Η συνεχής επανάληψη της φράσης «Σας κατηγορώ» από τον Αλέξη Τσίπρα δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την απάντησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για την αστυνομική βία.
«Να πείτε στον λογογράφο σας ότι όταν ο Εμίλ Ζολά έγραψε το περίφημο “Κατηγορώ” (την ανοικτή επιστολή υπό τον τίτλο «J’accuse» στον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φελίξ Φορ, η οποία αποκάλυψε το σκάνδαλο Ντρέιφους), εξέφραζε την απέχθειά του στην υποκρισία και τον φανατισμό. Χρησιμοποιήσατε 17 φορές τη λέξη κατηγορώ. Σας επιστρέφω το κατηγορώ, γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», ήταν χαρακτηριστική αναφορά από τον Πρωθυπουργό στο ξεκίνημα της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας στη συνέχεια στο σύνθημα «αποτύχατε στην πανδημία – αποτύχατε στην οικονομία» που χρησιμοποίησε προηγουμένως κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) –που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση– για να διαψεύσει τον ισχυρισμό.
«Δεν έχετε καμία αίσθηση της ευθύνης; Δεν μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα; Τι θα κερδίσετε όταν λέτε ψέματα; Το ξέρετε ότι είναι ψέμα ότι αποτύχαμε στην πανδημία. Δεν αποτύχαμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά και συνέχισε στον ίδιο τόνο:
«Ποιος είναι ο δείκτης που μετρά την επιτυχία μιας κυβέρνησης; Ενα μέτρο σύγκρισης μπορεί να υπάρξει και αυτός είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους σε σχέση με άλλες χώρες. Είμαστε στην τέταρτη καλύτερη θέση», ενώ «είμαστε στην πέμπτη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Δεν το ονομάζει κανείς παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο Πρωθυπουργός εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές της συμπολίτευεσης.
«Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα. Ακυρώνετε την προσπάθεια γιατρών, υγειονομικών και όλων των πολιτών. Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσετε; Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και όμως εξακολουθείτε να το λέτε. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ανταποδίδοντας τα «πυρά» που του εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας.
«Τα ίδια είπατε και για την οικονομία. Λέγατε ότι θα είχαμε τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη. Είμαστε λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό όρο. Με άλλα λόγια τα καταφέραμε καλύτερα και στην πανδημία και στην οικονομική κρίση, αλλά εσείς το βιολί σας. Μόλις χθες ανακοίνωσα επιπλέον μέτρα 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», σημείωσε και με αφορμή την έκφραση «χάντρες στους μικρομεσαίους» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης, συμπλήρωσε:
«Πώς το είπατε; Χάντρες στη μεσαία τάξη; Δεν ξέρω πραγματικά αν πιστεύετε ότι κανείς πιστεύει αυτά που λέτε. Εχετε και ένα βεβαρυμένο παρελθόν σε αυτά που λέτε».
«Η κοινωνία είναι κουρασμένη έχουμε όμως μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για χτίσουμε ένα τοίχος εμβολιασμού.
»Πρώτος εγώ κατανοώ τη αγωνία του εργαζομένου που δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του. Την αγωνία των νέων που δεν μπορούν να βγουν έξω. Την αγωνία του πρωτοετή φοιτητή. Την αγωνία των μαθητών της 3ης Λυκείου. Την αγωνιά της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της», ανέφερε απαντώντας στην κατηγορία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
«Εσείς κύριε Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου, εσείς μπορεί να με βλέπετε ως εχθρό, αλλά εχθρός είναι ο κορονοϊός και η κοινωνία χρειάζεται ενότητα, με αλληλεγγύη και ωριμότητα», υπογράμμισε.
Ψαρεύετε στα θολά νερά νεοαγανακτισμένους
Ακολούθησε η αναφορά του Πρωθυπουργού στο θέμα των διαδηλώσεων που γίνονται πια σχεδόν καθημερινά και στα καλέσματα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου.
«Οταν είστε πίσω από τις συγκεντρώσεις κύριε Τσίπρα, αναλαμβάνετε την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων», παρατήρησε και κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψαρεύει στην πανδημία για να δημιουργήσει «νέες πλατείες αγανακτισμένων»:
«Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά νεοαγανακτισμένους. Να ψαρέψετε τα ίδια συνθήματα που σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ, κράτος αυταρχισμού, επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρπσπάθεια του κ. Τσίπρα να βάλει ταμπέλες. Για να περιγράψεις μια κατάσταση πρέπει να την κατανοήσεις. Το πρόβλημα είναι άλλο: αφού η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να εκφράσει ουσιαστική πρόταση επιλέγει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.
»Πείτε μου αν γνωρίζετε ένα κόμμα της ΕΕ που στηρίζει ανοικτά δημόσιες συγκεντρώσεις. Ολες οι αντιδράσεις που βλέπω έιναι από περιθωριακά κόμματα, αρνητές μάσκας, εμβολίων και μέτρων προστασίας. Υποδείξετε μου σε πια χώρα η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει ανοικτά δημόσιες συγκεντρώσεις, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να μετέχουν στη διασπορά του ιού».
«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό»
«Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα όπως αυτή του πανεπιστημίου Χουμπολντ για να κατανοήσουμε ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις χωρίς μασκες είναι καταστάσεις υπερμετάδοσης. Συμφωνείτε ή όχι με την παραδοχή αυτή;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «εμείς δεν απαγορεύσαμε τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις.
Περί διχασμού και ένα μήνυμα στους νέους
«Αλίμονο εάν ζητούσαμε από τους νέους να παραιτηθούν από την αμφισβήτηση. Μέσα από αυτήν την αμφισβήτηση θα συναντηθούμε με τη νέα γενιά. Η βία όμως δεν της ταιριάζει, ο διχασμός είναι μαρασμός, μη βάζετε φωτιά στους δρόμους, βάλτε φωτιά στις σκέψεις σας», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού στους νέους που προηγουμένως προσπάθησε να «αγκαλιάσει» πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν μπορεί κύριε Τσίπρα σε αυτή τη συγκυρία να μιλάμε για επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Τότε η Δημοκρατία μας ήταν ατελής, η χώρα ήταν πληγωμένη από τον εμφύλιο. Λύσαμε τις διαφορές μας με την ιστορία εδώ και πολύ καιρό», τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πως είναι δυνατόν σήμερα να μιλάτε με όρους της δεκαετίας του 50; Αυτό το κόμμα (η ΝΔ) νομιμοποίησε το ΚΚΕ το 1974, ο Παύλος Μπακογιάννης το 1989 έκανε την εθνική συμφιλίωση, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο», επεσήμανε υπό το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
«Οταν ένα κόμμα της Βουλής βαδίζει δίπλα στον Ρουβίκωνα τροφοδοτείτε την ένταση. Η βία δεν γεννά βία κ. Τσίπρα, γεννά μόνον χάος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μετά τις εκλογές ανέλαβα την δέσμευση να εγγυηθώ την ασφάλεια και την ενότητα και σε αυτή μου την αποστολή θα μείνω συνεπής. Η ομαλότητα είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως αυτά του 2008, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
«Το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στις προηγούμενες εκλογές ο λαός σας έδωσε το 32% και να υπηρετήσετε μια κρίσιμη αποστολή, αλλά επιστρέφετε με ταχύτητα στο 3% του DNA σας. Είναι δικαίωμα σας, αλλά δεν είναι δικαίωμα σας να επιστρέψετε την κοινωνία σε διχασμό.
»Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένα κόμμα που επαίρεται ότι είναι κινηματικό, αγνοεί τι μπορεί να συμβεί όταν συμπορεύεται με κουκουλοφόρους. Αν ήξεραν τι μπορεί να ακολουθήσει στη Νέα Σμύρνη, τότε δεν είστε πολιτικά αφελείς, αλλά πολιτικά μοιραίοι», παρατήρησε με αφορμή την αποποίηση ευθυνών από τον πρόεδρο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης, με το επιχείρημα ότι στα έκτροπα πρωταγωνίστησαν χούλιγκαν.
Η συγγνώμη προς τους πολίτες
«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας την αναφορά του στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας από στελέχη της αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως και κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας, είπε «ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας και για την δική μου διακυβέρνηση και για την δική σας».