Φωτ. Αρχείου | Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στη Ρίγα: Δίνουμε καθημερινά μάχη στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές, που ευθύνονται για κάθε τραγωδία

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και να αναζητηθεί μια κοινής αποδοχής και κατανόησης ευρωπαϊκή φόρμουλα
Protagon Team

Oι ειλικρινά προοδευτικές κεντροδεξιές πολιτικές μπορούν να σταθούν απέναντι στις άδειες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό, κάτι που αποτελεί και το μήνυμα της εξασφάλισης μιας δεύτερης θητείας, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον λετονό ομόλογό του, Κρισιάνις Κάρινς, τον οποίο ευχαρίστησε, παράλληλα, για τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του.

Υπογράμμισε ότι το 2022 οι δύο χώρες γιορτάσανε τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και πως παρά τη γεωγραφική απόσταση αντιμετωπίζουν με κοινό τρόπο πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για καλή επικοινωνία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την περασμένη τετραετία, όταν και χρειάστηκε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για θέματα όπως η ενεργειακή κρίση, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ενωση στην πράσινη μετάβαση.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» και αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνεχιζόμενης υποστήριξης στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, θέμα βέβαια που θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Τόνισε, επίσης, ότι και οι δύο χώρες ελπίζουν στη γρήγορη εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και στάθηκε στην αναφορά που είχε κάνει προηγουμένως ο λετονός πρωθυπουργός στην ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της χώρας του. Επισήμανε ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά γιατί ακριβώς διαφέρουν από άλλες δαπάνες και τόνισε τη σημασία της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν και αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά το Μεταναστευτικό και οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα βέβαια για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και να αναζητήσουμε μια κοινής αποδοχής και κατανόησης ευρωπαϊκή φόρμουλα. «Το Μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα να επωμίζονται μόνες το βάρος της φύλαξης περασμάτων όπως αυτό της Μεσογείου ή και να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ζωές, όταν καθημερινά οι Αρχές τους δίνουν τη μάχη αυτή στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές που ευθύνονται για κάθε τραγωδία», δήλωσε.

Επανέλαβε ότι «όσο λιγότερα πλοία προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι να έχουμε ανθρώπινες τραγωδίες» και επεσήμανε ότι «έχουμε σπάσει το μοντέλο των διακινητών στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που πρέπει να κάνουμε και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

«Εχουμε τώρα πολύ καλύτερη αμοιβαία κατανόηση ο ένας για τις θέσεις του άλλου σχετικά με σειρά γεωπολιτικών θεμάτων», τόνισε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή άλλωστε είναι η έννοια της συμμετοχής στην ΕΕ ή και στο ΝΑΤΟ.

Συναντίληψη σε Ουκρανικό και Μεταναστευτικό

Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα βρεθούμε στο Βίλνιους και θα μιλήσουμε κι εκεί για σειρά σοβαρών ζητημάτων».

Συνεχάρη τον έλληνα Πρωθυπουργό για την εκλογή του και επεσήμανε ότι οι δυο πλευρές έχουν μια κοινή προσέγγιση στο Ουκρανικό.

Υπογράμμισε την ανάγκη της αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης της ασφάλειας και τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ της, κάτι που ελπίζει να καταφέρει από την επόμενη χρονιά.

Στάθηκε, ακόμη, στη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επισημαίνοντας ότι το Μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση και πως πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική για το Μεταναστευτικό.

Πρόκειται, να σημειωθεί, για την πρώτη επίσκεψη έλληνα Πρωθυπουργού στη Λετονία την τελευταία εικοσαετία.