Την ανάγκη εξασφάλισης περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού -ειδικά στις χώρες πρώτης γραμμής- αλλά των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα, και στη κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα εισηγηθεί αύξηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένας θεσμός ο οποίος επιτρέπει σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής Ηπείρου να συνομιλούν να συζητούν τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσουμε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέτωπο της Μετανάστευσης», ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο Πρωθυπουργός και στο σημείο αυτό θέλησε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον Κανονισμό Μετανάστευσης και Ασύλου – μία σημαντική -όπως είπε- ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής.
«Θα επιμείνω όμως και πάλι -συνέχισε- στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Το ίδιο ακριβώς -είπε- ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής».
«Είχα την ευκαιρία και στην Μάλτα στην σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να επαναλάβω την αγανάκτηση μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι», σημείωσε και ακολούθως, όπως προαναφέρθηκε, γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, «έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση».
«Η Ελλάδα σήμερα -επανέλαβε ο Πρωθυπουργός- είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως στην περιοχή της Θεσσαλίας» και για ακόμα μια φορά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στην χώρα μας την μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».