Ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αυτό δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στο βιντεάκι Κασσελάκη στο Tik Tok με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και στο αφελές, μετά από δύο χρόνια ανηλεούς πολέμου στην Ουκρανία, «να σταθούμε στο πλευρό των Ουκρανών, αλλά με διπλωματία, όχι με όπλα», που είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος
Protagon Team

Το σφυροκόπημα κατά της αντιπολίτευσης, με αφορμή και όσα είπαν νωρίτερα και στις δικές τους τοποθετήσεις οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. συνέχισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μας είπατε κύριε Ανδρουλάκη ότι τα μέσα ενημέρωνσης διαστρεβλώνουν τις θέσεις σας. Ποια θέση από τις τέσσερις που έχετε διατυπώσει;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει:

«Αυτό που προτείνετε, δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς το σκανδιναβικό μοντέλο.

»Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε κύριε Ανδρουλάκη από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις».

»Είναι πολύ πιο έντιμο να πείτε εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια θέση κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του, εμείς είμαστε η αντιπολίτευση, λέμε όχι σε όλα, άρα και σε αυτό. Είναι μια πολιτική θέση καθαρή, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες».

Ομοίως, απαντώντας και σε όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, περί στέρησης του δικαιώματος στη γνώση (με το προς ψήφιση νομοσχέδιο), ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει:

«Ο έλληνας φοιτητής που μπαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο έχει την επιλογή και το δικαίωμα να σπουδάσει δωρεάν. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι να προσφέρει δωρεάν ποιοτική παιδεία, και να προσφέρεις σε κάποιον το δικαίωμα αν θέλει, να σπουδάσει σε μη κρατικό ΑΕΙ».

Και με αφορμή το είναι «πολλά τα λεφτά» που βγήκε να καταγγείλει ο κ. Φάμελλος από το βήμα της Βουλής («Είναι πολλά τα λεφτά, σάς πιέζουν κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό μέρα μεσημέρι έρχεστε να παραβιάσετε το Σύνταγμα για να έχουν υπερκέρδη τα funds και τα κολλέγια», ανέφερε συγκεκριμένα), ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε:

«Ολη αυτή η επιχειρηματολογία σας γύρω από την εξυπηρέτηση συμφερόντων, την οποία υιοθέτησε ο κ.Ανδρουλάκης. Τι μας λέτε ότι κάποιοι γνώριζαν ένα σενάριο συνομωσιολογίας, ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ποιον αιφνιδιάσαμε. Αυτό ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να το κάνει».

@skasselakis Οι προτάσεις μας για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο #fyp #fypgreece ♬ πρωτότυπος ήχος – Stefanos Kasselakis

Αντίστοιχα, και για τις προτάσεις που κόμισε στον δημόσιο διάλογο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στο Tik Tok (δείτε την επάνω), επιχειρώντας να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ του ιδιωτικού πανεπιστημίου στις ΗΠΑ στο οποίο φοίτησε και εκείνων που φέρνει στη χώρα μας το νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός καταλόγισε «μπακαλίστικη» λογική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:

«Την ώρα που μιλούσατε κ.Φάμελλε ο αρχηγός σας έκανε μία ανάρτηση “Οι δικές μας προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο”. Το πρόγραμμα σας είναι πολύ απλό, ό,τι δίνουμε επί δύο, γιατί όχι επί τρία μπας και τσιμπήσουν λίγο τα ποσοστά σας».

«Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος που είναι ζωντανό κείμενο το οποίο προσαρμόζεται και γι΄αυτό ακριβώς δεν μιλάμε για σύσταση αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων. Πρόθεση μας είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε τη δέσμευση της αντιπολίτευσης «να μην έρθει πάλι να πει ότι δεν της αρέσει η διατύπωση και ότι κάτι μου ξινίζει…».

Tέλος, από τη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψε και ένα «καρφί» για όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Ουκρανία -με το επιεικώς αφελές μετά από δύο χρόνια ανηλεούς πολέμου: «Να σταθούμε στο πλευρό των Ουκρανών, αλλά με διπλωματία, όχι με όπλα»– και το βαλλιστικό χτύπημα των Ρώσων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Οδησσό.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα απο τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού:

« Ακουσα την τοποθέτηση του κ.Φάμελλου, μου έκανε εντύπωση που δεν έκανε καμία κουβέντα ο κ. Ανδρουλάκης. Οφείλω να επισημάνω ότι δέχεστε ότι υπάρχει ρωσική επιθετικότητα και έχετε την απαίτηση η Ουκρανία να αμύνεται με γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Στον πόλεμο υπάρχει ένα επιτιθέμενος και ένας αμυνόμενος και όπως η ΕΕ έτσι και η Ελλάδα είναι με την Ουκρανία. Είναι ειλημμένη απόφαση της ΕΕ να στηρίξουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό», απάντησε στα πασιφιστικά που εκστόμισε νωρίτερα ο επικεφαλής των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος, ο οποίος κάθε μέρα έχει ανθρώπινα θύματα εκ των οποίων και πάρα πολλούς αμάχους. Στον πόλεμο αυτόν υπάρχει ένας επιτιθέμενος και υπάρχει ένας αμυνόμενος. Ο αμυνόμενος είναι η Ουκρανία, η οποία απολαμβάνει της καθολικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και είμαστε υπερήφανοι για τη θέση μας αυτή, διότι είναι μια θέση αρχής, η οποία εξυπηρετεί και τα εθνικά μας συμφέροντα, για λόγους που νομίζω ότι είναι απολύτως μα απολύτως αυτονόητοι.

‘Αρα, είναι ωραίο να λέμε ότι “είμαστε με την ειρήνη και πρεσβεύουμε την αγάπη”, πλην όμως εκεί πέφτουν πύραυλοι και υπάρχει μια επίθεση μιας χώρας πολύ ισχυρής. Και είναι ειλημμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο ομοφωνίας, να στηρίξουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό, όπως κάνουν όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές χώρες.

Διότι, άκουσα κάποιον βουλευτή σας σήμερα το πρωί σε ένα κανάλι να λέει: “δεν στηρίζουν όλοι”. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σήμερα να μην στηρίζει την Ουκρανία.

Εχουμε, λοιπόν, διεκδικήσει και πετύχει στην εξωτερική μας πολιτική να μην είμαστε μια ευρωπαϊκή εξαίρεση. Ήμασταν εξαίρεση για μια δεκαετία. Αυτό ευτυχώς το ξεπεράσαμε. Κατακτήσαμε λοιπόν τη θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου, ο οποίος συντάσσεται με την ευρωπαϊκή οικογένεια, επηρεάζει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όποτε έχει αυτή την δυνατότητα.

Και ναι, στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, όπως στεκόμαστε, κ. Φάμελλε, και στο πλευρό των Ελλήνων της Ουκρανίας. Χαίρομαι που το αναφέρατε, αλλά αυτός είναι ένας λόγος ακόμα να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας. Δεν είναι η Ουκρανία μια αδιάφορη χώρα στην οποία ο Ελληνισμός δεν έχει ένα διαχρονικό ιστορικό αποτύπωμα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξα να βρεθώ στην Οδησσό και όχι στο Κίεβο. Διότι η Οδησσός είναι η κοιτίδα του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. Είναι μία πόλη η οποία είναι απολύτως ταυτισμένη με τον δικό μας αγώνα για ελευθερία και για εθνική ανεξαρτησία».