Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ – Ντιμπέιτ με Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές

«Κοινός τους στόχος να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός». Τι ειπε για την επομένη της 21ης Μαΐου και πώς απάντησε στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί σχεδίου εξουδετέρωσης κομματιδίων εκ δεξιών της ΝΔ. «Ντιμπέιτ με τον Τσίπρα, αν γίνουν δεύτερες εκλογές»
Protagon Team

Στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και τα περιθώρια συγκλίσεων που υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του παραχώρησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν μεγάλες διαφορές, για να επαναλάβει ότι η καλύτερη έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης για τον τόπο θα είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Με το ΠΑΣΟΚ τοιυ κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.  Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο έχουμε διαφορές. Δεν δέχθηκε να με συναντήσει ούτε μετά την εκλογή του, ενώ η στρατηγική «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» ήταν προδιαγεγραμμένη  από τη στιγμή που εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι «πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και εμένα», καθώς όπως είπε, «τους ενώνει ο κοινός στόχος να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός»,

«Ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του, πολύ πριν το θέμα των υποκλοπών. Από όταν εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις ημέρες τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής “πολυκατοικίας”, για αυτό τσακώνονται, επειδή είναι κοντά», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων:

«Για τις υποκλοπές έχω κάνει αυτοκριτική, αναλαμβάνω και την ευθύνη που αναλογεί, οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν. Θα βαρύνει αυτό αρνητικά εμάς στις εκλογές και όχι θετικά. Το θέμα είναι εάν από εκεί και πέρα κάναμε πράγματα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγίνει ένα τέτοιο συμβάν και πλέον έχουμε πολύ πιο αυστηρές συνθήκες για να παρακολουθείται κάποιος. Μάθαμε από το λάθος μας και πλέον η ΕΥΠ λειτουργεί με αυξημένα εχέγγυα σε σχέση με το παρελθόν»,

«Καταλαβαίνω τα αισθήματα και τα συναισθήματα, αλλά πολιτική δεν κάνουμε με τα συναισθήματα. Η στάση του κ. Ανδρουλάκη απέναντι μου είχε καθοριστεί πριν από τις υποκλοπές. Το κλίμα που δίνει σε όλους ο κ Ανδρουλάκης είναι η αναβίωση ενός κόμματος του ’80, ενώ χρειάζεται ένα κόμμα που να βλέπει το μέλλον», σημείωσε και κατέληξε στη σχετική αναφορά του λέγοντας:

«Περισσότερα μας χωρίζουν σήμερα παρά μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους πολίτες τι θα κάνουν, θα σεβαστούμε την απόφαση των πολιτών. Υπάρχει ένα μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνουν κυβέρνηση το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Το θέλουμε κάτι τέτοιοι; Μια κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη με τις «Δήμητρες»; Εγώ λέω στους πολίτες ότι για να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα γίνει, χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ».

Ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει ότι «θα λάβω την εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τι θα κάνω. Περιμένετε να δούμε το αποτέλεσμα». Και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να στηθούν εκ νέου κάλπες τον Ιούλιο, πρόσθεσε:  «Μην με ρωτάτε τι θα γίνει στη δεύτερη κάλπη αν δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει στην πρώτη».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα «πυρά» που εκτοξεύει ο Αλέξης Τσιπρας -και έχουν πυκνώσει εσχάτως- περί «εξολόθρευσης» των κομματιδίων εκ δεξιών της ΝΔ ώστε να εξυπηρετηθούν σενάρια αποστασίας:

«Εχω επιλέξει να μιλάω για το μέλλον και το πρόγραμμα μας. Κάποιοι μιλούν για τις δημοσκοπήσεις, στήνουν σενάρια αποστασίας ή ότι υπάρχουν διεργασίες στη “δεξιά πολυκατοικία”, δεξιά της ΝΔ. Εμείς κάναμε νομοθετική παρέμβαση για να μην κατέβουν οι φονιάδες της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Αστειότητες να μιλούν κάποιοι για συνεννόηση με τα άκρα «δεξιά».
Κάποιοι ενοχλήθηκαν που δεν επιτρέψαμε στη Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές. Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση για την μη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή», παρατήρησε, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτιά της.

Για το ντιμπέιτ και την αξίωση Τσίπρα να γίνει και ένα μόνο μεταξύ τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι οι κανόνες έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ανοικτός σε μία τηλεοπτική τους «μονομαχία» αν τελικά γίνουν δεύτερες εκλογές.

«Αυτοί είναι οι κανόνες που συμφωνήθηκαν. Εγώ προσωπικά πηγαίνω παντού και δεν έχω πρόβλημα να απαντώ σε καμία ερώτηση. Έχουμε έξι αρχηγούς και έξι δημοσιογράφους και πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Θα ήθελα και εγώ ένα πιο χαλαρό πλαίσιο. Εγώ με τον κ. Τσίπρα έχουμε κάνει 100 ώρες συζήτηση στην Βουλή, δεν θα γίνουν σοφότεροι οι πολίτες από μια συζήτηση μεταξύ μας», είπε ερωτηθείς για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

»Η ουσία του ντιμπέιτ -επανέλαβε- είναι να μας απαντήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα τους έχουμε εκεί δίπλα-δίπλα, για το πώς βλέπουν μια προοδευτική διακυβέρνηση».

«Οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν τα κόμματα στο ντιμπέιτ. Στις επόμενες εκλογές, επειδή υπάρχει το μπόνους των εδρών, που δεν αφορά το τρίτο κόμμα, αλλά μόνο τα δύο πρώτα κόμματα, φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει ντιμπέιτ με τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιδρώντας στο «ναι» του προέδρου της ΝΔ σε ένα ντιμπέιτ μαζί του, ο κ. Τσίπρας (που την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη στο Οpen) σχολίασε χαριτολογώντας ότι «αυτός είναι ένας λόγος ώστε να γίνουν δεύτερες εκλογές», προεξοφλώντας ωστόσο ότι δεν θα στηθούν ξανά κάλπες τον Ιούλιο, αφού όπως είπε, το πρώτο κόμμα της 21ης Μαΐου θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Οσο για την κριτική που δέχθηκε για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Κυριακή από την Ελευσίνα και τις «ερμηνείες» της αντιπολιτευσης ότι αποτελούν ένδειξη πανικού λιγότερο από δύο εβδομαδες πριν τις εκλογές,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Θα μας επιτρέψετε να ανακοινώνουμε το πρόγραμμα μας με τον τρόπο που θέλουμε εμείς. Το Youth pass είναι ένα από τα πολλά μέτρα για την νέα γενιά, δεν έχει μεγάλο κόστος, είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε οι νέοι μας όταν ενηλικιώνονται να έχουν ένα «δώρο» από την Πολιτεία, που θα δίνεται εφάπαξ όταν γίνουν 18 ετών.

»Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο και μελετημένο. Τις επόμενες ημέρες θα δείτε μεγαλύτερη έμφαση σε κομμάτια του προγράμματος. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα επιδόματα τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι ήδη μέσα στο μέτρο για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και το κάναμε για να στηρίξουμε τις οικογένειες».

Οπως επεσήμανε, «δεν χρειάζεται έγκριση της ΕΕ για βοηθήματα στην κοινωνία, εφόσον αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων».

Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο, επανέλαβε, και για να υλοποιηθεί είναι απαραίτητοι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για να παραχθούν τα πλεονάσματα που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι εάν αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, «θα επανεξετάσουμε τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για τα επιδόματα και τα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε,  «δεν θα επιτρέψω ποτέ να επιστρέψει η χώρα σε εποχές επιτήρησης και Μνημονίων. Οι εποχές των “παχιών αγελάδων” των πακέτων στήριξης του covid παρήλθαν οριστικά. Επειδή έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πειθαρχημένοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού επιστρέφουμε στο τέλος του έτους το πλεόνασμα που δημιουργούμε. Οι πρώτοι που θα καρπωθούν το πλέονασμα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτα άτομα (ανάπηροι, άτομα που λαμβάνουν το εγγυημένο εισόδημα κ.α.)».

Σε ερώτηση ειδικά για το ξεπάγωμα των τριετιών, ο Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας: «Δεν είμαι έτοιμος να πω ότι οι τριετίες θα έχουν αναδρομική ισχύ. Θα ξεπαγώσουν όταν είμαστε στην ευχάριστη θέση ο μέσος όρος της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%. Είναι κάτι που όμως εξετάζουμε. Είναι δύσκολο για κάποιον να έχει παγωμένους μισθούς για μια 10ετια. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε και με τους κοινωνικούς εταίρους όπως κάναμε και με την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών την επόμενη τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε εξάλλου πως θα έχει «προσωπική επίβλεψη του τομέα της Υγείας, πιο στενή από ό,τι θα περίμενε κανείς για πρωθυπουργό», διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε εξασφαλισμένους πόρους» και ότι «όλες οι επενδύσεις στην Υγεία θα γίνουν από πόρους του ταμείου Ανάκαμψης».

«Το ΕΣΥ έδειξε αντοχές στην εποχή της πανδημίας αλλά και τις αδυναμίες του. Η έμφασή μας δίνεται στην ταχύτητα και την ποιότητα της παροχής υγείας. Εγώ είμαι ο τελευταίος που μιλάει για προσλήψεις, αλλά εδώ ξέρουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές την επόμενη 4ετια και να το κάνουμε γρήγορα», αναγνώρισε.

«Δεν συζητώ όμως – ξεκαθάρισε- για παράκαμψη του ΑΣΕΠ αλλά για επιτάχυνση των διαδικασιών. Δεν το κάναμε γιατί έτυχε μια πανδημία. Χάρη στην πανδημία αποκτήσαμε διπλασιασμό του αριθμού των κρεβατιών των ΜΕΘ και περισσότερους εργαζόμενους στην υγεία. Εμείς θα αναμορφώσουμε πάνω από 150 κέντρα υγείας και σε πάνω από 80 νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Καμία αυταπάτη με την Τουρκία

Στην αναφορά του τέλος στα Ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ο΄τι «η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορα, τη γεωπολιτική διαφορά που αποτέλεσε την αιτία των τεταμένων σχέσεων εδώ και δεκαετίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Γι’ αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανέναν άλλο ζήτημα που αφορά το Αιγαίο είτε αφορά αποστρατιωτικοποίηση είτε ζητήματα που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης. Θα επιδιώξω ανοιχτό διαύλο με την Τουρκία και αν μπορούμε σε άλλα θέματα θα επιδιώξουμε διάλογο».

«Πρώτος εγώ χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Εγώ όμως δεν έχω αυταπάτες. Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές», εκτίμησε, για να συμπληρώσει για το θέμα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου:

«Οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα χειριστεί καλύτερα μια πιθανή γεωπολιτική κρίση. Η αναθεωρητική πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας έχει έρθει για να μείνει. Αν μια νέα ηγεσία της Τουρκίας κάνει άνοιγμα στην Δύση, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση του μοναδικού ζητήματος με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο η ένταση να συνεχιστεί γι’ αυτό και επιμένω στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων».