Επικαιρότητα

Mητσοτάκης στη Βουλή: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό

«Η αποκλιμάκωση οφείλεται σε έναν βασικό λόγο: στον εμβολιασμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα, σχολίασε
Protagon Team

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού (νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας) προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε για τις σκέψεις περί «προνομίων» – διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Σύντομα, είπε ο Πρωθυπουργός για το θέμα των υγειονομικών, θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Ηθικής και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή.

Σε μία ακόμη αναφορά που ξεχώρισε στην ομιλία του για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα καλέσει τους πολίτες σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα, προκειμένου να μην επιβάλλονται περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους.

«Θέλησα να παρευρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω τη σημασία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid-19. Την ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

«Καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης», σημείωσε και «αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό, για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης».

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα, καθώς  ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. «Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα, μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες, που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

«Η έκδοση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού είναι εξαιρετικά απλή», τόνισε και ήδη το έχουν αξιοποιήσει περισσότεροι από 230.000 συμπολίτες μας.

«Δεν μιλάμε για όσους έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ανοίγει το δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αποτελεί στέρεη γέφυρα στη μετά Covid εποχή».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. «Είναι πλέον εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται», ανέφερε, παράλληλα όμως, είναι «εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα».

Στα θετικά, κατέγραψε ότι «πριν από ένα μήνα είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους και σήμερα είναι κάτω από 360 και εκτιμούμε ότι αυτή πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί».

Η αποκλιμάκωση οφείλεται σε έναν βασικά λόγο: τον εμβολιασμό, κατέστησε σαφές ο Πρωθυπουργός. «Χτίζεται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας, ενώ σήμερα οι περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων αφορούν νέους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί. Περισσότεροι από 2,3 εκατ. είναι πλήρως εμβολισμένοι. Το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα».

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο και αξίζει «παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση Ελευθερία. Ειδική αναφορά αξίζει και στη “Γαλάζια Ελευθερία”, η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού Covid».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Θα παρακαλούσα όλους να συνδράμουν ώστε να αυξήσουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί 4ο κύμα κορονοϊού» τόνισε και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».

Ενσταση αντισυνταγματικότητας

Νωρίτερα, απορρίφθηκε, με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η Ελληνική Λύση επί του νομοσχεδίου για τη θέσπιση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid 19.

Την πρόταση περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου υπερψήφισε μόνο η Ελληνική Λύση. Αντίθετα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας αντιτείνοντας ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid 19 δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, αντίθετα είναι ένα εργαλείο ουσιαστικής διευκόλυνσης των πολιτών και έγινε με την αρωγή της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

«Αν αυτή η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, δεν είχε υιοθετηθεί από τα 27 μέλη της ΕΕ, τότε θα έπρεπε να γίνουν συνολικά 351 διμερείς συμφωνίες και εκεί θα δημιουργούνταν μεγάλα ρίσκα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αντίθετα, τώρα υπάρχει ένας τεράστιος σχεδιασμός διαλειτουργικότητας μέσα στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και κάλεσε όλα τα κόμματα «να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο», το οποίο «συναρτάται με το ζωτικό συμφέρον της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, υπεραμυνόμενος της πρότασης του κόμματός του, υποστήριξε ότι παραβιάζεται σειρά συνταγματικών άρθρων που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών, καθώς και την προστασία αυστηρών προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, κατηγόρησε την Ελληνική Λύση για επιλεκτική ανάγνωση του Συντάγματος και αντέτεινε ότι οι διατάξεις του Συντάγματος μεριμνούν για τη δημόσια υγεία και καθιστούν υποχρέωση του κράτους να τη διασφαλίσει.

«Με το ψηφιακό πιστοποιητικό θεσπίζεται μόνο η διευκόλυνση της άσκησης ελεύθερης κυκλοφορίας και όχι η απαγόρευση», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενώ επικαλέστηκε και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την πρόληψη μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κάτσης, καλώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να διασφαλίσει πλήρως την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Κατά τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατηγορώντας την Ελληνική Λύση για βαθιά υποκρισία και τονίζοντας ότι αυτή η κίνησή της αποσκοπεί μόνο σε μικροκομματικά συμφέροντα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι επί της ουσίας είναι ένα αντεργατικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, που δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και το κόμμα του απέχει από την ψηφοφορία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, χαρακτήρισε υποκριτική την πρόταση της Ελληνικής Λύσης, επισημαίνοντας πως «κλείνει το μάτι στους αντιρρησίες του εμβολίου».

Για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα και αβάσιμη και έωλη πρόταση της Ελληνικής Λύσης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.