Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής τη Δευτέρα | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στη Βουλή: Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν

«Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της- είναι σημαντικό να επανέλθει». Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης και ψύχραιμος όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό για το πώς πήγε η φετινή αντιπυρική περίοδος, ειπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. Με τα λόγια του Καζαντζάκη η έκκλησή του για το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Σκληρή απάντηση για τα τρία όχι από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση
Protagon Team

Με εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές που για έβδομη ημέρα κατακαίνε την Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός και αναφορικά με την αποτίμηση-απολογισμό της αντίδρασης-ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, είπε ότι θα έρθει πλήρης και ψύχραιμος όταν γίνει ο συνολικός απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Για μία ακόμη φορά εξάλλου, στάθηκε στην αξία του εργαλείου του 112 για την ασφαλή απομάκρυσνη χιλιάδων ανθρώπων από τις φλεγόμενες περιοχές:

«Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη δεύτερη ημέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεση, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Ενοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και  εθελοντές για την αυταπάρνησή τους», τόνισε μέσα σε θερμό χειροκρότημα στην αίθουσα της Ολομέλειες.

«Είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να κάνουν οργανωμένες εκκενώσεις», σημείωσε και δεσμεύθηκε: «θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν».

«Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης ψύχραιμος, στον χρόνο που πρέπει, όταν θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε τις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ θα εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας προσαρμόζει τα σχέδια της στις νέες συνθήκες, αναλαμβάνοντας και ειδικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφορά από όλους» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του.

Και όπως είπε, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Το αντίθετο -υποστήριξε απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης (δείτε το βίντεο κάτω)- ήταν παρών ενισχυμένο όσο ποτέ με περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερους πυροσβέστες.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε στη σχετική αναφορά του, για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. «Βρισκόμαστε σε “πόλεμο”», προσανατολισμένοι στη μάχη με τη φωτιά», παρατήρησε  χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Η έκκληση για την ψήφο των αποδήμων και η απάντηση για τα τρία «όχι»

Με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν», πέρασε ο Πρωθυπουργός στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων και την έκκλησή του να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία.

«Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο που αίρει όλους του περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος., τόνισε. Είναι ένα θεμα που πρέπει να μας ενώνει και μακάρι αυτή τη δυνατότητα εξεύρεσης συναινέσεων  να την βρούμε και για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  υπενθύμισε ότι  από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη απόπειρά μας συνάντησε και πάλι την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε το βήμα αυτό να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική. Είναι πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική αφού η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που δεν είχε αυτή την πρόβλεψη. Ταυτόχρονα είναι και μια ρύθμιση βαθιά δημοκρατική», θέλησε να υπογραμμισει ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η  ρύθμιση διορθώνει αστοχίες και λάθη:

«Ολες αυτές οι δυσχέρειες αίρονται σήμερα. Πρακτικά οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που κατοικούν όπως και οι Έλληνες που θα γνωρίζουν από πριν ότι εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Το θεμέλιο είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχειριση, η τήρηση της καθολικότητας της ψήφου. Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της εποχής και σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην πατρίδα και εκείνων που ζουν στο εξωτερικό.  Και ταυτόχρονα πρόκειται για πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς όποιος έχει οικονομική άνεση μπορεί να έρθει με το αεροπλάνο στην Ελλάδα να ψηφίσει, αλλά δεν έχουν όλοι αυτή την οικονομική δυνατότητα.

«Θα ήθελα να κάνουμε το βήμα αυτό να το κάνουμε όλοι μαζί, ιδανικά να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα σεβασμού στον πολίτη, είναι αυτονόητη δημοκρατική υπέρβαση. Είναι και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων. Θέλουμε την πιο ενεργή των αποδήμων μας στην πολιτική ζωή της χώρας», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης.

Το  χρέος μας -επεσήμανε-  αφορά και τους νέους που έφυγαν από τον τόπο τα χρόνια της κρίσης. «Από την έως τώρα διαδικασία μένω με την εντύπωση ότι αυτή η βοή των γεγονότων πέρασε από τους τοίχους της Βουλής, θέλω να συγχαρώ τα κόμματα που επέλεξαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία», είπε και ακολούθως αναφέρθηκε στις τρεις αρνήσεις – τα τρία «όχι» στο νομοσχέδιο από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση:

«Δεν θα ασχοληθώ πολύ με την επιλογή του ΚΚΕ να ακολουθεί το δρόμο του μοναχικού αναχρονισμού.

Θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Παραμένει αδιόρθωτη και όμηρος κακού παρελθόντος. Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα, ανασύρετε τα ίδια επιχειρήματα του κ. Τσίπρα. Δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Αυτά τα επιχειρήματα έχουν πλήρως αποδομηθεί, προκλητικοί ελιγμοί. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις του κ. Τσίπρα, αν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι δική σας επιλογή, είναι σαφές ότι δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ήταν πολύ καλό αν έστω και με καθυστέρηση αλλάζατε τη στάση της.

»Η ζωή τα έφερε έτσι, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι πιο υπεύθυνη.

»Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους όπως και τον κ. Βελόπουλο .Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την ψηφίσατε πριν ένα χρόνο, τώρα ψηφίζετε παρών. Μάλλον έπαιξε το 0,7% που πήρατε στους Ελληνες του εξωτερικού. Νισάφι πια με τους πατριώτες της φακής», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός με αφορμή το όχι της Ελληνικής Λύσης και τις υπόνοιες που άφησε νωρίτερα ο επικεφαλής της για τη σπουδή που, όπως είπε (δείτε το βίντεο κάτω), υπήρξε στην προώθηση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τα άλλα, ο  Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση».

«Στόχος μας να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και μισό αιώνα. Να εκπληρώσουμε ένα χρέος απέναντι στους απόδημους. Συνιστά πράξη ευθύνης, αντανακλά τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του έθνους εντός και εκτός συνόρων με σεβασμό σε όσους κρατούν ψηλά τη γαλανόλευκη παντού», κατέληξε στην ομιλία του.

«Γεφυρώνουμε τη σχέση μας με την ελληνική Διασπορά σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Εχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε μια ρύθμιση τολμηρή χωρίς κομματικό χρώμα, με πρόσημο εθνικό. Νίκη του κοινοβουλίου, νίκη της Δημοκρατίας. Σας καλώ να εγκρίνουμε όλοι μαζί την άρση όλων εμποδίων για να ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι που βρίσκονται στο εξωτερικό από τον τόπο κατοικίας τους, σας καλώ να το κάνουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του Πρωθυπουργός.