Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες, εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα στηρίζοντας τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγικότητας, ενώ ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια με επιδόματα.
Με τις χαρακτηριστικές αυτές απαντήσεις του στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλησε να αναδείξει για μία ακόμη φορά τη διαφορά φιλοσοφίας που χωρίζει το πρόγραμμά του από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, που όπως είπε, υπερφορολογεί την παραγωγικότητα, μεγαλώνοντας το κράτος.
Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα που διέλυσε την παραγωγική τάξη και δεν είπε ούτε μία λέξη για το πώς και αν μπορεί η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί καλύτερα με λιγότερα χρήματα, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εγώ θέλω να σπάσω τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας στην οποία είναι εγκλωβισμένη στη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το δικό μου σχέδιο, συμπλήρωσε, έχει φιλόδοξους στόχους και μιλά για ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων απασχόλησης και έχω εξήγησει πώς θα γίνει εφικτό.
Όσον αφορά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το ίδιο βήμα πριν από μία εβδομάδα, ο κ Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων και συνέστησε «να κρατάτε μικρό καλάθι».
«Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στις υγιείς δυνάμεις. Ο κ. Τσίπρας μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, δεν πάμε πουθενά. Είναι ένας φαύλος κύκλος που θέλω να σπάσω»
Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρόσθεσε, αλλά ένα αχρείαστο μέτρο, γι αυτό και εμείς δεν το ψηφίσαμε.
Στην παρατήρηση εξάλλου ότι ο Πρωθυπουργός αντέγραψε πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει ότι μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας πολιτική -που είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς- δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε.
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μετάθεση των πόρων του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Χθες ανακοίνωσα μία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους, ταυτόχρονα θα περικοπούν και οι κεντρικοί πόροι που μεταφέρονται στους δήμους, περίπου 2 δισ. Εάν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει το φόρο , θα λογοδοτεί στους πολίτες. Πιστεύω στην ενίσχυση της Τ.Α., η οποία σήμερα διαχειρίζεται το 1/3 των πόρων από εκείνων που διαχειρίζονται οι αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη», τόνισε στη συγκεκριμένη αναφορά του.
«Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»
Όπως εξάλλου υποσχέθηκε, ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς τη λογική του «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε».
Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία όπου η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για τους λιγότερο προνομιούχους, ανέφερε στη συνέντευξή του ο αργηχός της ΝΔ και τα λέω όλα αυτά, πρόσθεσε, γιατί το διακύβευμα για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλο.
Όπως υπογράμμισε, το να χτυπάει κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα δεν βοηθά στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο διχασμός του ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε να είναι το βασικό πρόταγμα μιας πρότασης.
«Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι διχάζει επειδή χάνει τις εκλογές, «αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα».
- Διαβάστε επίσης για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Λαϊκιστής ο Τσίπρας, τζάμπα μάγκας ο Καμμένος»
Ξεκαθάρισε τέλος, η εξεταστική που θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, «θα είναι για το πρώτο εξάμηνο του 2015», ενώ κληθείς να τοποθετηθεί για υποθέσεις σκανδάλων με πρωταγωνιστές στελέχη της κυβέρνησης ή / και του στενού περιβάλλοντος Τσίπρα, αρκέστηκε να πει πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι εκτός αγορών»
Σε ερώτηση για την περιβόητη «καθαρή έξοδο» που ευαγγελιζόταν επί μήνες η κυβέρνηση και για το κόστος δανεισμού της χώρας στη μετά το μνημόνιο εποχή, ο αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν τον νοιάζει η πρόσβαση στις αγορές για τα δύο επόμενα χρόνια.
«Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο βασικός σκοπός του ήταν κατά τη διάρκεια αυτού η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και αυτό δημιουργεί εξαιρετικά προβληματική συγκυρία για την πατρίδα μας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζοντας την ανησυχία του για το τι περιμένει τη χώρα όταν το «μαξιλάρι» ασφαλείας εξαντληθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι δική του προτεραιότητα θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, καθώς όπως, υπενθύμισε, η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, «αυτό δήλ, που ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο».
Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διεύρυνση προς τα αριστερά, επιβεβαιώνοντας ότι θα βάλει «πρόσωπα από την Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», αλλά «και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».
Σε κάθε περίπτωση, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να συμφωνήσει η ΝΔ σε μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ» και η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη.
Όσο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτίμησε πως «θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή», επεσήμανε, «θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου».
«Φασιστική επίθεση από Πολάκη»
Σε ερώτηση αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχει εξηγήσει τι θα έκανε διαφορετικά ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές από την πύρινη καταστροφή και για μία ακόμη φορά έθεσε το αμείλικτο ερώτημα: «Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι;»
«Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός», παρατήρησε.
Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοφανή ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να βγάλει στη φόρα τη διεύθυνση κατοικίας του καθηγητή Συνολάκη.
Ακούω πολλούς που μας λένε ακροδεξιούς. Αυτό όμως που έκανε ο κ. Πολάκης είναι φασιστικό όχι ακροδεξιό. Τέτοια πράγματα γίνονταν σε άλλες εποχές που κάποιοι σημάδευαν πόρτες, δήλωσε χαρακτηριστικά για το περιστατικό σε βάρος του καθηγητή.
Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας είναι που συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε μία από τις απαντήσεις του και για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως η ΝΔ απότελεί κόμμα της ευρείας μετριοπαθούς κεντροδεξιάς Είμαι περήφανος, τόνισε, που ηγούμαι ενός κόμματος που είναι ενωμένο που μπορεί να πετύχει πολλά.
Για τους συμβασιούχους
«Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα», σημείωσε ερωτηθείς τι θα κάνει με τους συμβασιούχους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημοσίου.
«Προσέξτε όμως», είπε στον δημοσιογράφο που του απηύθυνε τη σχετική ερώτηση συνοδεύοντάς τη με την επισήμανση ότι οι εν λόγω άνρθωποι είναι οικογενειάρχες και τίθεται θέμα επιβίωσης αν τελικά απολυθούν: «Ο συμβασιούχος στο τέλος της σύμβασής του, δεν απολύεται, απλώς λήγει η σύμβασή του». Αναγνώρισε ωστόσο ότι σε ορισμένους τομείς και περιπτώσεις οι εν λόγω υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αφορά το σύνολο των συγκεκριμένων απασχολούμενων στο Δημόσιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News