Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο | REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Επικαιρότητα

Μήνυμα Μητσοτάκη από Λευκωσία προς Ερντογάν: Συζητούμε, δεν συμφωνούμε, δεν υποχωρούμε

Στην εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια του Αττίλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο Ελληνισμός δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος. Και κάλεσε την Τουρκία να μην ταυτίζει τις φιλοδοξίες της με μαύρες επετείους
Protagon Team

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία και την ομιλία του στη Λευκωσία και την εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Συγκινημένος ξεκίνησε την ομιλία του με τις δύο λέξεις – σύνθημα του κυπριακού αγώνα: «Δεν ξεχνώ» και πρόσθεσε τρεις λέξεις ακόμα: «Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε».

Μήνυμα προς Ερντογάν

«Η θέση μας είναι μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, σε διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία χωρίς στρατό κατοχής. Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στη λύση του Κυπριακού, αλλά το ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο δεν υποχωρούμε», διεμήνυσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που συμμερίζεται και ο ΓΓ του ΟΗΕ: ο διάλογος που θα βασιστεί στις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πώς από την διαδικασία αυτή δεν μπορεί να απουσιάζει η Ευρώπη. «Η Κύπρος είναι κομμάτι της και κάθε απειλή εναντίον της είναι κίνδυνος για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «αργά ή γρήγορα η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως οι φιλοδοξίες της δεν ταυτίζονται με μαύρες επετείους. Δεν μπορούμε να αγνοούμε το γενικό αίτημα για διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού».

«Αλλωστε μόνο όποιος δεν έχει δίκιο, όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει το διάλογο και όταν προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα», επισήμανε.

Πριν από 50 χρόνια, είπε, το χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου πατήθηκε, με βαρύ πλήγμα, με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. «Είναι ένα εθνικό τραύμα που πονάει και θα πονάει».

Είπε ακόμη: «Δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και για να αγωνιστούμε προβάλλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής και προσβολής. Για να μετατρέψουμε τον θυμό και την θλίψη σε ενέργεια. Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί».

Τόνισε παράλληλα, ότι τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του Ελληνισμού.

«Ελλάδα και Κύπρος συμβαδίζουν με πυξίδα τις αξίες τους. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν σε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες. Είμαστε όλοι. Και συνεχίζουμε. Η Ελλάδα στέκεται σταθερά και ενεργά στο πλευρό της Κύπρου. Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος».

Χριστοδουλίδης: Μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού στην εκδήλωση είναι ιστορική επίσκεψη και συμβολίζει την καταδίκη του τουρκικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία, και να επανενώσουμε την Κύπρο, πάντοτε στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης προσθέτοντας: «Πενήντα χρόνια είναι πολλά και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 19.45 του Σαββάτου συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τους υποδέχτηκε στον κήπο του Μεγάρου όπου φιλοξενείται η εικαστική έκθεση « Νήματα», που συμβολίζει τον χάρτη της Κύπρου με τις διαδρομές της προσφυγιάς, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή (φωτογραφία κάτω).

INTIMENEWS/ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ / PIO/