Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η άρση των τελευταίων εμποδίων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Αυτα είναι πολύ καλά νέα, σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην εισδοχή της σκανδιναβικής χώρας ως 32ο μέλος στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
[Η ένταξη της Σουηδίας] μας κάνει πιο ασφαλείς και πιο ισχυρούς. Ανυπομονώ για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, καταλήγει ο Πρωθυπουργός, καθώς η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει από την εξέλιξη αυτή και τη διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση του Ερντογάν με τη Δύση.
Ακόμη και η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την «ολοκλήρωση της διαδικασίας» έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι μέχρι την επικύρωση του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση έχει δρόμο ακόμα.
Αντίστοιχα, πολύ δρόμο μπροστά της έχει και η Τουρκία για την απόκτηση των πολυπόθητων F-16, όπως προκύπτει και από την τελευταία δήλωση του γερουσιαστή Μενέντεζ περί όρων και δικλείδων ασφαλείας για το «ναι» της Ουάσινγκτον.
«Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον πιο κοντά στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει μια δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για τη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», δήλωσε πρόεδρος της της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ενώ σαφής ήταν η αναφορά του στην Ελλάδα ως «πραγματικό και αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» και στην ανάγκη να διασφαλιστεί θα βρίσκεται σε ισχυρή θέση την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Εξού και οι όροι που θέτει: «να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά τις μελλοντικές ενέργειες [της Τουρκίας]».
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μάλιστα ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Τουρκία θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών F-16.
Και μπορεί ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, να έσπευσε να μιλήσει ενόψει της έναρξης αργότερα της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Βίλνιους, περί «μεταφοράς F-16 στην Τουρκία» (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά. Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό… Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά»), είναι προφανές όμως πως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.
To διαταύτα της διαπραγμάτευσης είναι ότι μέσω των δηλώσεων για τα F-16, αναζητήθηκε (κυρίως από τον τούρκο πρόεδρο) έξοδος διαφυγής από το αδιεξοδο το οποίο ο ίδιος προκάλεσε. Διότι αν και επαναλάμβανε ότι τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, ήταν σαφές ότι χωρίς το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να υπάρξει κουβέντα για την άρση των επιφυλάξεων Μενέντεζ, πόσω μάλλον να περάσει η πώληση των F-16 από το Κογκρέσο.
Ενδεικτική επίσης για το τι πήρε ή δεν πήρε ο Ερντογάν προκειμένου να άρει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας, ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού της σκανδιναβικής χώρας, Ουλφ Κρίστερσον:
«Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», είπε, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της Στοκχόλμης να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία που υπεγράφη πέρυσι τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.
Οσο για τα περί διαβεβαιώσεων περί επανεκκίνησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και «επανενεργοποίησης των σχέσεων με την ΕΕ» (κατά δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ / βλ. tweet πάνω), ως ένα ακόμη αντάλλαγμα στο «δυτικό παζάρι» του Ερντογάν, είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για θέματα που περνούν από τα κράτη-μέλη της Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, την οποία δεν αναγνωρίζει η Αγκυρα…