Ο Πρωθυπουργός μπροστά το τιμητικό άγημα κατά την επίσκεψή του στη Χίο | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Επικαιρότητα

Mητσοτάκης στη Χίο: Μονόδρομος και στρατηγική επιλογή η συνεχής επένδυση στις Ενοπλες Δυνάμεις

Κατά την επίσκεψή του ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης σημαντικών έργων υποδομής στο νησί, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μουσείο των Σφαγών στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και το Κέντρο Έρευνας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Protagon Team

«Η συνεχής επένδυση στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μια στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία».

Αυτό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Χίο, μετά το πέρας της τελετής εορτασμού του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα».

Ο Πρωθυπουργός παρέστη στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της τελετής συνομίλησε με εθνοφύλακες που υπηρετούν στη Χίο και ενημερώθηκε για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Μονάδα.

Η συνεχής επένδυση στις Ενοπλες Δυνάμεις αποτελεί στρατηγική επιλογή την οποία υπηρετούμε απαρέγκλιτα, θελησε να σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του που αναλυτικά έχει ως εξής:

 «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που από το 1864 είναι ο προστάτης του Ελληνικού Στρατού.

Στο πρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες του Ελληνικού Στρατού, των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Εθνοφύλακές μας, το πολιτικό μας προσωπικό, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα μας.

Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μια στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν και έναν πολύ σημαντικό ρόλο εν καιρώ ειρήνης, παρέχοντας από υγειονομικές υπηρεσίες μέχρι την κατασκευή μικρών έργων υποδομής και από τις αερομεταφορές, σε περιπτώσεις ιατρικής ανάγκης, μέχρι την υποστήριξη σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

Και ακριβώς γι’ αυτόν το ρόλο, για τις υπηρεσίες που προσφέρετε στην πατρίδα, κ. Αρχηγέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σας είμαστε ευγνώμονες και ευχόμαστε στον Ελληνικό Στρατό, στον Στρατό Ξηράς, χρόνια πολλά».

Τα έργα υποδομής στο νησί και η παρακολούθηση της πορείας τους

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Χίου με τους δημάρχους Χίου Γιάννη Μαλαφή, Ψαρών Κώστα Βρατσάνο και Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ και εκπροσώπους τοπικών φορέων, με τους οποίους συζήτησε για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και τη δραστική μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων έγινε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης και τις εκκρεμότητες για την περάτωση και πλήρωση του φράγματος Κόρης Γεφύρι, την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, την επέκταση του διαδρόμου του κρατικού αερολιμένα «Όμηρος» και την αναδιαρρύθμιση – επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροσταθμού.

Κατά τη συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή στα γραφεία της Περιφέρειας ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην παρακολούθηση της πορείας των έργων από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, λέγοντας :

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη ενημερωθεί λεπτομερώς για την εξέλιξη των έργων. Θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχει παρακολούθηση και στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ξέρω ότι ειδικά για το φράγμα, είναι ένα έργο πονεμένο, με βαριά ιστορία, πιστεύω όμως ότι τουλάχιστον έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.

Για όλα τα φράγματα της χώρας έχω δώσει μία σαφή κατεύθυνση ότι πριν αρχίζουμε να συζητούμε για καινούργια έργα, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα τα οποία ήδη έχουν δρομολογηθεί και αυτό προφανώς αφορά και το φράγμα Κόρης Γεφύρι.

Και για το ζήτημα του αεροδρομίου, ξέρω ότι είχαμε ορισμένες καθυστερήσεις αλλά είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το κτίριο φαίνεται να προχωράει με μεγάλη ταχύτητα και νομίζω ότι έχουμε πια κι έναν σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν στο διάδρομο.

Απλά, αν γυρίσω τον χρόνο πίσω, το 2019, όταν ήρθαμε στα πράγματα, όλα αυτά ήταν σχέδια επί χάρτου. Τώρα τουλάχιστον είναι έργα τα οποία έστω και με κάποιες καθυστερήσεις υλοποιούνται και πιστεύω ότι πια στο τέλος της τετραετίας όλα τα βασικά έργα υποδομής που αφορούν στη Χίο, συμπεριλαμβανομένου και του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, γιατί θα ξεκλειδώσει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του νησιού, θα έχουν πια ολοκληρωθεί.

Ξέρετε ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού. Και βέβαια να επισημάνω κιόλας, ότι σε αντίθεση με άλλες επισκέψεις στο Βόρειο Αιγαίο, σε άλλες εποχές, χαίρομαι γιατί δεν μου θέσατε το πρώτο ζήτημα το οποίο πάντα μας θέτατε πριν από πέντε χρόνια, που είναι το Μεταναστευτικό. Ένα ζήτημα, το οποίο χάρη και στη δουλειά την οποία έκανε ο Υπουργός, φαίνεται να έχει μπει σε μία σειρά.

Από εκεί που παλιά συζητούσαμε για το πώς θα περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση, τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε τουρίστες από την Τουρκία, με τη διευκόλυνση της βίζας, έτσι ώστε να στηριχτεί ακόμα περισσότερο η τοπική κοινωνία για όλο το χρόνο. Οπότε μιλάμε πια για ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, μια διαφορετική κατάσταση στο χώρο.

Βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα, αλλά κάθε δική μου επίσκεψη είναι πάντα μία ευκαιρία να μπορούμε να σχηματίζουμε μία καλύτερη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει και φυσικά να δίνουμε και τη σχετική επιτάχυνση στα έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Οπότε να μην ανησυχείτε, έστω και στον περιορισμένο χρόνο να ξέρετε ότι πάντα ερχόμαστε διαβασμένοι».

Ο Πρωθυπουργός είχε μάλιστα την ευκαιρία να μεταβεί στο εργοτάξιο του αερολιμένα της Χίου, όπου ενημερώθηκε επί τόπου για την επέκταση του βόρειου άκρου του διαδρόμου και για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Χίο, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε επίσης στο Μουσείο των Σφαγών, στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, όπου ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο στην έκθεση για τη Σφαγή της Χίου, που έλαβε χώρα το 1822.

Στο Κέντρο Έρευνας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Κέντρο Έρευνας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Τούμπο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κέντρου Γιάννη Μανδάλα. Σε συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με μαστιχοπαραγωγούς-μέλη της Ενωσης ανέφερε:

«Χαίρομαι που βλέπω εδώ τον πολύ μεγάλο πλούτο της ελληνικής γης. Η μαστίχα φαίνεται να είναι ένα προϊόν το οποίο συνέχεια έχει αυτή τη δυνατότητα να γεννά νέες ιδέες, νέα προϊόντα και νέες καινοτομίες.

Θέλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό το οποίο κάνετε, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι γύρω από το Κέντρο αναπτύσσεται και ένα οικοσύστημα εταιρειών που η κάθε μία μπορεί να έρθει με τη δική της καινούργια ιδέα και εφόσον αυτή τελεσφορήσει να τη μετατρέψει σε προϊόν και μετά, αξιοποιώντας αυτό το παγκοσμίως αναγνωρισμένο brand της μαστίχας, να κατακτήσει όχι μόνο την εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Χαίρομαι, πράγματι, που και παραδοσιακοί παραγωγοί, με πρώτη την ίδια την Ένωση, αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία της επένδυσης στην έρευνα και στην καινοτομία, όπως ακριβώς κάνετε εδώ. Οπότε να ευχηθώ καλή επιτυχία. Εάν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι με οποιονδήποτε τρόπο, θα το κάνουμε, αν και αντιλαμβάνομαι ότι τα θεμέλια έχουν ήδη μπει, αν κρίνω τουλάχιστον από το πόσα διαφορετικά προϊόντα με βάση τη μαστίχα βλέπω πια να κυκλοφορούν».