Ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος, ενόψει και της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου MED9 στη Βαλέτα της Μάλτας.
Οπως ενημέρωσαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9 (σ.σ.: πλην της Ελλάδας, η Σύνοδος αποτελείται από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Κροατία και τη Σλοβενία).
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.
Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία των κρατών-μελών, προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.
Επί της ατζέντας αυτής, σχετική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού αναμενόταν να γίνει και ενώπιων των λοιπών ηγετών της MED9, όπως ανέφερε στη δική του ενημέρωση, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (βλ. παρακάτω).
Τέλος, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ουκρανικό.
«Απαρέγκλιτα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η πολιτική της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό»
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική της στο Μεταναστευτικό, με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων της, την επέκταση του φράκτη του Εβρου, αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο» επανέλαβε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη μετάβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μάλτα, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.
«Αλλωστε, αυτή είναι η πολιτική που έχει οδηγήσει στο να έχουμε, παρά την αυξητική τάση των ροών, μικρότερες συνέπειες σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου» υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει εκ νέου την ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές».
Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη «πάταξης των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο της σύσκεψης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας η τελευταία διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εκπέμψει το παραπάνω μήνυμα και τις προηγούμενες ώρες, θέλοντας να διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί «στροφής» της ελληνικής πολιτικής στο Μεταναστευτικό, κατά τα οποία η Αθήνα εξέταζε τις ελληνοποιήσεις χιλιάδων μεταναστών εντός συνόρων προκειμένου να καλύψει ανάγκες σε εργατικά χέρια.