είναι περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας»- ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση Τσίπρα ότι η ΝΔ κατήργησε το οκτάωρο, για να υπογραμμίσει πως «δεν γίνεται με ψέματα να πάμε στην προεκλογική περίοδο».
«Οκ. Τσίπρας είπε πως καταργήσαμε το οκτάωρο. Το ξέρετε; Το έχετε ακούσει εσείς; Το 2019 ο κ. Τσίπρας έλεγε ”ο κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει το οκτάωρο και θα πάμε σε επταήμερη εργασία”. Τώρα λέει τα ίδια πράγματα, τα ίδια ψέματα. Δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να κάνουμε σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με ψέματα», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως είπε, «η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω πως οι αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται από τον πληθωρισμό. Έχουμε κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει και οι μειώσεις των φόρων είναι μόνιμες. Εκτιμώ πως η αυτή η έκρηξη των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Σε τρεις, σε έξι μήνες, αλλά οι αυξήσεις (όπως στον κατώτατο μισθό) θα παραμείνουν».
Αναφερόμενος στα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών – τα οποία και αμφισβήτησε, παραπέμποντας σε αναλυτικότερες εξηγήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- ο Πρωθυπουργός επέμεινε πως υπήρξε αύξηση εισοδημάτων η οποία όμως, ροκανίστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού και για τον λόγο αυτό, τόνισε, και θα έχουμε κεντρικό στόχο την αύξηση των μισθών μέσα από επενδύσεις και μείωση της ανεργίας.
Στον τουρισμό και τις διαμαρτυρίες για τις απολαβές των εργαζομένων, είπε πως έχουν δίκιο, καθώς υπάρχουν εργοδότες που καταχρώνται τη δύναμή τους, διαμηνύοντας ότι θα τον βρουν απέναντι.
«Εντελώς ανεφάρμοστα αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ»
Για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, επανέλαβε ότι αυτό που ζούμε, είναι μια παγκόσμια κρίση και όχι «ακρίβεια Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται, δεν οφείλονται σε αισχροκέρδεια.
«Εάν κάποιος γνωρίζει την μαγική φόρμουλα για να πέσουν οι τιμές και δεν μας το λέει, να μας το πει. Εκτός και αν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο “Δήμητρα”», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου το μέτρο δοκιμάστηκε αλλά δεν απέδωσε. «Θα φτάσει η μείωση στον μεσάζοντα και όχι στον καταναλωτή», επέμεινε, ενώ και για τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΝΔ να μειωθεί. Και απαντώντας στις αντίστοιχες υποσχέσεις της αντιπολίτευσης, την κάλεσε «να βγει και να πει ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να ισοσταθμίσει τη σημαντική απώλεια εσόδων».
«Μόλις μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία και η οικονομία θα αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε, θα περάσουμε σε ένα περιβάλλον που θα μειώνουμε τον ΦΠΑ για όλους». Ωστόσο, ξεκαθάρισε, «δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε εξάλλου ότι μέχρι το τέλος της επόμενης 4ετίας θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του, είναι παντελώς ανεφάρμοστα.
Αντίστοιχα και για τους συνταξιούχους, θέλησε να σημειώσει ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που τους έδωσε αυξήσεις για πρώτη φορά μετά την κρίση και «θα συνεχίσουμε -τόνισε- να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά», εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου που τους τσάκισε.
Οσο για την 13η σύνταξη που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά ότι έστω και «τα μισά από αυτά που λέει, αν ήθελε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα».
«Εμείς -υπογράμμισε- δώσαμε τα αναδρομικά των βασικών συντάξεων. Εμείς για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια. Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και για αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά δώσαμε 200-300 ευρώ. Και θα τους στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει τελείως»,
Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Οpen περιελάμβανε επίσης προαναγγελία διπλασιασμού των πόρων του προγράμματος «Σπίτι μου» και νέων φοιτητικών εστιών σε συνδυασμό με την αύξηση του επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές.
«Προσωπικό στοίχημα το νέο ΕΣΥ»
Αναφερόμενος τέλος, στην αποψινή θεματική εκδήλωση για την Υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη τετραετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεσμευόμενος για 10.000 προσλήψεις, ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων και ειδική μέριμνα για τα νησιά, με καλύτερο σύστημα διακομιδών.