Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε κατά σειρά με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη | SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Οι συναντήσεις «έβγαλαν» εκλογικό νόμο και Πρόεδρο

Τέσσερα ραντεβού είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και μολονότι επισήμως η ατζέντα ήταν το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα εθνικά, αυτό που άνοιξε ήταν η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, στις 22 Ιανουαρίου, με μια παραπομπή σε διπλές εκλογές και βέβαια η εκλογή ΠτΔ. Το ποιος (θα) είναι φαίνεται πως αποφασίστηκε
Protagon Team

Επισήμως η συζήτηση θα γινόταν για τα εθνικά και τον Τραμπ. Ολοι όμως ήξεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιούσε αυτόν τον γύρο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή και για μια αναγνωριστική κουβέντα για τα δύο μείζονα ζητήματα που θα απασχολήσουν σύντομα τη Βουλή, τον νέο εκλογικό νόμο και βεβαίως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτές οι συζητήσεις του Πρωθυπουργού βγάζουν κάποια πολιτικά συμπεράσματα: κατά πάσα πιθανότητα τον εκλογικό νόμο θα τον περάσει μόνη της η ΝΔ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον ψηφίσουν τουλάχιστον 180 βουλευτές και δεν θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η αρχή των συναντήσεων έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα που φαίνεται ότι και αυτός έχει πάρει τις αποφάσεις του: εκτός από το να δίνει συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις το τζετ λαγκ (εδώ), θα μείνει πιστός στην απλή αναλογική του και στην επιθυμία να διχάσει τη ΝΔ επιμένοντας στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου – χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά το τετ α τετ της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου «θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές αντιδράσεις», λες και ο Πρωθυπουργός περιμένει να του πουν ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Κώστας Καραγκούνης ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της χώρας.

Με τον κ. Τσίπρα λοιπόν τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τραβήξει τον δρόμο του υποστηρίζοντας την απλή αναλογική που θα είναι το εκλογικό σύστημα των επόμενων εκλογών, όχι όμως και των μεθεπόμενων, που θα γίνουν όπως έχει προειδοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης κολλητά. Ο νέος εκλογικός νόμος έχει ήδη αποφασιστεί από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, όχι όμως με κατεπείγουσες διαδικασίες, άρα προβλέπεται να έχει ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους συνομιλητές του την κυβερνητική πρόταση που περιλαμβάνει ένα κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα: θα ξεκινάει από τις 20 έδρες σε ποσοστό 25% και θα φτάνει μέχρι και τις 50 έδρες που είναι και σήμερα. Αρα για κάθε 0,5% στο ποσοστό του πρώτου κόμματος –και μέχρι το 40%–θα προστίθεται μία έδρα στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα με 37,5% θα μπορεί να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η συνάντηση που είχε μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον ήταν αυτή του Πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά. Τούτο διότι το Κίνημα Αλλαγής είχε διαμηνύσει ότι συμφωνεί με την ενισχυμένη αναλογική, όπως και με τη «μηχανική» του υπολογισμού του μπόνους. Ομως από την πλευρά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, μετά από τη συνάντηση ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως οι δυο τους «συμφώνησαν ότι διαφωνούν». Τυπικά από το Κίνημα Αλλαγής διαφωνούν με τη δυνατότητα αυτοδυναμίας σε ένα κόμμα που δεν έχει προσπεράσει το 40% –και επίσης με το ανώτατο μπόνους των 50 εδρών– ουσιαστικά όμως δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι συμπλέουν με τη ΝΔ σε ένα ζήτημα για το οποίο –από τη στιγμή που ελέω εμμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική δεν είναι πια στόχος οι 200 ψήφοι– δεν υπάρχει νόημα να το αθροίσουν τις δυνάμεις τους με την κυβέρνηση.

Αλλωστε η συμφωνία της κυρίας Γεννηματά αναμένεται σε άλλο κομβικό σημείο, αυτό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα αποφασίσει τα Χριστούγεννα, αλλά δεν βιάστηκε. Φαίνεται όμως ότι πήρε τις αποφάσεις του κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και γύρισε με ένα όνομα. Δεν το αποκάλυψε στους συνομιλητές του, τουλάχιστον όχι σε βαθμό που να διαρρεύσει μετά τις συναντήσεις του. Το ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη έναν από τους Δημήτρη Νανόπουλο και Σταμάτη Κριμιζή, λίγο αφότου του είχε ζητήσει να καπνίσει μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο, εντάσσει απλώς ένα στοιχείο γραφικότητας στο όλο γαϊτανάκι συνομιλιών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πρώτον ότι ο εκλογικός νόμος του κ. Θεοδωρικάκου θα περάσει με 158 ψήφους –κάτι το ασυνήθιστο για τον υπουργό Εσωτερικών που ως τώρα έχει να το λέει για τις ευρύτατες συναινέσεις που καταφέρνει με τα νομοσχέδιά του– και ότι κάποια στιγμή θα έχουμε δίδυμες εκλογές, ώστε να αφοπλιστεί η βόμβα της απλής αναλογικής που κληροδότησε στην ελληνική δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πότε θα συμβεί αυτό είναι ένα ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά αυτό το λένε όλοι οι Πρωθυπουργοί. Πολλοί προεξοφλούν την προσφυγή στις διπλές κάλπες νωρίτερα, όταν ο κ. Μητσοτάκης θα το κρίνει πολιτικά επωφελές.

Δεύτερον ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ψηφιστεί νωρίτερα από τις 13 Φεβρουαρίου και είναι ελάχιστα πιθανό να είναι ξανά ο νυν ΠτΔ κ. Παυλόπουλος. Στη ΝΔ δεν έχουν ξεχάσει την παρασκηνιακή σύμπραξή του με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ενώ μια ενδεχόμενη πρότασή του από τον κ. Μητσοτάκη θα έδειχνε ότι ο τελευταίος σύρεται πολιτικά πίσω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι αναζητεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, άρα δεν θα έχει πρόβλημα με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί με τουλάχιστον 180 ψήφους.

Με δεδομένο ότι ο εκλογικός θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, η διαδικασία για την εκλογή ΠτΔ θα ξεκινήσει άμεσα. Θα ακολουθήσουν δύο (κατά τα φαινόμενα άκαρπες) ψηφοφορίες στις οποίες θα απαιτούνται 200 ψήφοι και –με διαφορά πέντε ημερολογιακών ημερών από τη δεύτερη– θα υπάρξει μια τρίτη στην οποία θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις ψήφους τουλάχιστον της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Ποιος θα είναι; Θα το έχουμε μάθει νωρίτερα, αλλά όλο και περισσότεροι ποντάρουν σε μια παρουσία που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι άλλοι θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν…