Στις 25 Ιουνίου «η κάλπη είναι άδεια και οι πολίτες θα πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης στο Μega και την εκπομπή της Δανάης Μπάρκα (η οποία προεκλογικά, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, είχε φιλοξενήσει στο ίδιο στούντιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα).
«Το εκλογικό αποτέλεσμα της [21ης Μαΐου] είναι σίγουρα μια μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι σίγουρα μια λευκή εντολή και δεν είναι συνταγή αλαζονείας, για να θεωρήσουμε ότι θα είμαστε χαλαροί», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ενόψει της κάλπης του Ιουνίου συμπλήρωσε λέγοντας:
«Σίγουρα άτρωτος δεν αισθάνομαι, κάθε εκλογή είναι μια καινούρια διαδικασία, η κάλπη είναι άδεια, και θα πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν. Αισθάνομαι ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι πολίτες μάς εμπιστεύθηκαν και μάλιστα με ένα ποσοστό ασυνήθιστο για ένα κόμμα εξουσίας. Το υψηλό ποσοστό που πήραμε αυξάνει και τη δική μου ευθύνη την επόμενη μέρα, εφόσον επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Θέλω να τιμήσω αυτά τα ποσοστά, να εργασθώ σκληρά και να υλοποιήσω το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε μιλήσει στον ελληνικό λαό και να είμαι και εγώ με αυτόν τον τρόπο χρήσιμος στον ελληνικό λαό ως πρωθυπουργός».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο και τρίτης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, τον Αύγουστο, σε περίπτωση που και πάλι δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε για τη σχετική τοποθέτησή του (εδώ) στην ΕΡΤ:
«Καταρχάς στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση. Τώρα ψηφίζουμε με έναν νέο εκλογικό νόμο, που δίνει ένα μπόνους. Εάν ίσχυε αυτό στην προηγουμένη εκλογική αναμέτρηση, θα είχαμε κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καταλαβαίνω τον κόσμο και την κούρασή του και το σχετικά μειωμένο ενδιαφέρον, αλλά δεν φταίμε εμείς για αυτό. Αυτό το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής το επέλεξαν κάποιοι, ναρκοθετώντας τη δυνατότητα της χώρας να έχει την επόμενη μέρα μία κυβέρνηση. Πρέπει να πάμε να ξαναψηφίσουμε και χρειαζόμαστε μία σταθερή κυβέρνηση.
»Ετσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί των κομμάτων, δεν υπάρχει δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό που είπα, ότι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, νομοτελειακά θα πάμε σε τρίτες εκλογές, ήταν το λογικό συμπέρασμα. Οταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοι, έρχονται και μας λένε ότι “εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να κυβερνήσουμε μαζί σας, γιατί θέλουμε να είμαστε στην αντιπολίτευση”, και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω».
Στην αρχή της συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάρρωσή του από τον κορονοϊό, μεταφέροντας την ατάκα των συνεργατών του:
«Είμαι καλά, είμαι λίγο κουρασμένος από τους ρυθμούς μου, και τον Covid τον πέρασα ήπια. Oπως μου έλεγε το επιτελείο μου “ούτε ο κορονοϊός δεν άντεξε τους ρυθμούς μου και με εγκατέλειψε”».
«Δεν μου άφησε κάτι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Covid δεν έχει φύγει, είναι ακόμα εδώ, δεν είναι όμως πανδημία, έχουμε βρει τρόπο να τον θεραπεύουμε, έχουμε φάρμακα που δεν είχαμε στην αρχή της πανδημίας, έχουμε τα εμβόλια και πιστεύω ότι για την Covid, όπως και για τη γρίπη, θα εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο για να περιορίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις», πρόσθεσε στη σχετική αναφορά του.
Kληθείς εξάλλου να πάρει θέση για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) –με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά θανάτων δύο γυναικών σε Κω και Νέα Μάκρη– επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα παρακολουθεί προσωπικά το project για τις αλλαγές στο ΕΣΥ.
«Είχα πει ότι προτεραιότητά μου είναι το ΕΣΥ, πολύ πριν έρθουν στη δημοσιότητα αυτά τα τραγικά περιστατικά. Πραγματικά αναγνωρίζω την σημασία που δίνουν οι πολίτες στην υγεία, και στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Πριν από τις πρώτες εκλογές είχα παρουσιάσει το πρόγραμμά μας σχετικά με το ΕΣΥ, για ένα σύγχρονο ΕΣΥ με παραπάνω προσωπικό, με ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών, με ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” μας επιτρέπει να εντοπίζουμε καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και να μπορούμε να τους θεραπεύουμε», ανέφερε, για να προσθέσει:
«Το ΕΣΥ θα είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μας. Σήμερα το πρωί ήμουν στο νοσοκομείο “Αγιος Σάββας” για να ενημερωθώ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα τα οποίο έχει ξεκινήσει και ονομάζεται ΟΙΚΟΘΕΝ. Με απλά λόγια, αντί να πηγαίνεις στον “Αγιο Σάββα”, να κάνεις την αντικαρκινική σου θεραπεία, έρχoνται στο σπίτι σου γιατρός και δύο νοσηλευτές και σου κάνουν τη θεραπεία και τη χημειοθεραπεία, σε λίγους μήνες στο σπίτι σου. Αυτό είναι μία τεράστια καινοτομία για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Το ΕΣΥ, άμα θέλει και έχει την κατάλληλη στήριξη, μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας. Είναι ένα παράδειγμα των πολλών καλών που γίνονται. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το project “νέο ΕΣΥ” την επόμενη 4ετία. Η πρόκληση είναι μεγάλη και θα την αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εχει τελειώσει πια το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”»
Μιλώντας για την οικογένειά του και τα παιδιά του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι είναι προνομιούχα αλλά να μη θεωρήσουν ότι το αξίωμα που έχουμε είναι δεδομένο και τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται αλαζονικά απέναντι σε άλλους. Και πιστεύω ότι το καθένα από τα τρία παιδιά μου το έχουν ενστερνιστεί. Εχει τελειώσει πια το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”».
«Τα παιδιά μου είναι πολύ ανοιχτά μαζί μου. Αν για κάτι είμαι υπερήφανος, είναι τα παιδιά μου. Κάθε γονιός θέλει να αισθάνεται ότι έχει εκπληρώσει αυτή την αποστολή. Μου αρέσει που έχω ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου. Να μοιράζονται τα προβλήματά τους, να μου δείχνουν πράγματα που μπορώ να κάνω καλύτερα. Ερχονται συχνά και μου λένε “αυτό πρέπει να το φτιάξεις” και εγώ προσπαθώ να τους εξηγήσω τι κάνω για αυτό και να τους εξηγήσω ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα».
Στο ερώτημα πώς θα αντιδρούσε αν κάποιο από τα παιδιά του είχε σύντροφο που θα ψήφιζε άλλο κόμμα απάντησε «με πολύ χιούμορ». «Δεν έχω αφήσει την πολιτική να επηρεάζει την προσωπική ζωή των παιδιών μου. Τους αφήνω να μου συστήσουν μόνοι τους τούς συντρόφους τους».
«Αυτό που χρειάζεται ένας πολιτικός –τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια της συνέντευξής του στη Δανάη Μπάρκα– είναι να έχει την οικογένειά του να τον στηρίζει και να του λέει την αλήθεια. Και εγώ αυτό το έχω με τη Μαρέβα και με τα παιδιά μου».
Οσο για το «χαϊδευτικό» (και για άλλους υποτιμητικό) «Κούλης», ομολόγησε πως δεν ξέρει από πού βγήκε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις «χρησιμοποιήθηκε αρκετά υποτιμητικά»:
«Στοχοποιήθηκα από την αντιπολίτευση και έγινε προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης αλλά όλα αυτά απαντήθηκαν στην κάλπη του Μαΐου. Ο κόσμος νομίζω έχει γυρίσει την πλάτη του στην τοξικότητα και περιμένει από τους πολιτικούς να λύσουν τα προβλήματα του τόπου. Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο έλεγαν ότι ήταν “βουβή” αλλά έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα κανονικότητας. Αν μιλήσεις πιο τεχνοκρατικά και με λεπτομέρειες, ο κόσμος θέλει να το ακούσει».
«Δεν ξεκίνησα ποτέ με το όνειρο ότι θα γίνω πολιτικός και πολύ περισσότερο ότι θα γίνω πρωθυπουργός. Μετά την εμπειρία με τον πατέρα μου η πολιτική μού είχε αφήσει μια πίκρα. Είδα μια προσπάθεια ενός ανθρώπου που σε πολλά ήταν μπροστά από την εποχή του και δεν έκανε όσα ήθελε», περιέγραψε.
«Γι’ αυτό –συνέχισε– και είχα πει ότι δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική και δούλεψα για 10 χρόνια. Εχω εργαστεί αρκετά χρόνια και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω πώς δουλεύει η οικονομία αλλά και πώς είναι να έχω προϊστάμενο, να είμαι συνεπής και να δίνω λογαριασμό για το αποτέλεσμά μου. Γι’ αυτό και στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, τους λέω καλά κάνετε, αλλά πρέπει πρώτα να δουλέψετε».
«Μην κοροϊδευόμαστε, όταν μπαίνεις στην πολιτική με το όνομα Μητσοτάκης, ξεκινάς με πλεονέκτημα αλλά αποκτάς και περισσότερους εχθρούς. Η πρώτη κάλπη το 2004 ήταν εύκολη, αλλά υπήρχε μια αντίδραση στην Ελλάδα για τις πολιτικές οικογένειες. Μετά από 20 χρόνια στην πολιτική και τέσσερα στην πρωθυπουργία, έχω καταφέρει να με κρίνουν ως Κυριάκο, για ό,τι έχω κάνει και ό,τι έχω πετύχει», παρατήρησε.
Ερωτηθείς, τέλος, πώς τα πάει με την κριτική και για το αν θα πήγαινε σε μία παράσταση που θα τον σατίριζε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας:
«Είμαι δημόσιο πρόσωπο και όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Με ενοχλούν η χυδαιότητα και οι ύβρεις αλλά δεν με απέτρεψαν ποτέ από το να ζω τη ζωή μου σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Θα μπω σε όποιο κατάστημα βρω μπροστά μου. Εχω γίνει καλύτερος στο να δέχομαι την κριτική. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί κάποιος να μην έχει υπομονή. Πίσω από την κριτική και τον θυμό κρύβεται συνήθως μια αλήθεια. Πρέπει να παραμερίζουμε το συναίσθημα».