Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη, λόγω Covid-19 | ΓτΠ-ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Θετική και η Μέρκελ στην πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Πρέπει να βιαστούμε, αλλιώς θα μας προλάβει ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής. Πώς αντέδρασε η γερμανίδα καγκελάριος και ποιες προϋποθέσεις έθεσε. «Έγινε ένα πρώτο βήμα» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Protagon Team

Για μια ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους ευρωπαίους ομολόγους του την ανάγκη δημιουργίας του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού —το είχε κάνει και τον Ιανουάριο, το επανέλαβε σε κάθε ευκαιρία στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που είχε, το υπογράμμισε ξανά και την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης. Και αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός άκουσε περισσότερα ναι, κυρίως δε ένα κρίσιμο γερμανικό «ya».

Στην παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σύμφωνα με το Politico, ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τους επικεφαλής να συναινέσουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, πριν να είναι αργά. «Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχε προτείνει από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου  το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών. Τότε Βερολίνο και Παρίσι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις. Ωστόσο τώρα το κλίμα είναι διαφορετικό.

Μέρκελ: Να είναι έτοιμο ως το καλοκαίρι

Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Διευκρίνισε πάντως ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

«Η προσδοκία είναι ότι αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες – έχω μιλήσει για τρεις μήνες – και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας επίσης ότι «όλοι σήμερα επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα». Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, τόνισε η Μέρκελ και ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση».

Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν παρέμεινε επιφυλακτικός. «Αυτά τα πιστοποιητικά δεν είναι για αύριο αλλά για το καλοκαίρι», δήλωσε. Προσέθεσε πάντως πως «θα έχουμε ένα ελάχιστο κριτήριο για τους ανθρώπους που θα έρθουν εκτός Ευρώπης για να προστατευτούμε, επειδή έχουμε ζητήσει προσπάθειες από τους πολίτες μας για μήνες».

Φον ντερ Λάιεν: «Ένα βήμα μπροστά»

Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη έγινε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στη σύγκλιση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων» προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού. «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».