Απαντήσεις στην κριτική που του ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ –«ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και που ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής», όπως αποκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση– για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έδωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, την οποια έθεσε σε ετοιμότητα ενώπιων των επόμενων εκλογών.
Αφότου κατήγγειλε τον «αριστερό τραμπισμό» της Κουμουνδούρου, ένα χαρακτηρισμό που αιτολόγησε βάσει του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τον τελευταίο καιρό να αμφισβητεί «ακόμα και το σημαντικότερο κεκτημένο της ίδιας της Μεταπολίτευσης», δηλαδή «την ακεραιότητα των εκλογών και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον νικητή», ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε την υπόθεση των «περίφημων υποκλοπών» «τελευταίο καταφύγιο» των πολιτικών του αντιπάλων. Οι τελευταίοι «συνειδητά» μπέρδεψαν «νόμιμες επισυνδέσεις μιας κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε», σύμφωνα με τον ίδιο.
Επικαλούμενοι «λίστες [1, 2] υποτιθέμενων θυμάτων χωρίς, όμως, να παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη» επιχειρούν να πείσουν «για ποιο πράγμα άραγε;», διερωτήθηκε. «Οτι προσωπικά δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους υπουργούς μου, τις γυναίκες τους, τη γραμματέα μου, ηθοποιούς; Ούτε καν τους πολιτικούς μου αντιπάλους;».
Υπενθυμίζεται ότι υπουργοί της κυβέρνησης των οποίων το όνομα βρέθηκε στις «λίστες» της εφημερίδας «Documento» με τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθήθηκαν, δήλωσαν ότι είτε δεν πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, όπως ο κ. Χατζηδάκης, είτε εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Πρωθυπουργό, όπως ο κ. Δένδιας.
«Εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου», συνόψισε για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στην επίθεση, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρο του προσωπικά ο οποίος ήρθε άθελά του «να ρίξει φως στην εμπλοκή του» πριν λίγες ημέρες, μιας και που «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». «Πώς; Επιβεβαιώνοντας στην τελευταία του συνέντευξη (σ.σ. στο Star) ότι στα χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός, ναι λειτουργούσαν –λέει– κακόβουλα λογισμικά στη χώρα, μάλλον από ιδιωτικά συμφέροντα», κάτι που «βέβαια έχει ήδη τεκμηριωθεί διεθνώς, από το εξειδικευμένο εργαστήριο του Καναδά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Από το 2016 τουλάχιστον δρούσε στην Ελλάδα το λογισμικό Pegasus. PEGA, Pegasus, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αυτό το λογισμικό πήρε το όνομά της», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός και θύμισε ότι την εποχή αυτή είχε «βάσιμες υποψίες» ότι υπήρξε παρακολούθηση και του δικού του τηλεφώνου όπως και της οικογένειάς του. «Τα έχω πει αυτά τα πράγματα ήδη στη Βουλή και απάντηση δεν έχω πάρει ποτέ», ανέφερε.
O Πρωθυπουργός στάθηκε και σε ένα άλλο –«πολύ ενδιαφέρον, που λέει πολλά»– γεγονός που έλαβε χώρα επί των τελευταιών ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «Ηταν ο κ. Τσίπρας ο ίδιος που, όπως έχει πει, γνώριζε τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών τη δική του εποχή, ο οποίος μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019 και βέβαιος ότι εγκαταλείπει την εξουσία, να κάνει τι; Μόλις πέντε μέρες πριν από τις κάλπες άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα που εμπόδιζε τη χρήση και την εμπορία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης. Μετέτρεψε έτσι, ξαφνικά, το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα φυλάκισης έως δέκα ετών σε απλό πλημμέλημα. Γιατί; Γιατί; Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Και σε ποιους άνοιγε το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους;».
«Το χθες, συνεπώς, ίσως να απαντά και στο σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντίπαλοί μας δεν διδάχθηκαν τίποτα από την υπόθεση Novartis. Πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός δεν μπορούν να στήνουν σκευωρίες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, που θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαλευκανθεί πλήρως. Για να μην υπάρχουν σκιές και να διαλυθούν τα νέφη τοξικότητας που μολύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
«Ο,τι απαιτείται», επανέλαβε εμφατικά. «Δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο στις δημοκρατίες από τη Δικαιοσύνη και θα αναμένουμε την ετυμηγορία της. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ημασταν πολύ ειλικρινείς όταν είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε επιχειρησιακή αστοχία. Αναγνωρίστηκαν ευθύνες, πρώτος εγώ τις ανέλαβα και μίλησα γι’ αυτές».
Νομοσχέδιο για την απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών
«Προχωρήσαμε αμέσως σε μία πρώτη θεραπεία, αυξάνοντας τα φίλτρα ελέγχου στις νόμιμες επισυνδέσεις. Ενεργοποιήθηκαν και η Δικαιοσύνη και η Βουλή. Πρωτοβουλίες που αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA όταν ήρθε εδώ και είχε μαζί με την Επιτροπή ουσιαστικές συζητήσεις με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους», υπσοτήριξε ακολούθως ο Πρωθυπουργός.
«Τις αμέσως επόμενες μέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ και για την ασφάλεια των επικοινωνιών» συμπλήρωσε. Διότι «είναι χρέος μας να μαθαίνουμε από τα όποια σφάλματά μας και να τα διορθώνουμε».
Αναφερόμενος στην εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε μάλιστα για «ένα πλαίσιο που καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα που ρητά απαγορεύει την εμπορία, χρήση και διακίνηση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της».
«Εχουμε βλέπετε κάποιες διαφορές. Την ώρα που εμείς ανακοινώνουμε έρευνες για τον φυσικό μας πλούτο, εκείνοι δημοσιεύουν λίστες από το δικό τους βούρκο. Ο καθένας στο ρόλο του», κατέληξε.
Νέος «πόλεμος» ανακοινώσεων
«Για μια ακόμη φορά αντί για απαντήσεις, κατέφυγε σε ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας, για δήθεν σκοτεινά κέντρα που τον επιβουλεύονται. Διαστρέβλωσε πλήρως την αλήθεια προσπαθώντας να εμφανιστεί ο ίδιος ως το θύμα των υποκλοπών, ενώ είναι ο θύτης της πιο βάναυσης επίθεσης που δέχτηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα μετά την πτώση της Χούντας», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιο του για την ομιλία του Πρωθυπουργού.
«Σε ένα πράγμα» συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την ίδια δήλωση. Στο «ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Η θα συνεχίσει για τη χώρα ο εφιάλτης που λέγεται Μητσοτάκης ή θα μπει τέλος στον εφιάλτη και θα επιστρέψει στον τόπο η δημοκρατία και η δικαιοσύνη παντού».
«Χρειάζεται απύθμενο θράσος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου δύο υπουργοί έχουν παραπεμφθεί με βαρύτατα αδικήματα, στο Ειδικό Δικαστήριο κατόπιν αποφάσεων του Δικαστικού Συμβουλίου, να εμφανίζεται σήμερα υπερασπιστής του κράτους δικαίου», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.