Στην τολμηρή -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση της κυβέρνησης για τη δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά την κοινή συνεδρίαση τεσσάρων διαρκών Επιτροπών του κοινοβουλίου σχετικά με τη στρατηγική για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Η συζήτηση στη Βουλή έγινε το πρωί της Τρίτης ύστερα από αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, το οποίο και αποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός.
«Αισθάνομαι πως επιστρέφω σε έναν χώρο που μου είναι οικείος γιατί ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή ως μέλος της επιτροπής Εμπορίου και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να σημειώσει ότι η πολιτική απολιγνιτοποίησης που χάραξε εξ αρχής η κυβέρνηση του, δεν έτυχε της στήριξης των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τουλάχιστον στο επίπεδο που ο ίδιος ανέμενε.
«Διασφαλίσαμε», όμως, συμπλήρωσε, «αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο».
«Εχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο ως ΕΕ να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το 2030», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ζητούμενο πλέον -είπε- είναι «πώς θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου».
«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο», ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Πρωθυπουργός στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, γι’ αυτό πρόσθεσε και «η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’».
Στόχος η προετοιμασία ενός νέου κλιματικού νόμου συμβατού με το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης
«Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα κόμματα με ποια από τα σχέδια και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 συμφωνούν και με ποια διαφωνούν», παρατήρησε στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στον νόμο – πλαίσιο, επεσήμανε ότι ήδη «δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ένα τέτοιο νόμο και πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν τέτοιο νόμο μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».
Η πρόκληση, τόνισε, δεν αφορά τόσο την δική μας γενιά, αλλά πρωτίστως την επόμενη γενιά που πρέπει να βγει και να στηρίξει αυτές τις αλλαγές».
«Σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα πρέπει να έχουμε τη στήριξη συγκεκριμένων αναλυτικών εργαλείων για να προδιαγράψουμε δράσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια», συμπλήρωσε και επικαλέστηκε μελέτη της Mckinsey σύμφωνα με την οποία «η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές, που θα χαθούν».
«Αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη μας» και επειδή η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, οφείλουμε παράλληλα με όλες αυτές τις δράσεις να εξετάσουμε και τα ζητήματα της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ που έχει σημαντικούς πόρους. Για πρώτη φορά δε, υπάρχει διακριτό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και έκλεισε την ομιλία του με μία ευχή:
«Η Ελλάδα να μην είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής, με τολμηρές αποφάσεις, έξυπνες πολιτικές, κινητοποίηση δημοσίων πόρων όπου αυτό είναι αναγκαίο, ώστε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση να τη μετατρέψουμε σε μία μεγάλη ευκαιρία».