Παρουσιάζοντας την πλούσια ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στο μείζον –και χρονίζον– ζήτημα των καταπατημένων εκτάσεων – ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και στη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματικές).
Το πρώτο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λύνει ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 1929 και κανένας νόμος μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να ρυθμίσει. «Αναφέρομαι στο σύνθετο ζήτημα των δημοσίων ακινήτων τα οποία κατά καιρούς έχουν καταπατηθεί. Μιλάμε για 90.000 περιπτώσεις, για το 92% των δημοσίων ακινήτων που επί δεκαετίες έχουν γίνει, σπίτια, κτήματα, επαγγελματικές στέγες πολιτών. Αυτοί πλέον θα μπορούν να τα εξαγοράσουν, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με το τίμημα και τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Και όλα αυτά, βεβαίως, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς».
Με το νομοσχέδιο που αναμένεται να έχει ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατέχουν καταπατημένα δημόσια ακίνητα, να τα νομιμοποιήσουν, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους κυριότητας.
Το ποσό της εξαγοράς θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατοχής και το είδος του ακινήτου.
Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του, θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις.
Εξωσωματικές
Οσον αφορά το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που αφορά πολλά ζευγάρια.
Με το νέο και εξαιρετικά καινοτόμο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, εκσυγχρονίζεται και στην Ελλάδα το πλαίσιο που διέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ενδεικτικά, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, ενώ ιδρύεται επίσημη τράπεζα γενετικού υλικού.
Κυρίως όμως, τόνισε ο Πρωθυπουργός, με τις νέες ρυθμίσεις θεραπεύονται δεκάδες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν καταγραφεί στα διάφορα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας και ταλαιπωρούσαν αφόρητα γυναίκες αλλά και ζευγάρια που επέλεγαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να κάνουν οικογένεια.
Επιγραμματικά το νέο πλαίσιο για τις εξωσωματικές προβλέπει:
- αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη
- επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
- καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
- επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου
- διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Οπως διαπιστώνετε, έχουμε πολλά να πούμε και ακόμα περισσότερα να κάνουμε, την ώρα που η αντιπολίτευση ασχολείται πότε με μύθους της καταστροφολογίας και πότε με παραμύθια, στα οποία πρωταγωνιστούν βασιλιάδες, πρίγκιπες, δράκοι. Ούτε το ψέμα, ούτε και η γελοιότητα -βλέπετε- έχουν όρια», κατέληξε σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εμάς, όμως, μάς περιμένει πολλή δουλειά, για τα προβλήματα τα οποία αφορούν όλες τις πτυχές της κοινωνίας».