Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη δημόσια τηλεόραση | Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης. Τι είπε για την εθνική στρατηγική για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο, για την πορεία της οικονομίας καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Στα μέτρα για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις τράπεζες και την εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, σεβόμενος, όπως είπε, τις σχετικές προθεσμίες που ορίζει το Σύνταγμα.

Νέοι και διαδίκτυο

«Στις 30 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος, για το οποίο θέλω να σας θυμίσω ότι είχα μιλήσει και στην παρέμβαση την οποία έκανα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε εισαγωγικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, ζήτημα το οποίο απασχόλησε, νωρίτερα, κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ως συμμάχους τους γονείς στην προσπάθεια υλοποίησης της πολιτικής, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου. «Το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δικαιώματα τα οποία πρέπει να διασφαλίσουμε για τα παιδιά και για τους εφήβους μας ώστε να τους προστατεύσουμε από τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, χωρίς να προβούμε σε πολύ σκληρές, δρακόντειες, οριζόντιες απαγορεύσεις, για τις οποίες επιτρέψτε μου να έχω και κάποιες αμφιβολίες αν μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν» ανέφερε.

Παρεμβάσεις στις τράπεζες

Ερχόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Αυτό το οποίο επιχείρησα να κάνω στον Προϋπολογισμό, δεν είναι απλά να ανακοινώσω μια σειρά από μέτρα που αφορούν τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ενστόλους μας. Ηταν κυρίως να εντάξω την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και κυρίως να εκπέμψω αυτό το μήνυμα της Ελλάδας της σιγουριάς και της σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο, γεωπολιτικά αβέβαιο –βλέπετε τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας– αλλά και οικονομικά αβέβαιο».

«Δεν κάναμε τώρα τις πρώτες κινήσεις στο ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να θυμίσω ότι είχαμε ήδη μειώσει κάποιες προμήθειες, εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά “σπρώξαμε” το σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια συμπολίτες μας σήμερα για δωρεάν μεταφορές χρημάτων. Αυξήσαμε και το όριο τώρα, στα 1.000 ευρώ. Αλλά τώρα που βλέπουμε ότι οι τράπεζες πια –και είναι σημαντικό αυτό– πατάνε καλά στα πόδια τους, αρχίζουν και εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους, τώρα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, όπως και το ανακοινώσαμε, να ξεδιπλώσουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση μηδενισμού σε προμήθειες πληρωμών, αλλά και σημαντικού περιορισμού των προμηθειών σε μεταβιβάσεις χρημάτων έως τα 5.000 ευρώ» πρόσθεσε.

Για το ΠΑΣΟΚ

Επίσης, σημείωσε ότι ο φόρος τον οποίο εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δώρο άδωρον, διότι: «Πρώτον, δεν μας αρέσει γενικά, θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική των έκτακτων φόρων, αλλά δεύτερον, δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες με το να βάλουμε έναν έκτακτο φόρο, ούτε οι τράπεζες θα έδιναν παραπάνω δάνεια εάν το κάναμε αυτό». Παραμένοντας στα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Αυτό το οποίο, δυστυχώς, βλέπω και από το ΠΑΣΟΚ είναι μία σοβαροφάνεια, θα έλεγα, μία προσπάθεια να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο, όταν όμως σκαλίζουμε λίγο και μπαίνουμε στην λεπτομέρεια των προτάσεων, διαπιστώνουμε ότι συχνά είναι και ατεκμηρίωτες και ακοστολόγητες και θα έλεγα ότι πολύ εύκολα υποκύπτουν στο “σαράκι” του τι μπορεί να ακούγεται ευχάριστο».

Φορολογικές ελαφρύνσεις το 2025;

Ερωτηθείς αν το 2025 θα έρθουν ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα ή περιορισμό δαπανών.

«Η κυβέρνηση έχει μειώσει συνολικά 72 φόρους. Το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είναι υγιές. Το κράτος εισπράττει περισσότερα από την ανάπτυξη της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στην κοινωνία. Περισσότερα χρήματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτά που παίρνουμε από τους λίγους που κλέβουν το κράτος, τα επιστρέφουμε στους πολίτες. Το πρόγραμμα για το 2025 είναι καθορισμένο. Οσο τα διαρθρωτικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδίδουν, τόσο το βλέμμα μας θα στρέφεται σε μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σίγουρος για τις αναπτυξιακές δυναμικές της ελληνικής οικονομίας και «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αποκλίνει σημαντικά προς τα πάνω, να έχει πολύ καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

«Καλύτερες από ποτέ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις»

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή και καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Μας δίνει αξιοπιστία. Είμαστε ντε φάκτο συνομιλητές όλων. Και στον Λίβανο και στη Συρία υπάρχει σημαντική ελληνορθόδοξη κοινότητα. Μας ενδιαφέρει η συζήτηση για τη διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Ηταν μια πολύ χρήσιμη επίσκεψη (στον Λίβανο). Είναι νωρίς να πει κανείς τι θα γίνει στη Συρία, θα το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ελπίζω να καταλήξουμε σε ενιαία γραμμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του νεοεκλεγμένου αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Τουρκία έχει το «κλειδί» στη Συρία και αν η Αγκυρα ενισχύεται από τις εξελίξεις ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Αφήστε να το δούμε αν ενισχύεται η Τουρκία και το πώς θα καταλήξει όλο αυτό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να το πούμε».

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο που βρίσκονταν ποτέ. Αυτό πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και με την προεδρία Τραμπ», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

«Είναι ένας άνθρωπος κοντά στο περιβάλλον Τραμπ και αυτό είναι καλό», σχολίασε εξάλλου για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τη νέα αμερικανίδα πρέσβη, σημειώνοντας πως όποιος και να ερχόταν «θα υπηρετούσε το καλό επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών».

Προεδρία της Δημοκρατίας

Για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός είπε ότι όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και σεβόμενος απόλυτα και τον θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την κατάλληλη χρονική στιγμή.

«Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μου ακούγεται ένα (κατάλληλο χρονικό διάστημα)… Δεν μου ακούγεται εμένα, να το ξεκαθαρίσω αυτό. Αυτές είναι οι συνταγματικές προθεσμίες τις οποίες οφείλω να σεβαστώ. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν άκαιρο» ήταν τα ακριβή λόγια του.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, τέλος, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση στο β΄ μισό του 2025. «Από τη φύση της η αναθεώρηση επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις. Προσέρχομαι στη συζήτηση με συναινετική διάθεση. Πόσα θα έχουν ψηφιστεί με 150 και πόσα με 180 ψήφους θα το δούμε», ανέφερε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ: