954
«Ελεύθερη χώρα είναι η χώρα που έχει ελεύθερους πολίτες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης | ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Οι αδικίες και το μίσος που υφίστανται οι ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας πρέπει να εξαλειφθούν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 18:29
«Ελεύθερη χώρα είναι η χώρα που έχει ελεύθερους πολίτες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
|ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Οι αδικίες και το μίσος που υφίστανται οι ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας πρέπει να εξαλειφθούν

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 18:29

Μηνύματα κατά των διακρίσεων και υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλε ο πολιτικός κόσμος της χώρας, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, η οποία γιορτάζεται στις 17 Μαΐου, κάθε χρόνο, λόγω της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων την ημέρα αυτή, το 1990.

«Ως Πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σε αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας, επισημαίνοντας ότι «ελεύθερη χώρα είναι η χώρα που έχει ελεύθερους πολίτες».

Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι «πολλά μένουν ακόμα να γίνουν» αλλά και ότι η Ελλάδα έχει «τη θέληση, την ωριμότητα, την καρδιά και την ψυχή να καλύψει το χαμένο έδαφος» για την εξάλειψη των αδικιών και του μίσους που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

«Πριν από 17 χρόνια η 17η Μαΐου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας, που γιορτάζεται σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες. Όχι ως μία μόδα της εποχής. Αλλά ως στιγμή γενναίας παραδοχής. Παραδοχής ότι, για δεκαετίες, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπήρξαν –ή και εξακολουθούν να είναι– θύματα προκαταλήψεων. Διακρίσεων, βίας, διωγμών, ακόμα και δολοφονικών επιθέσεων. Ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στη δυστυχία, την απομόνωση, ακόμα και στην αυτοκτονία.

Ως πατέρας, απευθύνομαι, σήμερα, στους γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών. Για να τους ζητήσω το προφανές: να μη σταματήσουν ποτέ να τα αγαπούν και να τα στηρίζουν. Αλλά και ως Πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας. Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying στο σχολείο επειδή είναι gay. Θα είμαι δίπλα στο διεμφυλικό άτομο που δεν βρίσκει δουλειά λόγω της ταυτότητας φύλου του. Θα είμαι δίπλα και στη γυναίκα που στιγματίζεται ως λεσβία.

Οι αδικίες και το μίσος, που δυστυχώς ακόμη και στις ημέρες μας υφίστανται αυτοί οι συμπολίτες μας, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν. Γι’ αυτό και Πολιτεία προχωρεί γρήγορα στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας. Η κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους, η συμμετοχή των διεμφυλικών στα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ και η απαγόρευση των λεγόμενων θεραπειών μεταστροφής είναι μόνο μερικές από τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται.

Ξέρω ότι πολλά μένουν ακόμα να γίνουν. Η σύγχρονη Ελλάδα, όμως, έχει τη θέληση, την ωριμότητα, την καρδιά και την ψυχή να καλύψει το χαμένο έδαφος. Και αν κάτι πρέπει κρατήσουμε από αυτήν την ημέρα, είναι η εικόνα μιας δίκαιης κοινωνίας, όπου ο καθένας και η καθεμιά μπορούν ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους. Ευτυχισμένοι γι’ αυτό, και αλληλέγγυοι μεταξύ τους. Γιατί, ελεύθερη χώρα είναι η χώρα που έχει ελεύθερους πολίτες».

Τσίπρας: Σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης του υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων για να προσθέσει πως «σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα». Μέσω σχετικής ανάρτησής του, καλεί, μάλιστα, στην υποστήριξη της καμπάνιας «#πεςτοναι» για την ισότητα στον γάμο.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε: «Την προηγούμενη φορά φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Την επόμενη, σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα. Σήμερα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ιντερφοβίας, υπογράφω στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στον γάμο.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Όχι αφορμή για ευχετήρια αλλά για πράξεις».

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η ελευθερία και η ευημερία του κάθε προσώπου βασική προϋπόθεση για την πρόοδο σε μια σύγχρονη Δημοκρατία

Το ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής επίσης «τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (IDAHOBIT)» και δηλώνει «σταθερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος, «η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί διαχρονικά το σταθερό πυλώνα στήριξης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές, που στόχο έχουν την επικράτηση της ισότητας, της ευτυχίας και της αγάπης δίχως αστερίσκους, απέναντι στο μίσος, τη δυστυχία και το φόβο.

Ως Σοσιαλδημοκράτες δουλεύουμε για μια ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία, όπου όλες οι ατομικότητες εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητά τους χωρίς φόβο και αμηχανία. Η ελευθερία και η ευημερία του κάθε προσώπου και της κάθε οικογένειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική, αλλά και την οικονομική πρόοδο σε μια σύγχρονη Δημοκρατία· διότι ευημερία δίχως ελευθερία και πραγματική ισότητα δεν υφίσταται».

Κουτσούμπας: Πραγματική ασπίδα προστασίας από διακρίσεις είναι η πάλη για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα

«Οι απαράδεκτες και καταδικαστέες διακρίσεις και η βία σε βάρος συνανθρώπων μας, με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και άλλα προσωπικά γνωρίσματα, δεν αντιμετωπίζονται με ανέξοδες διακηρύξεις περί ισότητας και λόγια συμπάθειας, αλλά με αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους δράστες σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών επιθέσεων και με ολόπλευρη κοινωνική στήριξη όσων υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές», ανέφερε στο δικό του μήνυμα για τη σημερινή ημέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πραγματική ασπίδα προστασίας από τέτοιες διακρίσεις είναι η συλλογικότητα, η πάλη για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλο τον λαό», κατέληξε.

ΜέΡΑ25: Ζητάμε τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν σε όλ@ να ζουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους

Ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, τέλος, «με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιβοβίας» νει πως δεν στέκεται «απλώς αλληλέγγυ@ στην ορατότητα των ατόμων αυτών», αλλά και ότι διεκδικεί «την ουσιαστική και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την προστασία της ευαλωτότητάς τους» και «τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέπουν σε όλ@ να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό τη ζωή τους».

Μεταξύ άλλων, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ασκεί κριτική στην «πρόσφατη τροπολογία του Νόμου από τον Υπουργό Υγείας για την απαγόρευση των κακοποιητικών πρακτικών μεταστροφής» η οποία «μπορεί να απαγορεύει τη διενέργεια τέτοιων πρακτικών σε ευάλωτα άτομα (π.χ. ανήλικα)», απαγόρευση που όμως αφορά «επαγγελματίες που τις εφαρμόζουν μόνο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, και αφήνει για ακόμη μια φορά στο απυρόβλητο ιερείς και Εκκλησία και τις βασανιστικές και απάνθρωπες γνωστές μεθόδους τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...