Πέρα από το, αναμενόμενο, αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και πέρα από τις, αναμενόμενες επίσης, προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών και του Πρωθυπουργού, ενδιαφέρον είχε στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου η περιγραφή, μέσα από τις αναφορές του κεντρικού ομιλητή, σε έναν νέο πολιτικό χάρτη: περισσότερα ακούστηκαν για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επικεφαλής της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης, παρά για την αξιωματική αντιπολίτευση —και βεβαίως, αιχμές για όσους ανέβηκαν στο βήμα φορώντας «τη ρομφαία του υπερπατριώτη».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε και τόσα —και αυτό αναμενόμενο, βέβαια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσωπήθηκε από τον διαβασμένο μεν, αλλά πολιτικά αδύναμο Σωκράτη Φάμελλο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε να εμφανιστεί αυτή τη φορά στη Βουλή, το μόνο που έκανε ήταν να ψιθυρίζει με τον κολλητό του Νίκο Παππά στα μπροστινά έδρανα. Για τον Πρωθυπουργό λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένας στόχος στον οποίο έπρεπε να απαντήσει.
Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια αποδόμηση όσων είπε, πρωτίστως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ —ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν τον προσπέρασε.
«Οσο παρακολούθησα τη συζήτηση δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα σοβαρό αντίλογο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να συνεχίσει:
«Για παράδειγμα, άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί ουσιαστικά με τον ορισμό τον οποίο έδωσα και εγώ για τον “πολυδύναμο εκσυγχρονισμό”, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, να γίνουμε πραγματικά μια κανονικά ευρωπαϊκή χώρα. Τη στιγμή λοιπόν που συμφωνούμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, ας έρθουμε να συμφωνήσουμε και ποιοι είναι οι δείκτες εκείνοι τους οποίους πρέπει να μπορούμε να παρατηρούμε και να δούμε αν πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο μας.
»Διότι αν μιλάμε για σύγκλιση, κ. Ανδρουλάκη, η πρώτη σύγκλιση την οποία πρέπει να πετύχουμε -οικονομική, ως προς το μέσο διαθέσιμο εισόδημα- είναι προϊόν ενός γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορος από το μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό, προκειμένου να μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη σύγκλιση.
Πετυχαίνουμε, λοιπόν, αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια; Αναμφισβήτητα ναι, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αρα, ναι, κάνουμε τα πρώτα βήματα για να μπορούμε να πετύχουμε αυτή την ευρωπαϊκή σύγκλιση.
Αν μιλάμε, παραδείγματος χάρη, για ένα θέμα για το οποίο σας έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάτε -και το οποίο προφανώς αποτελεί επίκεντρο και της δικής μας συζήτησης-, την πράσινη μετάβαση και πώς θα την κάνουμε πράξη, μα σήμερα η χώρα μας είναι ήδη πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση. Με 12 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και με πολύ γρήγορους ρυθμούς αδειοδότησης και εγκατάστασης ΑΠΕ, όχι μόνο μεγάλης δυναμικής αλλά και μικρής δυναμικής.
Παραδείγματος χάρη, τα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” με επιδοτούμενη μπαταρία, είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα του πώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, αλλά για να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής ενέργειας για το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Αύριο θα ακολουθήσουν τέτοια προγράμματα και για τους αγρότες μας και για τους επιχειρηματίες μας. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ενδείξεις προόδου και ενδείξεις σύγκλισης».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κράτος Δικαίου, το οποίο αποτέλεσε και βασική αιχμή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών από την εποπτευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (άλλωστε, ως γνωστόν, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στόχος αυτών των παρακολουθήσεων).
«Να μιλήσουμε και για το Κράτος Δικαίου, για το οποίο έχει γίνει πολύ συζήτηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «Ποιος είναι ο τελικός κριτής της προόδου μίας ευρωπαϊκής χώρας, σε θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου; Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τις όποιες αδυναμίες και τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν την περασμένη τετραετία, αλλά ο τελικός κριτής στα θέματα του Κράτους Δικαίου είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ετήσια έκθεση περί Κράτους Δικαίου, αυτό είναι το σημείο αναφοράς το οποίο κοιτούν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.
«Είστε και πολιτικός μηχανικός, πόσο κόστος το μέτρο;»
» Στην τελευταία έκθεση θα παρατηρήσετε ότι, παρά τις δυσκολίες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να μπορούμε τουλάχιστον να τα αναγνωρίζουμε, έτσι ώστε αν συμφωνούμε στο στόχο να μπορούμε να συμφωνούμε και πότε πετυχαίνουμε αυτή την πρόοδο. Και να μην αναλωνόμαστε σε συνθήματα τα οποία και ξύλινα ακούγονται αλλά -επιτρέψτε μου- στερούνται και κάθε ουσιαστικής τεκμηρίωσης», είπε ο Πρωθυπουργός. Και απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη, κατόπιν, τόνισε:
«Σας άκουσα σήμερα -και το σημείωσα- να μιλάτε για την ανάγκη να κατασκευάσουμε 150.000 κοινωνικές κατοικίες, 150.000 κοινωνικές κατοικίες, μάλιστα. Λοιπόν, είστε και πολιτικός μηχανικός, πόσο κόστος το μέτρο; Πόσο να βάλουμε; 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο; 1.500; Λοιπόν, αν βάλω 1.000 είναι 15 δισεκατομμύρια. Αν βάλω 1.500 είναι 22,5 δισεκατομμύρια. Μα είναι σοβαρές κουβέντες αυτές;
Γι’ αυτό και έχει μία αξία, ξέρετε… Κοιτάξτε, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, εδώ υπάρχει επαρκέστατος χρόνος και θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων.
Εμείς αναζητούμε, θα το ξαναπώ, αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις. Θα δείτε στην πορεία αυτής της κυβερνητικής θητείας ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως το έκανε και στο παρελθόν, αν υπάρχουν μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο -τον οποίον εμείς προήγαμε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα- προτάσεις τις οποίες μπορούμε να ενσωματώσουμε στα νομοθετήματά μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το κάναμε εκτεταμένα.
Αρκεί, το τονίζω, οι προτάσεις αυτές να είναι ώριμες, να είναι επεξεργασμένες, να είναι κοστολογημένες και να μην είναι φωτοβολίδες του αέρα.
Τώρα, για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά πράγματα να πω, κ. Φάμελλε, παρά μόνο μου κάνει πολλή εντύπωση το γεγονός ότι σήμερα ακόμα ήρθατε και μας είπατε ακριβώς τα ίδια πράγματα τα οποία λέγατε πριν από τρεις μήνες: ακρίβεια Μητσοτάκη, ρεκόρ θανάτων στην πανδημία, εμφυλιοπολεμικό κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι, έγιναν εκλογές, δύο εκλογές. Πήραμε 41% και πήγατε στο 17%. Στο 17% πήγατε.
Με αυτόν το λόγο, το αναγνωρίζω. Καταλαβαίνω τη σύγχυση και την αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Σας το είχα πει και το είχα πει και στον κ. Τσίπρα πολλές φορές από αυτό εδώ το βήμα: αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο. Ένα σκιάχτρο το οποίο δεν υπήρχε, το είχατε φτιάξει στο μυαλό σας, μια κακιά δεξιά παράταξη η οποία ερχόταν από το παρελθόν, η οποία κατέστρεφε τη χώρα.
Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο ελληνικός λαός επιβράβευσε αυτή τη Νέα Δημοκρατία και μας έδωσε υψηλότερο ποσοστό από αυτό που πήραμε το 2019».